Fotbal international

Fotbal peste cadavre. Câte mii de muncitori au murit pe șantierele din Qatar, pregătind Mondialul din 2022

24.02.2021 | 17:53
Fotbal peste cadavre Cate mii de muncitori au murit pe santierele din Qatar pregatind Mondialul din 2022
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 2022 va fi găzduit de Qatar. Pentru a putea pune la punct infrastructura necesară, statul din Asia a apelat la muncitori din țări sărace. Aproximativ 6.500 dintre aceștia au murit.

Cel mai important eveniment fotbalistic din întreaga lume vine la pachet cu o tragedie incomensurabilă pentru oamenii care au ales să muncească la stadioanele pe care vor fi găzduite partidele din 2022, dar și la hoteluri sau aeroporturi.

ADVERTISEMENT

Lucrările au început în Qatar în anul 2010 și vor continua până la startul competiției, astfel că nu este de mirare ca numărul final al victimelor să fie unul mult mai mare decât cel din prezent.

Fotbal peste cadavre. 6.500 de vieți sacrificate pentru Campionatul Mondial din Qatar din 2022

La Campionatul Mondial din Qatar, care va avea loc în 2022, ar putea fi prezentă și naționala României. „Tricolorii” vor trebui să treacă de o grupă din care mai fac parte Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Deși este un eveniment la care orice națiune își dorește să aibă o reprezentantă, Mondialul din 2022 are în spate o poveste tragică. Doar faptul că statul Qatar a câștigat dreptul de a organiza competiția a reprezentat o mare controversă.

Pe lângă această decizie a FIFA, și modul în care se desfășoară pregătirile pornite în 2010 ridică mari semne de întrebare cu privire la sacrificiile făcute în numele sportului, utilizat pe post de argument pentru îmbunătățirea imaginii acestei țări.

ADVERTISEMENT

Englezii de la The Guardian au lansat o investigație prin intermediul căreia au descoperit că mai bine de 6.500 de muncitori din India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau Pakistan. Aceste țări oferă o forță de muncă foarte ieftină.

Au murit mai mulți? 12 muncitori străini sunt sacrificați săptămânal

Numărul de 6.500 de victime nu spune, totuși, toată povestea, deoarece ia în calcul doar victimele ce provin din țările enumerate anterior. Sursa citată menționează că ar mai fi muncitori în Qatar și din Filipine și Kenya.

ADVERTISEMENT

Conform investigației britanicilor, cei mai mulți muncitori morți sunt din India, iar în fiecare săptămână mor 12 lucrători străini. Oficialitățile din statul arab consideră aceste morți ca petrecându-se din „cauze naturale”.

Sunt trecute în documentele oficiale explicații ce țin de probleme la plămâni sau cardiace. Totodată, nu se fac autopsii, astfel că nimeni nu figurează ca vinovat. Cu toate acestea, autoritățile qatareze se apără susținând că totul este firesc.

„Fiecare deces reprezintă o tragedie și încercăm să prevenim astfel de situații, însă numărul morților este direct promorțional cu numărul oamenilor implicați în procesul de dezvoltare a infrastructurii”, au reacționat autoritățile de la Doha.

Mondialul din Qatar va începe în data de 21 noiembrie 2021 și va fi deschis de meciul gazdelor, care va avea loc pe stadionul Al Bayt.  Finalul competiției este programat pentru data de 18 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT