News

Foto. Cum arată măştile care ne pun sănătatea în pericol. Au fost emise noi alerte

22.03.2021 | 16:37
Foto Cum arata mastile care ne pun sanatatea in pericol Au fost emise noi alerte
ADVERTISEMENT

Organizaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons a emis în debutul acestei săptămâni alte trei noi alerte de măşti care nu oferă protecția necesară împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului transmis cu puțin timp în urmă, numărul produselor neconforme ajunge astfel la 172. Printre țările care au introdus alertele se numără Germania și Estonia.

ADVERTISEMENT

Safety Gate este un sistem prin care statele membre ale Uniunii Europene pot atrage atenția cu privire la comercializarea unor produse neconforme cu standardele europene.

Au fost identificate alte trei tipuri de măști neconforme

172 de tipuri de măşti neconfome la 1 an de la declanşarea pandemiei în România! Sănătatea populaţiei este în siguranţă?

ADVERTISEMENT

 

InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă european. Astfel, conform celor 33 alerte transmise, numărul măștilor de protecție neconforme ajunge la 172”, se arată în comunicatul transmis de InfoCons.

Cum deosebim măștile neconforme de cele care oferă protecția necesară

Potrivit președintelui Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, sunt retrase temporar de la vânzare măștile care au deficiențe minore ( de exemplu, nu sunt etichetate corect).

ADVERTISEMENT

După aplicarea unor etichete corespunzătoare, acestea se întorc pe rafturi și pot fi vândute. Sunt retrase definitiv, în schimb, cele care nu respectă normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificată de un organism autorizat pentru acest lucru în Europa).

Din cauza multiplelor elemente care trebuie să se regăsească pe etichete, „e destul de greu pentru clientul obișnuit să-și dea seama” ce mască îi asigură cu adevărat protecția necesară.

ADVERTISEMENT

Este reponsabilitatea vânzătorului să se asigure că măștile respectă normele de etichetare și de calitate pentru a putea fi vândute și, dacă vrea, se poate adresa ANPC pentru a obține informațiile necesare.

Noi avem toleranţă zero faţă de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenţi în toate cazurile care prezintă un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români”, a mai spus președintele ANPC.

ADVERTISEMENT