News

Foto. Refugiați în propriul oraș. Povestea locuitorilor din Harkov care trăiesc în staţiile de metrou de frica bombardamentelor

De la începutul invaziei din Ucraina, mii de oameni din Harkov se ascund în stațiile de metrou pentru a fi în siguranță în fața luptelor care se poartă la suprafață.
29.03.2022 | 18:18
Foto Refugiati in propriul oras Povestea locuitorilor din Harkov care traiesc in statiile de metrou de frica bombardamentelor
ADVERTISEMENT

Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, avea, înainte de prima zi a războiului început de Federația Rusă, o populație de 1,4 milioane de oameni. Unii dintre aceștia au fugit spre vest, alții au rămas și se ascund în metrou.

Metroul, casa locuitorilor din Harkov de mai bine de o lună

Atacurile lansate de armata rusă au distrus orașul stradă cu stradă, multe dintre clădiri fiind acum imposibil de locuit sau prea periculoase, asta din cauza luptelor care s-au purtat în ultima lună.

ADVERTISEMENT

“Multe dintre aceste clădiri erau casele oamenilor. Unii dintre ei încă ard. Unul dintre principalele lucruri pe care oamenii de aici le spun este că nu pot înțelege, în niciun fel, cum un lider al unei țări ca Rusia ar putea face ceva de genul acesta unui oraș ca Harkov”, transmitea reporterul Charles Stratford, în urmă cu câteva săptămâni.

Pentru mulți dintre cei ale căror case nu mai pot fi locuite, metroul a devenit noua casă. Printre aceștia se numără și Natalia Shaposhnik și fiica sa, Veronika, cele două locuind într-un vagon acum, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Alături de alte sute de persoane cele două locuiesc într-o stație de metrou din Harkov. În aceeași situație se află alte mii care nu au reușit să găsească loc în adăposturile antiaeriene.

Familiile se adăpostesc în subteran

După cum explică Natalia, traiul în subteran nu se compară cu casa pe care a fost forțată să o părăsească. Cei care se ascund în subteran ajung să doarmă pe podeaua rece.

ADVERTISEMENT

Cei mai norocoși, așa cum sunt Natalia și fiica sa, reușesc să prindă un loc în vagoanele de metrou. Acolo, familiile își pot delimita mici spații de locuit cu ajutorul perdelelor.

Proprietarii de animale de companie pot ieși la suprafață, pentru scurte perioade de timp. Astfel, ei și necuvântătoarele lor se pot plimba pe străzile acoperite de moloz, departe de aerul închis din subteran.

ADVERTISEMENT

Cu câteva zile înainte ca Natalia și Veronica să vorbească cu jurnaliștii occidentali, o rachetă rusească a lovit în apropierea stației de metrou în care s-au refugiat cele două. Bilanțul oferit de autorități arată că câteva persoane au fost ucise sau rănite.

Veronica le-a spus jurnaliștilor că în ultima lună a ținut legătura cu unii dintre cunoscuții ei din Rusia. În ciuda eforturilor sale, aceștia nu par a crede că Ucraina este victima unei agresiuni. neprovocate

“Le-am scris că mă adăpostesc cu copilul meu în metrou de o lună și nu mă cred”, a adăugat Natalia. Prietenii ei i-ar fi răspuns astfel: “Este vina voastră, voi sunteți de vină”.

ADVERTISEMENT