News

Fox News plătește daune grele pentru propaganda pro-Trump. Înțelegere cu magnatul Rupert Murdoch în procesul anului în SUA

Fox News, postul preferat al republicanilor, plătește pentru minciunile lui Donald Trump. Cât va scoate din buzunar Rupert Murdoch
19.04.2023 | 12:36
Fox News plateste daune grele pentru propaganda proTrump Intelegere cu magnatul Rupert Murdoch in procesul anului in SUA
Postul Fox News este acuzat de defăimare și acuzații fără dovezi / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Postul american de televiziune Fox News a ajuns la un acord de ultimă oră cu compania de mașini electronice de vot Dominion care cerea daune grele pentru defăimare în legătură cu alegerile prezidențiale din 2020, a anunțat, marți, judecătorul însărcinat cu acest caz.

Fox News și Dominion Voting Systems au ajuns la o înțelegere, marți, 18 aprilie. Postul tv conservator va plăti 787,5 milioane de dolari companiei Dominion, producătoare de mașini electronice de vot, după ce s-a ajuns la un acord de ultimă oră încheiat marți, evitându-se astfel un proces legat de acoperirea alegerilor din 2020 de către Fox News.

ADVERTISEMENT

787,5 milioane de dolari pentru defăimare și dezinformare

”Părțile și-au rezolvat disputa”, a declarat judecătorul Eric Davis în fața juraților, la începutul procesului de la Curtea Superioară din Delaware. El nu a oferit detalii, inclusiv financiare, în timp ce compania Dominion Voting Systems încă cerea ,marți dimineață, daune de 1,6 miliarde de dolari de la canalul tv preferat al conservatorilor Americii.

În urma acestui demers, avocatul Fox News a anunțat că postul a acceptat să plătească 787,5 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte Donald Trump, și aliații săi au contestat vehement victoria lui Joe Biden în săptămânile care au urmat alegerilor. Unii dintre ei, inclusiv membri ai echipei sale juridice, au făcut acuzații false și nefondate împotriva Dominion Voting Systems și se confruntă cu procese separate de defăimare.

”Minciunile au consecințe”

De partea sa, John Poulos, patronul Dominion, a declarat că Fox News ”a recunoscut că a spus minciuni” care ”au provocat daune enorme companiei mele, angajaților și clienților noștri”. ”Minciunile au consecințe”, a declarat Justin Nelson, avocatul Dominion, în cadrul unei conferințe de presă la tribunal.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea dintre părți salvează bijuteria imperiului mediatic al magnatului Rupert Murdoch de la confruntarea cu ”procesul de calomnie al secolului”, așa cum l-a numit New York Times. Iar pentru Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, de perspectiva de a fi nevoit să depună mărturie în instanță.

Judecătorul Eric Davis amânase audierea de luni pentru marți, o amânare care a sugerat negocieri de ultim moment între rețeaua și compania mamă Fox Corporation, pe de o parte, și compania Dominion Voting Systems, pe de altă parte, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

„Poveste fabricată”

Situația este cu atât mai dificilă pentru Fox News cu cât, anterior, publicarea unor schimburi de e-mailuri sau de SMS-uri a dezvăluit că vedetele postului tv, și chiar Rupert Murdoch însuși, nu credeau deloc, în noiembrie 2020, în scenariul unor alegeri prezidențiale fraudate, cum denunța Trump, în timp ce acuzațiile de acest fel erau lansate înn direct.

Opinia publică din SUA aștepta cu nerăbdare acest proces, fiind văzut ca un test al limitelor libertății de exprimare, garantate de Constituție în Primul Amendament, dar și luptei împotriva dezinformării. În total, Dominion Voting Systems, care a operat în 28 de state în timpul alegerilor din 2020, cerea daune de 1,6 miliarde de dolari în instanța civilă.

O sumă uluitoare, dar despre care compania spune că este pe măsura prejudiciului cauzat de faptul că a fost prezentată pe cel mai urmărit canal de cablu din America ca fiind ”personajul negativ” al unei ”povești fabricate” după înfrângerea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, potrivit plângerii companiei. Într-o atmosferă tensionată, Trump a acuzat tabăra lui Biden de tot felul de fraude, fără dovezi. Iar consilierii săi, Rudy Giuliani și Sidney Powell, au arătat cu degetul spre Dominion aproape zilnic la Fox News.

Gazdele conspiraționiștilor

În perioada premergătoare alegerilor, judecătorul Eric Davis a constatat că este ”foarte clar că niciuna dintre afirmațiile despre Dominion în alegerile din 2020 nu era adevărată”. Dominion a indicat 20 de extrase pe care le-a considerat defăimătoare.

Jucător-cheie în tabăra conservatoare și acuzat în mod regulat că se face ecoul unor teorii ale conspirației, Fox News a dorit să facă din acest proces un caz emblematic pentru libertatea presei. Fox News a invocat legitimitatea de a acorda spațiu taberei lui Trump atunci când a contestat votul. Potrivit postului a lăsa toate părțile să vorbească ar fi „esențial pentru căutarea adevărului”.

”Organ de propagandă partizană”

Dar Dominion Voting Systems s-a bazat pe discuții interne pentru a susține că Fox News a mințit în mod deliberat pentru a nu-și pierde telespectatorii în favoarea lui Donald Trump. Un ”lucru cu adevărat nebunesc. Și dăunător”, a scris Rupert Murdoch într-un e-mail intitulat ”Urmărindu-l pe Giuliani!” către șefa Fox News, Suzanne Scott, la 19 noiembrie 2020.

După anunțarea acordului dintre părți, președintele Media Matters for America, Angelo Carusone, a declarat că rețeaua ”s-a dovedit a fi un organ de propagandă partizană dispus să facă orice pentru profit și putere”. În timp ce Fox News ar putea în curând să întoarcă pagina cu Dominion, nu va ieși încă din impas. Postul tv este dat în judecată de o altă companie, Smartmatic, într-un caz similar

ADVERTISEMENT