News

François Fillon îi calcă pe urme lui Liviu Dragnea! Fostul premier francez a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive

29.06.2020 | 19:18
Francois Fillon ii calca pe urme lui Liviu Dragnea Fostul premier francez a fost condamnat in dosarul angajarilor fictive
ADVERTISEMENT

Scandal monstru pe scena politică din Franța după ce fostul premier François Fillon a fost găsit vinovat de deturnare de voturi publice și condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. De o pedeapsă ceva mai blândă a avut parte soția sa, Penelope, care nu va petrece nici măcar o zi în spatele gratiilor, fiind condamnată la trei ani cu suspendare.

Sentința a fost pronunțată luni după-amiază, după ce tribunalul corecțional din Paris a respins în mod tacit cererile de redeschidere a dezbaterilor prezentate de apărare. Totodată, Fillon nu va mai putea ocupa nicio funcție publică în următorii zece ani și trebuie să plătească o amendă de 375.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este însă, definitivă, inculpații având posibilitatea de a face apel. De altfel, au anunțat deja prin avocați că vor iniția toate demersurile necesare pentru a contesta atât condamnările primite, cât și interdicțiile de a mai activa în slujba statului francez.

 Lovitură pentru François Fillon. A fost condamnat în dosarul angajărilor fictive

Potrivit anchetatorilor, fostul premier este acuzat că și-a angajat fictiv soția ca asistent parlamentar, provocând astfel un prejudiciu de sute de mii de euro. Scandalul a izbucnit în urmă cu trei ani, când Francois Fillon candida pentru preşedinţia Franţei și era cotat cu mari șanse de reușită în fața lui Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Alături de complicele lor, Marc Joulaud, fost supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe din vestul Franţei, soții Fillon au fost condamnaţi la rambursarea sumei de 1 milion de euro către Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez).

Cazul său seamănă izbitor cu cel al lui Liviu Dragnea

Sentința primită de fostul premier francez ne duce cu gândul la dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Sentința a fost pronunțată pe data de 27 mai 2019, la doar o zi după alegerile parlamentare care au pricinuit Partidului Social Democrat una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istorie.

ADVERTISEMENT

Concret, dosarul viza o serie de infracțiuni comise pe când Dragnea ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman. În această calitate, Dragnea, ar fi controlat și coordonat activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, angajând fictiv în cadrul instituției două persoane apropiate.

Este vorba despre  Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, care nu s-au prezentat niciodată la sediul DGASPC, desfăşurându-şi, de fapt, activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman. În ciuda nenumăratelor încercări de a scăpa de condamnare, fostul lider al PSD se află în continuare în spatele gratiilor și sunt șanse mici să fie eliberat prea curând, în condițiile în care riscă o nouă condamnare, de această dată în dosarul Teldrum.

ADVERTISEMENT

De altfel, Dragnea a fost adus în cursul zilei de vineri, 26 iunie, la sediul DNA, pentru a fi informat de procurori cu privire la punerea în mișcare a urmăririi penale. Chiar dacă nu a dorit să discute cu jurnaliștii la intrarea în sediul DNA, avocata sa a făcut unele precizări referitoare la evoluția anchetei. Potrivit acesteia, schimbarea calității din suspect în inculpat este „un alt pas în procesul final”.

Eu nu pot să comentez asta (n.r. citarea privind campania electorală). Dânsul este un om care ştie multe lucruri, ce alege dânsul să spună sau despre campania electorală sau nu. Nu ştiu ce să răspund. E un proces în care sunt sute de volume… Nu ştiu ce se va întâmpla astăzi”, a mai spus Flavia Teodosiu.

ADVERTISEMENT