News

Franța, la un pas de a fi prima țară cu avortul trecut în Constituție. “Nu mai este o luptă, acum este o victorie”

Premieră mondială în Franța. Senatul a votat pentru înscrierea accesului la avort în Constituție ca "libertate garantată"
29.02.2024 | 17:10
Franta la un pas de a fi prima tara cu avortul trecut in Constitutie Nu mai este o lupta acum este o victorie
Franța ar putea fi prima țară care să înscrie accesul la avort în Constituție Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Franța a făcut un pas mai aproape de a înscrie accesul la avort în Constituție, după ce senatorii au susținut miercuri un proiect de lege pentru a-l include în legea fundamentală ca “libertate garantată”.

Franța, la un pas de a fi prima țară cu avortul trecut în Constituție

Înainte ca amendamentul constituțional să intre în vigoare, acesta trebuie să primească aprobarea a trei cincimi dintre parlamentari în cadrul unei ședințe speciale de plen (congres extraordinar n.r.), care este planificată pentru luni și considerată de mulți ca fiind o formalitate, deoarece ambele camere au susținut deja în mod covârșitor proiectul de lege, scrie The Washington Post.

ADVERTISEMENT

“Nu mai este o luptă, acum este o victorie”, a declarat senatorul Mélanie Vogel, unul dintre principalii susținători ai proiectului de lege. “Este un mesaj extraordinar pe care Franța tocmai l-a trimis.”

“Există zile care marchează istoria politică și parlamentară a țării noastre. Această zi este una dintre ele”, a scris pe X noul prim-ministru, Gabriel Attal.

ADVERTISEMENT

Propunerea de modificare a Constituției Franței este o reacție directă la decizia Curții Supreme a SUA din 2022 de a anula verdictul din procesul Roe vs. Wade. Expunerea de motive a proiectului de lege francez nu a ezitat să indice evenimentele din Statele Unite drept catalizator.

La întrebarea “De ce acest text?”, se spune: “În Statele Unite, dreptul la avort a fost pus sub semnul întrebării la nivel federal printr-o decizie a Curții Supreme din 24 iunie 2022. În alte țări, în special în Europa, anumite mișcări intenționează să limiteze dreptul la avort și la contracepție”.

ADVERTISEMENT

Publicul francez susține în mod covârșitor dreptul la avort, iar avortul este legal pentru orice motiv până în a 14-a săptămână de sarcină. Dar decizia instanței americane și interdicțiile la nivel de stat care au urmat au energizat activiștii din Franța și nu numai, pentru a proteja și mai mult drepturile lor.

În Marea Britanie, deputata laburistă Diana Johnson face presiuni pentru un vot în Parlament luna viitoare, care ar putea duce la dezincriminarea avortului. În Anglia și Țara Galilor, femeile pot fi încarcerate în temeiul unei legi din epoca victoriană dacă fac avort în afara unor circumstanțe specifice. Condamnările sunt rare, dar activiștii vor ca legea să fie eliminată. Johnson a vorbit despre “mesajul crud” transmis de decizia Curții Supreme a SUA.

ADVERTISEMENT

Amenințarea Marine Le Pen

Activiștii din Franța au dorit modificarea constituțională deoarece dreptul la avort este “amenințat în întreaga lume și în Europa, atunci când sunt alese guverne de extremă dreapta”, potrivit lui Mathilde Philip-Gay, profesor de drept la Universitatea Jean Moulin Lyon 3.

“Toată lumea știe că guvernul se poate schimba în Franța și că următoarele alegeri ar putea duce la victoria lui Marine Le Pen. Ea nu este împotriva avortului, dar partidul ei este în mod tradițional împotriva acestuia, iar mișcările de extremă dreapta sunt în mod tradițional împotriva dreptului la avort”, a declarat Philip-Gay.

“Așadar, nu este o problemă acum, dar este o reacție la ceea ce s-a întâmplat în SUA și la alegerile politice din Europa ale extremei drepte.”

Polonia este exemplul cel mai proeminent al unei țări europene care a făcut demersuri pentru a restricționa și mai mult avortul. Noul guvern centrist de acolo se confruntă cu provocări în timp ce încearcă să inverseze o interdicție aproape totală.

Activiștii pro avort au urmărit îndeaproape eforturile din Franța.

Luna trecută, legiuitorii din Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, au votat cu 493 la 30 în favoarea propunerii guvernului președintelui Emmanuel Macron.

Dar, în timp ce votul din adunare a beneficiat de sprijinul coaliției minoritare centriste a lui Macron și al partidelor de opoziție de stânga, aprobarea în Senat, unde legiutorii de dreapta au mai multă putere, va fi întotdeauna mai dificilă.

Drept sau libertate

Unii senatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la formularea proiectului de lege. În cadrul unei dezbateri din 2022, camera inferioară a favorizat termenul “drept”, în timp ce camera superioară a preferat “libertate”.

Activiștii au spus că “dreptul” la avort era un termen mai puternic decât “libertate”, deoarece ar obliga statul să asigure măsurile necesare pentru un avort. Guvernul a susținut termenul de “libertate garantată”, care pare a fi o soluție de mijloc. Aceasta a fost formularea susținută miercuri de Senat.

“În această seară, Senatul a scris o nouă pagină în domeniul drepturilor femeilor. Acest vot este istoric”, a declarat ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti.

“Vom fi prima țară din lume care va înscrie în Constituție această libertate pentru femei de a avea control asupra propriului corp. Acest vot, practic, le reiterează celor care nu știu încă că femeile din țara noastră sunt libere. Acest vot reiterează măsura în care suntem cu toții atașați de această libertate.”

Macron, care urmează să țină un discurs despre avort săptămâna viitoare, a făcut declarații mai rezervate. “Senatul face un pas decisiv, pe care îl salut”, a declarat el, anunțând congresul extraordinar de luni. El a repetat o promisiune anterioară: “Mă angajez să fac ireversibilă libertatea femeilor de a face avort prin înscrierea acesteia în Constituție”.

Analiștii au declarat că este foarte probabil ca propunerea să fie susținută în cadrul congresului extraordinar. “În politică, nu se știe niciodată. Dar ar fi o mare surpriză dacă textul nu ar fi adoptat”, a declarat Philip-Gay.

Franța a dezincriminat avortul în 1975

Lola Schulmann, responsabil de advocacy la Amnesty International din Paris, a postat o imagine cu un uter cu un steag francez și a scris pe X: “O oportunitate istorică pentru Franța de a se plasa de partea femeilor și o speranță pentru cei care apără dreptul la avort în întreaga lume”.

Franța a dezincriminat avortul în 1975, când Simone Veil, o supraviețuitoare a Holocaustului și ministru al sănătății, a promovat un proiect de lege axat în principal pe probleme de sănătate publică și nu pe dreptul femeilor asupra corpului lor, a declarat Bibia Pavard, un istoric care a scris o carte despre legea Veil.

După ce proiectul de lege a devenit lege, acesta s-a împletit cu mișcarea feministă, iar Veil a devenit o eroină națională și o icoană feministă. Dar, din cauza opoziției din cadrul propriului partid conservator al lui Simone Veil, legea inițială a fost destul de restrictivă.

De atunci, Parlamentul a votat în mod continuu pentru a extinde domeniul de aplicare al legii, până în punctul în care este considerată printre cele mai favorabile accesului la avort din Europa: permite avorturi complet finanțate pentru femei și minore până în a 14-a săptămână de sarcină, fără perioadă de așteptare sau raționamente necesare.

Avorturile la vârste mai mari ale sarcinii sunt permise dacă aceasta este considerată un risc pentru sănătatea fizică sau psihologică a femeii sau dacă fătul prezintă anumite anomalii.

ADVERTISEMENT
Tags: