News

Fratele senatorului Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, executat silit. PSD-istul îi transferase terenuri de un milion de euro

Fratele senatorului Daniel Zamfir, inițiator al celebrei legi a dării în plată, este executat silit pentru un credit neonorat.
28.02.2023 | 16:01
Fratele senatorului Daniel Zamfir initiatorul legii darii in plata executat silit PSDistul ii transferase terenuri de un milion de euro
Senatorul PSD Daniel Zamfir este cel care a inițiat celebra lege a dării în plată, în 2016 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un executor judecătoresc din București scoate la licitație, luna viitoare, 80% din părțile sociale ale firmei de dezvoltare imobiliară SC Solid Building SRL, deținute în prezent de Theodor-Cosmin Zamfir. În urmă cu un an și jumătate, senatorul Daniel Zamfir, fratele asociatului majoritar, a încheiat patru tranzacții în aceeași zi cu SC Solid Building, în valoare totală de 1.170.000 euro.

80% din firma fratelui lui Zamfir, scoasă la vânzare pentru 4,7 milioane lei

Fratele lui Daniel Zamfir deține, în prezent 1.917 părți sociale la SC Solid Building SRL, evaluate la 4.778.123 lei, sumă de la care urmează să înceapă licitația din data de 7 martie 2023. Vânzarea se face la solicitarea Credit Europe Bank, pentru recuperarea sumelor de 430.107,93 euro, și 1.939,31 lei, la care se adaugă cheltuieli de executare silită în valoare de 44.281,58 lei.

ADVERTISEMENT

Inițial, licitația ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu câțiva ani, însă fratele lui Daniel Zamfir a contestat executarea în instanță și a câștigat pe fond, pentru ca la apel să piardă. Unul dintre motivele invocate de Zamfir a fost acela că activele societății erau subevaluate. Și anul acesta, fratele senatorului a depus o contestație la executare, dosarul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei sectorului 3.

licitatie-frate-daniel-zamfir
Fratele lui Daniel Zamfir își pierde toate părțile sociale de la firma pe care o deține

În cea mai recentă declarație de avere, senatorul PSD Daniel Zamfir a trecut vânzarea a trei terenuri către SC Solid Building SRL, două în valoare de 50.000 de euro și unul de 70.000 de euro. Toate cele trei terenuri au fost înstrăinate în data de 7 septembrie 2021. În aceeași zi, Zamfir a mai încheiat o tranzacție de 1.000.000 de euro cu SC Solid Building SRL, despre care nu a dat detalii suplimentare.

ADVERTISEMENT

Cum a explicat Daniel Zamfir tranzacția de un milion de euro

Contactat de FANATIK, Daniel Zamfir a explicat, că tranzacția se referă la un teren aflat sub drept de superficie generator de creanță.

”El a construit un imobil pe terenul meu. Din 2007 e asta. Eu vin cu terenul, tu vii cu construcția. Normal, ar trebui să fie contract de asociere în participațiune, asta era varianta cea mai deșteaptă, doar că la vremea aia, în 2007, cineva m-a sfătuit prost, pentru că superficia nu înseamnă că ești proprietar.

ADVERTISEMENT

Este exploatarea pe întreaga durată a construcției, dar nu ești proprietar”, a explicat senatorul, anul trecut.

”Fratele meu nu mi-a dat banii”

El a mai dezvăluit, la vremea respectivă, că nu a primit banii de la fratele lui și că acesta îi va plăti pe măsură ce va vinde apartamentele în blocul construit.

ADVERTISEMENT
zamfir-avere
Daniel Zamfir a vândut patru terenuri, în aceeași zi, către firma fratelui său

”El nu mi-a dat banii, că nu avea de unde, dar pe de altă parte nici nu putea să vândă pentru că la fiecare act de vânzare-cumpărare trebuia să fiu și eu acolo, să vând 2,34 m la fiecare apartament.

Ca să evit această nebunie am făcut acest act, în care el îmi va plăti dreptul de superficie când va vinde apartamentul”, a mai spus Daniel Zamfir.

Senatorul, suspectat că a vrut să-și ajute fratele cu legea dării în plată

Fratele senatorului Daniel Zamfir a mai fost subiectul unor dezvăluiri de presă în 2015, atunci când jurnaliștii au aflat că acesta a împrumutat 720.000 de euro de la Credit Europe Bank și că a dat instituția în judecată pentru clauze abuzive. În acea perioadă, politicianul tocmai inițiase legea dării în plată, însă Daniel Zamfir a negat că ar fi fost un proiect cu dedicație.

”Fratele meu dorește să își ducă la capăt contractul, dar să plătească suma corectă”, a declarat fostul deputat pentru Hotnews. El a mai spus că Theodor Cosmin Zamfir nu intenționează să se pună la adăpostul legii dării în plată, în cazul disputei sale cu banca.

ADVERTISEMENT