News

Frații Micula rămân fără vila de la Neptun. Imobilul, situat lângă plaja prezidențială, a fost executat silit și va fi scos la licitație

Frații Micula vând licitație o vilă de lux și un teren, în stațiunea Neptun. Imobilele au fost executate silit la cererea unor societăți deținute tot de afaceriștii bihoreni.
13.06.2023 | 18:15
Fratii Micula raman fara vila de la Neptun Imobilul situat langa plaja prezidentiala a fost executat silit si va fi scos la licitatie
Vila Pinul din Neptun, deținută de frații Micula, va fi vândută la licitație / Colaj foto: fanatik / Surse foto: Hepta / Skytrip.ro
ADVERTISEMENT

Ioan și Viorel Micula, proprietarii grupului European Drinks, își lichidează ultimele proprietăți pe care le mai au pe litoral. Posesori ai unei averi de peste 200 de milioane de euro, frații Micula vor să scape de o vilă situată în imediata apropiată a plajei Neptun-Olimp, pe care au achiziționat-o în urmă cu 20 de ani, când au investit masiv în turismul de la Marea Neagră.

Vila Pinul din Neptun se vinde pentru 325.000 de euro

Vila Pinul, amplasată într-un cadru natural și orientată spre faleza Olimp, în apropiere de zona de protocol și plaja prezidențială, va fi scoasă la licitație de o societate specializată în executări silite, pe data de 19 iunie 2023.

ADVERTISEMENT

Imobilul are două corpuri (A și B), și o suprafață desfășurată de 682 mp, dispusă pe două niveluri. Curtea vilei are 2.000 mp, însă acesta nu face obiectul vânzării, nefiind în proprietatea debitorului.

Strada Scriitorilor, unde se află vila fraților Micula, face parte dintr-un cartier de vile construite în anii ’70 pentru familia Ceaușescu și apropiații acestora, care își petreceau toate vacanțele de vară la Neptun. O parte din imobile au fost privatizate după 1990, însă destul de puține au mai ajuns în circuitul turistic. Cele mai multe au ajuns în proprietatea unor afaceriști bogați și au semnul de ”proprietate privată” la poartă.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns frații Micula să se execute singuri

În prezent, Vila Pinul este în proprietatea European Drinks SA, companie controlată de frații Micula, iar prețul de începere a licitației este de 324.500 de euro, la cursul BNR. Vânzarea se face la cererea creditoarei Royal Estates Buildings SRL, cu sediul în Oradea, firmă la care soții Viorel și Doina Micula dețin peste 30%. Societatea are ca obiect principal de activitate ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane lei, în anul 2022.

Imobilul ”Vila Pinul” este grevat de un contract de locațiune bunuri imobile încheiat în iulie 2022 între European Drinks SA și societatea Pro Quadriga SRL, pentru suma de 5.250 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Firma Pro Quadriga SRL, la care Viorel Micula este asociat, apare creditoare a firmei Rieni Drinks SRL (parte din holdingul European Drinks), care deține terenul de sub Vila Plopul, ce va fi, de asemenea, scos la licitație pe 19 iunie. Terenul are 1.500 mp, se află în aceeași zonă din Neptun și va fi scos la licitație de la prețul de 279.000 euro.

Și acest imobil este închiriat pe o perioadă de 49 de ani firmei Turist Center International SRL, la care asociați sunt Ioan și Viorel Micula.

ADVERTISEMENT

European Drinks SA a înstrăinat Vila Plopul, în luna ianuarie, tot prin licitație, după o executare silită cerută de Royal Estates & Buildings. Prețul de începere a licitației a fost de 336.000 euro.

Compania European Drinks a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 285,2 milioane lei și o pierdere netă de aproape 30 de milioane lei. Firma fraților Micula are 622 de angajați și a ajuns la datorii de 295 milioane lei.

Gheorghe Hagi a vrut să cumpere vila din Neptun, dar frații Micula au oferit mai mult

Frații Micula au deținut trei vile în Neptun-Olimp: Mesteacănul, Plopul și Pinul. Acestea au fost achiziționate în 2002, atunci când fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon, a decis ca statul român să vândă mai multe hoteluri de pe litoralul românesc. S-a organizat o licitație cu strigare, iar noii investitori promiteau, la acea vreme, că vor moderniza unitățile și vor schimba fața turismului în România.

Atunci, frații Micula au mai achiziționat nouă hoteluri: Slatina, Banat, Craiova, Prahova, Terra, Romanța, Clăbucet și Caraiman (Neptun-Olimp) și Patria, Unirea și Național (Mamaia). Ei au investit aproape 400 de miliarde de lei vechi în aceste tranzacții, prin intermediul mai multor societăți pe care le controlau. Pentru Vila Pinul a licitat și Gheorghe Hagi (prin Hagi Sport SRL) însă a pierdut în favoarea societății Bucegi SA, care a venit cu o ofertă superioară, de aproape 26 de miliarde de lei vechi (de cinci ori mai mare decât prețul de pornire).

Vila Plopul a costat 22,3 miliarde lei, iar Mesteacănul a fost adjudecată cu 26 de miliarde de lei, de firma fraților Micula, Comtexin SA.

Frații Micula își lichidează toate afacerile de pe litoral

Începând cu anul 2018, frații Micula au început să-și lichideze afacerile de pe litoral. Astfel, hotelul Slatina din Olimp a fost vândut cu 2 milioane de euro omului de afaceri Mircea Marian Zoltan, iar Muhammad Murad a cumpărat hotelurile Clăbucet (1 milion de euro) și Craiova (1.6 milioane euro). Tot la Murad a ajuns și hotelul Prahova din Neptun, pe care ANAF l-a scos la vânzare din caua unor datorii neplătite la stat.

Hotel Romanța a ajuns la milionarul constănțean Ion Dumitrache, tot via ANAF, iar complexul Caraiman din Neptun a fost adjudecat de Dochi Pufleni și Ștefan Tudor pentru 1,5 milioane euro. Potrivit Jurnalul, în 2019, frații Micula au mai scos la vânzare hotelurile Național și Unirea din Mamaia, cu 7 milioane de euro, fiecare.

Deși nu au investit foarte mult în imobilele cumpărate de la stat, Ioan și Viorel Micula s-au ales cu un profit uriaș de pe urma vânzării afacerilor de pe litoral. Asta pentru că, pentru cele 12 unități cumpărate de la stat, în 2002, afaceriștii au plătit doar 6 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: