News

Cum arăta Ion Iliescu pe vremea când se distra cu familia Ceaușescu. ”Îl știa pe tatăl meu, erau prieteni”. Imagini de la ultima apariție publică a fostului lider PSD

Fostul președinte Ion Iliescu a fost un apropiat al cuplului Ceaușescu pe care îl și însoțea în diferite ocazii, inclusiv în vacanțe.
03.03.2023 | 09:18
Ion Iliescu alături de Nicolae și Elena Ceaușescu in Moldova și Delta în vara lui 1976 Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc
ADVERTISEMENT

O astfel de călătorie a făcut Ion Iliescu alături de Ceaușești în anul 1976 în Moldova și în Delta Dunării, ca parte a cercului de apropiați al cuplului dictatorial. La acea vreme, Ion Iliescu era președinte al Consiliului Județean Iași, funcție pe care a deținut-o între anii 1974 și 1979.

Cum arăta Ion Iliescu pe vremea când se distra cu familia Ceaușescu

Ion Iliescu, fostul șef de stat de după Revoluția din 1989, apare în imaginile imortalizate în cursul acelei vacanțe în care este înfățișat participând la jocuri de recreere alături de Nicolae Ceaușescu și soția dictatorului, Elena Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu a intrat în Partidul Comunist Român în 1953 și peste doar trei ani devenit membru al Comitetului Central al PCR. „Ceaușescu îl știa pe tatăl meu, erau prieteni. Făceau parte din aceeași mișcare de rezistență. El a încercat să mă protejeze, într-un fel, pentru că știa povestea noastră”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu pentru Libertatea, în 2011.

Imagini de la ultima apariție publică a fostului lider PSD

Ion Iliescu s-a retras de mai multă vreme din viața publică. Fostul președinte locuiește în vila sa de protocol din cartierul Primăverii împreună cu soția lui, Nina.

ADVERTISEMENT

Ultima fotografie cu Ion Iliescu a fost postată în 2020 pe contul deputatului Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte. În imaginea care nu mai este actualmente disponibilă pe pagina de Facebook a lui Ionuț Vulpescu, fostul șef de stat apare alături de deputatul cunoscut drept ”copilul său de suflet” și de fostul ambasador al SUA la București, Alfred Moses.

Ionuț Vulpescu Ion Iliescu Alfred Moses
Ion Iliescu în 2020 Foto: Facebook Ionuț Vulpescu

Speculații despre starea de sănătate a lui Ion Iliescu

În ultima vreme, în spațiul public au fost vehiculate informații potrivit cărora fostul președinte al României ar avea probleme grave de sănătate. După ce aflat despre aceste speculații, Ionuț Vulpescu a făcut declarații despre starea de sănătate a acestuia.

ADVERTISEMENT

Potrivit deputatului, starea de sănătate a lui Ion Iliescu este una foarte bună atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic. Mai mult, acesta chiar citește și lucrează la propriul volum de memorii.

“Am citit ce s-a scris, dar să știți că Ion Iliescu nu are niciun fel de problemă de sănătate. Săptămâna viitoare va fi ziua lui (n.r. 3 martie), va împlini 93 de ani și este într-o formă de zile mari.

ADVERTISEMENT

Citește, lucrează, scrie la volumul de memorii, chestiuni normale pentru vârsta asta și anormale pentru noi, care suntem mai tineri. E mai bine decât cei care sunt îngrijorați de starea lui de sănătate. Asta am constatat eu în timp, nu numai acum”, a declarat Ionuț Vulpescu pentru cancan.ro.

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD.

ADVERTISEMENT