News

Fraudă de un milion de euro la Universitatea din Sibiu. Parchetul European anchetează deturnări de fonduri Erasmus

Procurorii Parchetului European, coordonaţi de Laura Codruţa Kovesi, anchetează o fraudă de un milion de euro la Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu.
19.09.2023 | 13:52
Frauda de un milion de euro la Universitatea din Sibiu Parchetul European ancheteaza deturnari de fonduri Erasmus
Parchetul European anchetează fraude de un milion de euro la Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parchetul European, filiala din Cluj-Napoca, efectuează marţi percheziții domiciliare în județul Sibiu, în cadrul unei anchete asupra Universității Lucian Blaga, sub suspiciunea de fraudă cu fonduri Erasmus.

Plângerea penală a fost depusă de conducerea Universităţii Lucian Blaga

Procurorii aflaţi sub conducerea Laurei Codruţa Kovesi suspectează că angajații universității responsabili cu coordonarea Serviciilor de Relații Externe au întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est, pentru a primi finanțare pentru două proiecte din țările partenere Erasmus+.

ADVERTISEMENT

În acest context se presupune că studenții, doctoranzii și personalul didactic din Asia au continuat să apară pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, chiar dacă contractele lor se încheiaseră. Se crede că semnăturile lor au fost falsificate, pentru ca banii să fie transferaţi altor persoane.

În total, prejudiciul estimat se ridică la aproximativ un milion de euro. “Conducerea actuală a Universității Lucian Blaga cooperează și tot aceasta a depus plângerea inițială care a declanşat această anchetă”, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

ADVERTISEMENT

Perchezițiile domiciliare sunt efectuate de zeci de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Aceste percheziţii de la Sibiu au loc la doar o săptămână după ce Parchetul European a făcut percheziţii şi la Inspectoratul General al Aviaţiei, din cadrul Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT

„Confirmăm că în această dimineaţă Parchetul European, Biroul Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat percheziţii în cadrul unei investigaţii externe privind achiziţiile publice finanţate prin Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă (RRF)”, a transmis săptămâna trecută Parchetul European.

Inspectoratul General de Aviaţie este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, aflată sub coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind o structură militară independentă, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care asigură suportul aerian pentru executarea tuturor atribuţiilor specifice ce revin structurilor ministerului.

ADVERTISEMENT

Misiunile executate de Inspectoratul General de Aviaţie au un specific aparte faţă de cel al unităţilor similare ale celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică sau civile, prin faptul că, acestea sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii din arcul guvernamental. De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie este componentă a Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi execută misiuni de zbor ca operator aerian al SMURD.

ADVERTISEMENT