News

Kovesi continuă lupta cu corupţia din România. Un fost deputat e acuzat de fraudă cu fonduri UE, Parchetul European a deschis o ancheta

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, continuă lupta cu corupția din România. Un fost deputat e acuzat într-un dosar de fraudă cu fonduri UE.
11.05.2023 | 16:53
Kovesi continua lupta cu coruptia din Romania Un fost deputat e acuzat de frauda cu fonduri UE Parchetul European a deschis o ancheta
Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, anchetă în România. Un fost deputat, printre persoane suspectate de fraudă cu fonduri europene. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un fost deputat este cercetat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la 1,7 milioane de euro.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, anchetă în România. Un fost deputat, printre persoane suspectate de fraudă cu fonduri europene

Parchetul Europeană continuă lupta cu corupția din statele blocului comunitar. EPPO acuză de fraudă cu fonduri europene nu mai puțin de cinci persoane din România. Ele ar fi la originea unui prejudiciu uriașe realizat prin obţinerea de fonduri europene cu documente false şi inexacte.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii din subordinea Laurei Codruța Kovesi spun că, în perioada septembrie 2018 – februarie 2023, persoanele din România ar fi folosit documente false pentru a obține fonduri UE. Ei au avut ca paravan înființarea unei exploatații agricole.

Suspecții ar fi primit 1,9 milioane de euro, însă prejudiciul a fost estimat la 1,7 milioane de euro pentru că plata de 200.000 de euro a fost oprită datorită anchetei procurorilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor europeni, în afară de fostul deputat, suspecţi în dosar mai sunt firma beneficiară a fondurilor UE, doi administratori ai acestei firme, un contabil, un inginer de şantier şi o altă firmă.

”Faţă de cele cinci persoane şi cele două societăţi s-a dispus trimiterea în judecată în calitate de inculpaţi pentru fals şi înşelăciune împotriva intereselor financiare ale UE”, mai anunţă procurorii.

ADVERTISEMENT

Cine este fostul deputat vizat de ancheta Parchetului European

Potrivit celor de la Adevărul, administratorul unei firme care primea fondurile europene este fostul deputat PSD Octavian Goga. Procurorii au pus sechestru pentru recuperarea daunelor.

Acest dosar este deja preluat de DNA Mureş. Octavian Goga este arestat preventiv încă din luna martie în această cauză. Procurorii români spuneau că acesta ar fi comis faptele din funcţia de parlamentar.

ADVERTISEMENT

DNA anunță că, din 22 august 2018 până în prezent, fostul deputat Octavian Goga, împreună cu administratorul de drept al societății pe care o controla ar fi creat condiții artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect ”Construire ferma vaci de lapte în loc. Araci”.

Goga a fost ales deputat de Covasna din partea PMP în 2016. Din 2017 a trecut la PSD. Ulterior a ajuns la Pro România, partid din partea căruia a candidat fără succes la parlamentarele din decembrie 2020.

ADVERTISEMENT