Poliția din Italia a anunțat joi, 25 ianuarie 2024, că a descoperit o fraudă fiscală în valoare de 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari). Ar fi implicați în această infracțiune suspecți italieni și chinezi.
Angajații de la Poliția Financiară din ”Cizmă” au declarat că 85 de persoane au fost suspectate de implicare în escrocheria care implică facturi false de la 140 de companii fictive. Aceștia ar fi acționat pe o perioadă de doi ani, 2022 – 2023.
Garda financiară italiană – Guardia di Finanza (GdF) din Ancona, un oraș situat pe coasta estică a Adriaticii italiene, a anunțat că a confiscat bunuri în valoare de 370 de milioane de euro. Vorbim de numerar, mașini de lux și proprietăți imobiliare, notează Barrons.com.
Agenții GdF au blocat 1.569 de conturi bancare. În plus, s-a luat măsura de sechestrare a 140 de companii. Ele sunt suspectate că au emis facturi false. S-au mai efectuat percheziții la proprietăți din Milano, Florența, Padova și Sicilia.
Din ordinul de sechestru rezultă că 64 din cei 85 de suspecți sunt cetățeni chinezi. Ancheta, care este în desfășurare, vrea să identifice clienții italieni care au folosit serviciul pentru a spăla numerar.
Frauda din Italia s-a învârtit în jurul unui sistem complex de transferuri către conturi cu sediul în China, Italia și alte țări ale Uniunii Europene, corespunzător plății pentru vânzările de produse care nu au existat niciodată.
Prezența în Italia a unui sistem bancar subteran paralel condus de brokerii monetari chinezi fără licență a fost în centrul mai multor investigații în ultimul an, mai notează sursa citată.
Investigații demarate în mai multe zone ale Italiei au determinat autoritățile să presupună existența unei game mai largi de servicii oferite de organizații legate de China. Sunt incluse aici activități precum ascunderea plăților transfrontaliere pentru cartelurile de droguri și facilitarea evaziunii fiscale.
Procurorii de la Ancona au constatat că anumite companii fictive au emis facturi false și le-au spus clienților în ce cont bancar italian să facă plățile. După ce banii intrat în cont, compania falsă transfera apoi aceeași sumă într-un cont la o bancă chineză, justificând-o drept plată pentru importurile de produse care nu au avut loc niciodată.