Așadar, FRF a explicat sub ce formă pot activa antrenorii în România, precum și de ce licențe au nevoie pentru a-și practica meseria.
Federația Română de Fotbal a emis un comunicat, prin care precizează sub ce formă pot antrenorii să profeseze în România, precum și actele de care au nevoie:
„Federația Română de Fotbal, prin intermediul Școlii Federale de Antrenori, are ca obiectiv optimizarea procesului de educație a antrenorilor români de fotbal.
Ca urmare a semnării Convenției UEFA, Federația Română de Fotbal este obligată să pună în aplicare regulamentul forului european, astfel încât pentru a ocupa funcția de antrenor principal la cel mai înalt nivel competițional inter-cluburi este nevoie de Licența UEFA Pro”.
Discuțiile privind legitimitatea antrenorilor care activează în România s-au aprins după ce FCSB a plecat în cantonamentul de iarnă fără Leo Strizu, tehnicianul din acte al echipei.
„Așadar, la nivelul Ligii 1 se poate antrena doar dacă respectivul tehnician deține această licență obținută în țară sau la școlile de antrenori ale federațiilor afiliate UEFA.
În acest sens, Federația Română de Fotbal, în calitate de membru afiliat UEFA, are obligația de a verifica deținerea licenței necesare.
În ceea ce privește carnetul de antrenor, această cerință este prevăzută în legislația din țara noastră și e valabilă pentru toate disciplinele sportive”, continuă comunicatul Federației Române de Fotbal.
„Astfel, pentru înscrierea la Licențele UEFA B, A sau Pro, care înseamnă specializare, FRF solicită să se facă dovada carnetului de antrenor sau, în eventualitatea unor studii de specialitate, de calificare, în străinătate, aceastea trebuie să fie echivalate la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor sau Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, potrivit legislației în vigoare”, se arată în comunicatul emis de FRF.