Fotbal intern

FRF a modificat Regulamentul de Licenţiere pentru sezonul 2021-2022. Ce se întâmplă cu datoriile

25.02.2021 | 18:56
FRF a modificat Regulamentul de Licentiere pentru sezonul 20212022 Ce se intampla cu datoriile
FRF a modificat Regulamentul de Licenţiere pentru sezonul 2021-2022. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Comitetul Executiv al FRF a adus modificări Regulamentului de Licenţiere pentru Liga 1 şi Liga 2, pentru a veni în sprijinul cluburilor care solicită acest lucru. Spre deosebire de sezoanele anterioare, se acceptă datorii de până la 15%, dar această măsură este valabilă exclusiv pentru sezonul 2021-2022.

FRF a modificat Regulamentul de Licenţiere pentru sezonul 2021-2022. Ce se întâmplă cu datoriile

UEFA a fost cea care a dat tonul în direcţia înlesnirii criteriilor de licenţiere pentru competiţiile sale, printr-o circulară pe care a trimis-0 tuturor federaţiilor afiliate.

ADVERTISEMENT

FRF a mers mai departe şi a extins recomandările forului continental şi pentru competiţiile interne, Casa Pariurilor Liga 1 şi Liga 2.

Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor și de Fair Play Financiar a suferit mai multe modificări, cea mai importantă fiind acceptarea unui cuantum de maxim 15% în ceea ce priveşte datoriile pe care le poate avea club care solicită licenţierea.

ADVERTISEMENT

FRF a introdus un nou articol în Regulament, articolul 47ter., care detaliază în ce condiţii va fi refuzat dosarul de licenţiere. Acesta prevede ca unui club nu i se va refuza acordarea licenţei şi nu va fi penalizat în niciun fel dacă şi numai dacă:

  1. datoriile către angajaţi şi asigurările sociale / autorităţile fiscale nu depăşesc 15% la data de 31 martie 2021;
  2. în cazul în care cluburile nu respectă pragul de 15%, ele trebuie să demontreze, până la 29 aprilie, că au stins acele datorii sau creditorii au acceptat amânarea plăţii după 30 aprilie 2021;
  3. dacă intră sub incidenţa punctului 2., cluburile trebuie să prezinte un plan de achitare a datoriilor, iar acestea trebuie stinse înainte de 30 iunie 2021. Forul care acordă licenţa (UEFA, FRF) va monitoriza respectarea planului respectiv.
ADVERTISEMENT

În cazul în care cel puţin unul dintre criteriile de mai sus nu va fi respectat, clubul solicitant nu va primi licenţa pentru sezonul viitor. FRF a precizat clar că aceste noi măsuri vor fi valabile numai pentru sezonul viitori şi au fost adoptate din cauza situaţiei create de pandemia de coronavirus.

Modificările aduse Regulamentului de Licenţiere au fost aprobate prin majoritate de voturi, existând şi un vot împotrivă.

ADVERTISEMENT

Dinamo, avantajată de modificarea Regulamentului de Licenţiere

Unul dintre cluburile avantajate de decizia Comitetului Executiv al FRF este Dinamo, club cu serioase probleme financiare. Datoriile „câinilor“ sunt foarte mari, iar fanii încearcă să strângă suma necesară prin Programul DDB.

O presiune suplimentară pe Dinamo vine de la fostul antrenor Cosmin Contra, care o poate îngropa în datorii pe echipa alb-roşie. Deşi a acceptat micşorarea datoriei către el, tehnicianul a refuzat să semneze noi termene de plată, astfel că DDB trebuie să găsească soluţii rapid.

ADVERTISEMENT
Tags: