ADVERTISEMENT
Fotbal intern

FIFA a decis! Fotbaliștii născuți în 1997, eligibili pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Autor: Francisc Oprea | 04.04.2020 | 10:19
FIFA a decis! Fotbaliștii născuți în 1997, eligibili pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Ionuț Radu și George Pușcaș ar putea reprezenta România la Jocurile Olimpice

UPDATE, 4 aprilie, ora 10:20/ FIFA a anunțat că jucătorii născuți în 1997 vor fi eligibili pentru turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, chiar dacă evenimentul se va desfășura cu un an întârziere.

ADVERTISEMENT

Am decis să păstrăm criteriile de eligibilitate originale, mai exact vor avea drept de joc fotbaliștii născuți începând cu 1 ianuarie 1997 plus trei jucători fără limită de vârstă”, se arată în comunicatul FIFA, oferit de Federația Română de Fotbal.


UPDATE, 3 aprilie, ora 16:45 / UEFA, printr-o scrisoare trimisă de Aleksander Ceferin lui Răzvan Burleanu, susţine demersul FRF la FIFA privind clarificarea criteriilor de selecţie pentru fotbaliştii elegibili la Jocurile Olimpice din 2021.

ADVERTISEMENT

“Amânarea Jocurilor Olimpice nu trebuie să le ia jucătorilor care au obținut calificarea oportunitatea de a participa la turneul final. Vă asigur că UEFA va susține poziția Federației Române de Fotbal în demersul la FIFA”, a fost mesajul lui Aleksander Ceferin.


ŞTIRE INIŢIALĂ – 27 martie

Federația Română de Fotbal a anunțat că președintele Răzvan Burleanu a trimis o solicitare către FIFA prin care se cere confirmarea faptului că jucătorii născuți în 1997 vor fi eligibili pentru ediția viitoare a Jocurile Olimpice, chiar dacă vor depăși limita de vârstă – 23 de ani.

ADVERTISEMENT

FRF, solicitare la FIFA

Jocurile Olimpice au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus, urmând să se dispute, cel mai probabil, în vara anului viitor, iar decizia CIO a ridicat un semn de întrebare legat de eligibilitatea fotbaliștilor născuți în 1997.

Regulamentul turneului olimpic de fotbal prevede că sunt eligibili jucătorii U23, cărora în fiecare echipă evolua și trei fotbaliști care depășesc limita de vârsta. Amânarea ediției viitoare a Jocurilor Olimpice face ca sportivii născuți în 1997, eligibili pentru 2020, să treacă de limita de vârsta, motiv pentru care FRF a trimis o solicitare la FIFA.

ADVERTISEMENT

Răzvan Burleanu cere confirmarea eligibilității fotbaliștilor născuți în 1997 pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Având în vedere situația specială creată prin amânarea proximei ediții a Jocurilor Olimpice pentru anul 2021, considerăm necesară o completare a regulamentului acestei ediții, prin adăugarea unei prevederi dedicate prin care să se confirme faptul că jucătorii născuți în  1997 vor fi eligibili pentru ediția Tokyo a Jocurilor Olimpice, chiar dacă aceștia nu se vor mai încadra la anul în categoria U23, ca efect al amânării competiției.

ADVERTISEMENT

Suntem convinși de faptul că o confirmare publică a acestui aspect important va aduce clarificările regulamentare necesare asupra viitoarei competiții”, se arată în scrisoarea trimisă de Răzvan Burleanu lui Gianni Infantino, președintele FIFA.

Argumentul FRF

Federația Română de Fotbal a oferit ca principale argumente pentru clarificarea regulamentului folosit la turneul de fotbal al Jocurilor Olimpice posibilitatea fotbaliștilor de a-și realiza programul pentru anul competițional viitor și asigurarea acestora că vor putea participa la eveniment.

ADVERTISEMENT

Confirmarea va aduce liniște jucătorilor eligibili ce așteptau șansa acestui spectacol fotbalistic mondial, un vis devenit realitate pentru ei și o oportunitate unică în carieră.

Totodată, le va înlesni configurarea programului viitor de pregătire și readaptare la competiții, oferind spiritul normalității în aceste zile de restricții și incertitudini”, se arată în scrisoarea lui Răzvan Burleanu, publicată pe site-ul FRF.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!