Sport

Adversarul tricolorilor care este peste Bellingham, Lewandowski, Morata sau Vinicius. Dispută inegală pentru România la primul meci de la Euro 2024

Artem Dovbyk joacă la Girona și a marcat 18 goluri în acest sezon, devansând toate vedetele de zeci de milioane de euro prezente în Primera Division
22.04.2024 | 10:58
Adversarul tricolorilor care este peste Bellingham Lewandowski Morata sau Vinicius Disputa inegala pentru Romania la primul meci de la Euro 2024
Artem Dovbyk este golgheterul la zi la campionatului Spaniei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România va întâlni Ucraina, în primul meci de la Euro 2024, pe 17 iunie, la Munchen, într-un meci care probabil va cântări serios în ecuația parcursului tricolorilor la turneul final din Germania.

Dovbyk este cel mai scump transfer din istoria Gironei

Dacă în privința fotbaliștilor lui Edi Iordănescu veștile nu par tocmai pozitive, din tabăra Ucrainei informațiile sunt capabile să provoace măcar un fior pe șira spinării selecționerului.

ADVERTISEMENT

După ce, zilele trecute, portarul Ucrainei, Andryi Lunin, a semnat calificarea lui Real Madrid în semifinalele Ligii Campionilor, o altă veste proastă pentru România, vine tot din Primera Division.

La primul său sezon în La Liga, atacantul Gironei, Artem Dovbyk, este golgheterul la zi al competiției, cu 18 goluri marcate, mai mult decât Bellingham, Morata, Griezmann, Lewandowski sau Vinicius.

ADVERTISEMENT

Dovbyk, atacant înalt de 1,84 metri, a punctat de 18 ori, inclusiv în ultima etapă, în partida contra celor de la Cadiz. În vârstă de 26 de ani, Artem a sosit în vară la Girona, de la Dnipro, contra a 7 milioane de euro, devenind astfel cel mai scump fotbalist din istoria clubului catalan.

Fotbalistul este format la Dnipro, care la un moment dat îl împrumutase în Moldova, la formația Zaria Bălți. Ulterior a ajuns în Danemarca, la Midtjylland, s-a întors în Ucraina și din 2023 a explodat la Girona.

ADVERTISEMENT

Alți doi atacanți ucrainieni joacă tot în Spania

Artem Dovbyk joacă de trei ani la naționala mare a Ucrainei, acolo unde este și colegul său de echipă, Viktor Tsyhankov, autor a șase goluri în acest sezon pentru Girona, dar care acum e accidentat.

Și pentru ca tabloul să fie complet cenușiu pentru naționala lui Iordănescu, Ucraina îl are în atac și pe Roman Yaremciuk, legitimat la Valencia și trecut pe la Gent, Benfica și Bruges.

ADVERTISEMENT

În comparație cu atacul Ucrainei, România se prezintă cu Denis Alibec, de la penultima clasată în Qatar, care n-a marcat niciun gol în 2014 și cu George Pușcaș, patru goluri la Bari, locul 16 în Serie B. Al treilea atacant al naționalei a fost, la ultimele două meciuri, Florin Tănase, autor a două goluri în acest sezon, la Al Akhdood, locul 17 în Arabia Saudită.

Clasamentul golgheterilor din Spaniei

·      Artem Dovbyk (Girona/Ucraina) 18 goluri

·      Jude Bellingham (Real Madrid/Anglia) 17 goluri

·      Ante Budimir (Osasuna/Serbia) 16 goluri

·      Alexander Sorloth (Villarreal/Norvegia) 15 goluri

·      Borja Mayoral (Getafe/Spania) 15 goluri

·      Álvaro Morata (Atletico Madrid/Spania) 14 goluri

·      Gorka Guruzeta (Athletic Bilbao/Spania) 14 goluri

·      Antoine Griezmann (Atletico Madrid/Franța) 13 goluri

·      Robert Lewandowski (FC Barcelona/Polonia) 13 goluri

·      Vinícius Júnior (Real Madrid/Brazilia) 13 goluri

ADVERTISEMENT