News

Avertizare de vreme severă. Val de frig și ninsori în țară

Se anunță o vreme severă în mai multe regiuni ale țării. De marți, ar putea ninge abundent și se va instala un val de frig, cu temperaturi extrem de scăzute.
06.12.2021 | 09:55
Avertizare de vreme severa Val de frig si ninsori in tara
ADVERTISEMENT

Meteorologii ANM transmit că în perioada 6-12 decembrie, vor reveni ploile în partea de sud a țării, în timp ce în restul regiunilor va fi foarte frig și va ninge.

Cu toate acestea, la începutul săptămânii, s-ar putea încălzi ușor doar în sudul şi în estul României.

ADVERTISEMENT

Zona de munte, afectată cel mai mult de ninsori

În intervalul 6-12 decembrie, în partea de vest şi sud-vest ar putea apărea precipitaţii sub formă de ploaie, mai intense noaptea.

În nordul și centrul teritoriului, dar şi la munte se vor semnala precipitaţii mixte. La altitudini de peste 1.500 metri ar putea apărea ninsori, care vor lăsa în urma lor polei.

ADVERTISEMENT

Pe crestele montane vântul va sufla cu intensitate, drept urmare, nu este exclus să apară viscol. Temperaturile maxime vor fi între 4 şi 14 grade Celsius, iar temperaturile minime  vor fi între -2 şi 10 grade Celsius. Tot în zona de munte, dimineața va fi, izola, ceață.

Vremea luni, 6 decembrie, în Capitală

La începutul săptămânii, în București vor fi temperaturi între 2 și 3 grade Celsius. Dimineața va fi ceață densă.

ADVERTISEMENT

”Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 2…3 grade.

Maxima termică a zilei de luni, mai ridicată decât în ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 10 grade. Dimineaţa vor fi condiții de ceață, conform ANM.

ADVERTISEMENT

Caracterizare climatică a lunii decembrie

Ultima lună din 2021 va fi caracterizată de mai multe fenomene meteo: ninsoare, viscol sau cicloni mediteraneeni. Vântul va sufla puternic mai mult în Câmpia Munteniei, Dobrogea sau în estul Moldovei.

”Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie.

O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 ºC, faţă de ultima lună de toamnă”, a mai informt ANM.

Va fi și o invazie de mase de aer rece continental polar care vor face ca nopțile să fie foarte friguroase. Mai exact, noaptea nu este exclus să apară gerul.

”Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20 ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc.

Ani cu luni decembrie foarte reci au fost: 1962, 1977, 1991, 1998, 2001, 2002 etc. (tabelul 4). Temperatura minimă absolută a lunii decembrie, din România, este -34,5 ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998”, a mai comunicat ANM.

ADVERTISEMENT