Life

Fructul pe care să-l consumi dacă mănânci prea mult la masa de Crăciun. Poate ușura digestia

Fructul pe care îl poți consuma dacă mănânci prea mult la masa de Crăciun. Poate ajuta la o digestie ușoară și are mai multe beneficii.
23.12.2023 | 19:31
Fructul pe care sal consumi daca mananci prea mult la masa de Craciun Poate usura digestia
Fructul pe care e bine să-l consumi după masa de Crăciun. Sursa foto: Freepik/lifeforstock
ADVERTISEMENT

Fructul pe care e bine să-l consumi după masa de Crăciun, dacă mănânci prea mult. Poate să ajute la digestie și te poate scăpa de diferite probleme. Are mai multe beneficii pentru organism.

Fructul pe care este bine să-l consumi dacă mănânci prea mult la masa de Crăciun

Multe persoane țin post înainte de Crăciun, iar la masa de sărbătoare sunt situații în care pot mânca prea mult. În acest fel, apar stări de rău și chiar se poate ajunge la spital.

ADVERTISEMENT

Din fericire, există un fruct care poate ajuta la ameliorarea simptomelor gastrointestinale. Poate reduce, de asemenea, disconfortul digestiv după masa bogată de sărbători.

Este vorba despre ananas, dar cel proaspăt, nu cel din conservă. Acesta din urmă nu este la fel de eficient pentru o digestie bună. În același timp, este bine să evităm excesele alimentare la masa de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Dr. Tudor Ciuhodaru a spus că moderația este importantă. Cei care au ținut post trebuie să fie și mai atenți la alimentație. O cantitate prea mare de mâncare, mai ales dacă are multe grăsimi, le poate provoca probleme serioase.

Medicul i-a îndemnat pe români să introducă treptat alimentele în dietă și nu deodată. În plus, e bine să nu mănânce preparate grase de seara, ci să aștepte până a doua zi.

ADVERTISEMENT

“După această perioadă de post, n-ar fi rău să începem cu o salată de crudități, cu brânzeturi și cu puțină carne de pui, legume la grătar, până începem să luăm carnea aceea grasă de porc sau alimentele concentrate. 

Și, atenție, la o singură masă aveți voie un singur aliment concentrat, iar prin concentrat înțelegem tot ce nu este legumă sau fruct şi nu ar fi rău să mai facem și câte o pauză așa, măcar între mese, câte 30 minute, în așa fel încât să facilităm digestia. 

ADVERTISEMENT

Secretul este și să folosim o felie de ananas proaspăt, nu din conservă, pentru că enzimele conținute acolo pot facilita digestia. (…) Deci, moderație şi echilibru. 

Un singur aliment concentrat la o singură masă. Excesul caloric vă poate crea probleme indiferent de tipul de aliment consumat. i”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

În plus, medicul a precizat că cei care consumă alcool de sărbători trebuie să o facă în cantități moderate. Mișcarea este recomandată după masă, chiar și o plimbare.

La ce trebuie să ai grijă de sărbători

Cei care se confruntă cu simptome ale sistemului digestiv de sărbători trebuie să fie foarte atenți la simptomele pe care le au. Alimentele grase nu trebuie combinate cu băuturile alcoolice, deoarece pot duce la probleme grave.

Persoanele aflate sub diverse tratamente nu trebuie să renunțe la acestea doar pentru a mânca și a bea de sărbători, întrucât pot să apară complicații.

“Nu faceţi nici combinațiile acelea de carne grasă cu alcool, care duc adesea la gastrite, hemoragii digestive, ulcere, pancreatite.

Dacă aveți afecțiuni metabolice sau dacă aveți afecțiuni cardiovasculare, atenție la respectarea regimului dietetic recomandat de medicul dvs, pentru că multe dintre acestea pot decompensa. (…)

În plus, este iar o caracteristică a acestor sărbători: se renunță la medicația cronică doar pentru a putea mânca sau a bea, ceea ce este evident o atitudine care nu duce decât la complicații, la decompensările afecțiunilor de bază şi se pot finaliza într-un serviciu de urgență. ”, a mai transmis medicul.

ADVERTISEMENT
Tags: