Tentațiile alimentare sunt mari în perioada sărbătorilor de iarnă. Este destul de dificil să respecți o dietă când simți mirosul preparatelor tradiționale și mai ales când le ai în fața ta, pe masa de Crăciun sau de Revelion. Însă, dacă există voință, vei sta departe de ele. Medicii nutriționiști au un truc pe care îl poți aplica și tu.
Mesele de Crăciun sau de Revelion, pe cât de bine arată, pe atât sunt bogate în calorii. Dacă te vei alimenta lacom nu doar că vei acumula kilograme, ci riști și să suferi probleme de sănătate, precum cele digestive. Multe persoane ajung la spital din cauză că au mâncat prea mult de sărbători, atrag atenția medicii.
Ca să eviți supraalimentarea la o petrecere sau la vizita cuiva de sărbători, poți opta pentru o gustare sățioasă acasă, în prealabil cu câteva ore. Din momentul când te vei pune la masă, vei observa că nu vei putea mânca foarte mult, ci cumpătat.
De altfel, trebuie să te alimentezi încet, savurând fiecare mușcătură, astfel încât digestia să se desfășoare într-un ritm lent, ușor , care nu îți va crea o stare de disconfort. De asemenea, la masă nu încerca să guști din ceea ce știi că nu îți face bine.
Totodată, se recomandă și să te hrănești în funcție de câte calorii ai voie pe zi. De obicei, puțin peste 1000 de calorii sunt acceptate de către corp, iar ce trece în mod cert va duce la apariția obezității, a dereglărilor digestive și hormonale.
Cozonacul este unul dintre produsele care se vor găsi pe mesele de sărbători și este bine să nu se consume cald sau fierbinte. Asta din cauză că drojdia poate fermenta și ne creează aciditate în stomac, respectiv o senzație acută de arsură.
”Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri.
Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.
Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, explică dr. Mihaela Bilic pe Instagram.