Life

Fructul exotic cu care agricultorii români au început să facă bani. Un kilogram se vinde cu cel puțin 50 de lei

Fructul exotic cu care agricultorii din Oltenia câștigă mulți bani. Prețul unui kilogram ajunge să fie mai mare de 50 de lei.
05.11.2023 | 12:57
Fructul exotic cu care agricultorii romani au inceput sa faca bani Un kilogram se vinde cu cel putin 50 de lei
Fructul exotic cu care agricultoriii din Dăbuleni au dat lovitura. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Agricultorii din Dăbuleni au găsit soluția pentru când nu este sezonul pepenilor și au dat lovitura plantând curmale chinezești. Kilogramul se vinde chiar și cu mai multe de 50 de lei.

Agricultorii români s-au apucat de plantat curmale

Când aud de Dăbuleni, cei mai mulți români se gândesc la pepeni. Însă, în afara sezonului, agricultorii au nevoie de o sursă de venit. Astfel că, oamenii s-au apucat fructele exotice care au mai mult zahăr decât prăjiturile. 

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia s-au apucat să cultive curmale chinezești. Livada din Dăbuleni dă anul acesta o producție impresionantă, de 10 tone, iar atunci când copacii vor ajunge la maturitate, cantitatea va fi de 10 ori mai mare, astfel că profitul ajunge și la 100.000 de euro.

Chiar și specialiștii chinezi au ajuns în Oltenia și au fost impresionați de culturile exotice care rezistă atât de bine la noi în țară. În ultimii ani, șase soiuri de curmali chinezești au fost aduse în România.

ADVERTISEMENT

Astfel că, plantația a ajuns acum la un hectar, însă agricultorii care se ocupă de ea plănuiesc să se extindă. Mai ales că, din punct de vedere fitofarmaceutic, de la curmale pot fi folosite fructele, dar și frunzele și semințele.

Kilogramul costă și mai mult de 50 de lei

De menționat este că, la noi în țară, un pui de curmal chinezesc se vinde cu 65 de lei, iar de anul acesta, fructele exotice produse în România se vor găsi și pe rafturile magazinelor. Dar kilogramul se vine cu 10-15 euro, adică 50-75 de lei.

ADVERTISEMENT

În alte țări, însă, prețul pentru un kilogram de curmale poate ajunge și la 30 de euro, De altfel, aceste fructe exotice nu au fost afectate de schimbările de temperatură, așa cum s-a întâmplat piersicile sau caisele.

Producțiile de curmale sunt an de an asigurate, singura problemă a agricultorilor din Dăbuleni fiind aceea că românii nu sunt foarte obișnuiți cu aceste fructe, cu toate că au multe beneficii.

ADVERTISEMENT

De pildă, chinezii obișnuiesc să mănânce zilnic câteva curmale. Fructele exotice ajută la menținerea unui organism sănătos și sunt bogate în vitamina C, notează publicația spynews.ro. 

ADVERTISEMENT