News

Funcționara acuzată că a propus naționalizarea pensiilor câștigă dublu față de președintele Iohannis. Daniela Pescaru a mai ”umilit” un ministru PSD

Daniela Pescaru, secretarul de stat acuzat de Marcel Boloș că a introdus amendamentul naționalizării Pilonului II de pensii, e cel mai vechi angajat al Ministerului Finanțelor.
27.09.2023 | 16:03
Functionara acuzata ca a propus nationalizarea pensiilor castiga dublu fata de presedintele Iohannis Daniela Pescaru a mai umilit un ministru PSD
Daniela Pescaru a devenit ”țapul ispășitor” în scandalul naționalizării pensiilor, măsură pe care liderii politici nu și-o mai asumă / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Daniela Pescaru a ajuns țap ispășitor în scandalul naționalizării Pilonului II de pensii, măsură introdusă în proiectul de măsuri fiscale, despre care decidenții politici susțin că nu au avut habar.

Marcel Boloș dă vina pe Daniela Pescaru pentru introducerea amendamentului cu naționalizarea pensiilor

”Gândindu-mă la atribuţiile şi responsabilităţile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum a ajuns să facă amendament.

ADVERTISEMENT

Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma, se pare, cerută pentru amendamente, nu cred într-o asemenea acţiune, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private şi discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni”, a declarat Marcel Boloș la Antena 3.

Ministrul finanțelor a indicat-o pe Daniela Pescaru drept autoarea amendamentului ”care nu a urmat calea oficială”, însă spune că nu poate să o demită, acest lucru fiind ”atributul domnului ministru”.

ADVERTISEMENT

Cine este Daniela Pescaru și cum a ajuns să câștige dublu față de președintele României

Daniela Pescaru are 59 de ani și este un nume greu din cadrul guvernului, fiind considerat ”omul cu bugetul”. Secretarul de stat elaborează și uneori chiar prezintă bugetul anual, în locul miniștrilor pe care ar trebui doar să-i consilieze. De asemenea, miniștrii obișnuiesc să o consulte atunci când vor să aducă modificări de buget, deoarece aceasta îl cunoaște cel mai bine.

Doar că responsabilitatea vine și cu un beneficiu pe măsură. Daniela Pescaru a câștigat, în 2022, din funcția de secretar de stat, un salariu anual de 117.067 de lei.

ADVERTISEMENT

Doamna Pescaru mai are, însă, un venit suplimentar la EximBank, acolo unde este membru-președinte în Consiliu Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, funcție recompensată anual cu 257.916 lei. Anul trecut, Daniela Pescaru a avut venituri de 374.984 de lei, adică peste 31.000 de lei (6.200 de euro) pe lună.

Asta înseamnă mai mult decât dublul venitului președintelui Klaus Iohannis, care a câștigat 181.944 de lei, în anul 2022.

ADVERTISEMENT

Ce avere are secretarul de stat

Deși este șefă la Eximbank, Daniela Pescaru nu-și ține banii în bancă (cu excepția a două conturi curente de 168.008 lei, respectiv 15.884 lei), în schimb a cumpărat titluri de stat în valoare de 773.625 de lei de la trezorerie.

Secretarul de stat deține un apartament de 93 mp în București, o casă de vacanță de 74 mp, la Câmpulung, precum și două terenuri intravilane în județul Argeș. Daniela Pescaru nu deține un automobil personal și nici nu are bunuri de valoare, bijuterii sau obiecte de artă a cărei valoare să depășească 5.000 de euro.

S-a angajat în Ministerul Finanțelor în 1991

Daniela Pescaru este absolventă a Academiei de Studii Economice din București, cu specializare în planificare și cibernetică economică, și are un master în managementul instituțiilor publice. De asemenea, în 2013, ea a absolvit Colegiul Național de Apărare.

Înainte de 1989, Pescaru a lucrat ca analist-programator la Întreprinderea de Prelucrare a Aluminiului Slatina, după care s-a angajat la Centru de Calcul Electronic din Ministerul Industriei Metalurgice.

În 1991, s-a angajat la Ministerul Finanțelor, unde a fost șef serviciu, director general adjunct, iar din 2009 a preluat conducerea Direcției Generale de Programare Bugetară.

În 2014, Pescaru a fost numită secretar de stat, printr-o decizie a premierului Victor Ponta, poziție pe care a părăsit-o la sfârșitul anului 2019, pe fondul unor neînțelegeri cu ministrul de atunci, Eugen Teodorovici. Ea a rămas în Ministerul Finanțelor, iar în 2021 a fost din nou numită secretar de stat, printr-un ordin semnat de Nicolae Ciucă.

Daniela Pescaru, protagonista unui episod tragi-comic în Parlament

Daniela Pescaru a fost protagonista unui moment savuros, în primăvara anului 2019, atunci când l-a însoțit pe ministrul tineretului și sportului, Bogdan Matei, la dezbaterile pe buget din Parlament. La un moment dat, deputatul Claudiu Năsui i s-a adresat Danielei Pescaru, rugând-o să detalieze modul în care vor fi acordate indemnizația sportivilor.

”Cine este doamna Pescaru”, a întrebat ministrul PSD, Bogdan Matei.

”Doamna din stânga dumneavoastră cu care, în teorie, ați făcut bugetul”, i-a răspuns Năsui. Replica i-a stârnit un zâmbet larg secretarului de stat, altfel cunoscută pentru sobrietatea sa.

Imaginile au fost publicate de Victor Ponta, care a menționat că Daniela Pescaru este ”singurul om din guvern care știe cu adevărat ce înseamnă buget”.

ADVERTISEMENT
Tags: