News

Furtunile puternice au afectat mai multe zone din România. Grindină și ploi abundente în vestul țării. Mesaje Ro-Alert emise. Video

Alertele cod galben de la ANM s-au concretizat în mai multe zone din România. Furtunile cu grindină, vijelii și ploi abundente au afectat județe din vest și nord. Au fost emise și mesaje Ro-Alert.
26.05.2022 | 08:13
Furtunile puternice au afectat mai multe zone din Romania Grindina si ploi abundente in vestul tarii Mesaje RoAlert emise Video
Mai multe județe din România, afectate de furtuni puternice. Grindină, averse torențiale și vijelii. Sursa foto: colaj Fanatik / LugofInfo.ro
ADVERTISEMENT

Peste 20 de județe din țară s-au aflat sub cod galben de furtuni puternice în ultimele 24 de ore. Din cauza intensificării fenomenelor, ANM a emis și alerte cod portocaliu de tip nowcasting în mai multe zone din vest și nord,

Mai multe județe din România, afectate de furtuni puternice. Grindină, averse torențiale și vijelii

Timiș a fost unul dintre cele mai afectate județe din țară. Manifestările extreme ale vremii din noaptea de de miercuri spre joi au făcut prăpăd, atât la Timișoara cât și în mai multe localități din județ.

ADVERTISEMENT

În zonă a căzut grindină, în unele cazuri de mărimea unui ou de porumbel și chiar de dimensiuni mai mari, în condiții de ploaie torențială și vijelie.

Furtuna extrem de puternică a smuls copaci și a avariat acoperișuri ale unor case și clădiri. În plus, mai multe zone din Timișoara, dar și localități din jur au rămas fără curent electric, conform Opinia Timișoarei.

ADVERTISEMENT

Dată fiind intensitatea fenomenelor, autoritățile au transmis mesaje Ro-Alert pe telefoanele mobile ale locuitorilor din Timiș. Noaptea trecută, oamenii au fost avertizați să se pună la adăpost și să-și ia măsuri de protecție. Alertele s-au adeverit, iar ulterior s-a dezlanțuit furtuna.

”Ca urmare a avertizărilor meteorologice COD PORTOCALIU de fenomene meteo periculoase, pompierii din cadrul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență ,,Banat” al Județului Timiș au intervit pentru:

ADVERTISEMENT

– înlăturarea unui acoperiș desprins, pe strada Lacului în municipiul Timișoara.

– degajarea unui copac căzut, pe strada Corbului, în Municipiul Timișoara.

– degajarea unui copac căzut, în localitatea Silagiu;

-evacuarea apei dintr-o locuință inundată, în orașul Buziaș.

-degajarea unui copac căzut pe un autoturism, pe strada Bujorilor, în Municipiul Timișoara”, a transmis ISU Timiș.

Furtună violentă la Lugoj. Copaci smulși din rădăcini, acoperișuri luate de vijelie și mașini distruse

Cea mai afectată localitate din Timiș a fost Lugoj. Aici, furtuna din noaptea de miercuri spre joi a lăsat urme în majoritatea zonelor din oraș.

ADVERTISEMENT

Conform presei locale, copaci smulși, acoperișuri și mașini distruse au fost semnalate în multe zone ale orașului.

Valoarea pagubelor se ridică la câteva sute de mii de lei. Zona Lugojului s-a aflat sub cod portocaliu până joi dimineața. Din cauza vântului puternic, cetățenii au primit mesaje Ro-Alert, notează Lugoj Info.

Vremea extremă a afectat şi alte judeţe. În Satu Mare a căzut grindină de dimensiuni importante. Coduri portocalii de vreme severă au fost emise şi în Arad şi Caraş-Severin. În Sighet, oamenii au fost avertizaţi prin Ro-Alert să se pună la adăpost.

ADVERTISEMENT