News

Furtunile violente și ploile abundente revin în forță. ANM a emis cod galben, zonele afectate

ANM anunță că furtunile violente și ploile abundente vor reveni în mai multe regiuni, fapt pentru care a fost emisă o alertă cod galben.
27.06.2023 | 10:33
Furtunile violente si ploile abundente revin in forta ANM a emis cod galben zonele afectate
Alertă cod galben de furtuni, vijelii și grindină de la ANM. Zonele lovite de fenomenele severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă alertă cod galben de instabilitate. Furtunile violente și ploile abundente revin în forță în mai multe județe din țară.

Alertă cod galben de furtuni, vijelii și grindină de la ANM. Zonele lovite de fenomenele severe

Avertizarea cod galben va intra în vigoare marți, 27 iunie, de la ora 14.00 și va fi valabilă până miercuri, 28 iunie, la ora 03.00. În acest interval, mai multe zone din vestul, nordul, nord-vestul și nord-estul țării se vor confrunta cu fenomene severe.

ADVERTISEMENT

În perioada menționată, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată pe site-ul ANM.

ANM - alertă cod galben. Harta avertizării
Alertă cod galben de furtuni, vijelii și grindină de la ANM. Zonele lovite de fenomenele severe. Sursa foto: meteoromania.ro

Tot marți dimineață, specialiștii ANM au emis și o Informare Meteorologică de instabilitate. Va intra în vigoare la ora 14.00, fiind valabilă până miercuri, 28 iunie, la ora 23.00.

ADVERTISEMENT

În acest interval vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în după-amiaza zilei de marți (27 iunie) și în cursul nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie).

Vizate de fenomene sunt vestul, centrul și nordul țării. Apoi, pe parcursul zilei de miercuri (28 iunie) va ploua și în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp.

ADVERTISEMENT

Prognoza pentru București. Când va ploua în Capitală

ANM a emis și prognoza specială pentru București. Marți, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin pe parcursul zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

Apoi, miercuri, vremea va deveni instabilă. Vor fi perioade cu averse. În special după orele amiezii se pot semnala descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 26 de grade.

ADVERTISEMENT