News

Fuziune între Pro România și ALDE? Călin Popescu Tăriceanu confirmă discuțiile cu Victor Ponta

15.09.2020 | 22:33
ADVERTISEMENT

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu ar negocia fuziunea Pro România – ALDE, însă decizia va fi luată după alegerile locale. Tăriceanu a confirmat că decizia privind modalitatea de colaborare dintre cele două partide va fi decisă după 27 septembrie.

UPDATE 10.35: Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că există posibilitatea unei apropieri între partidul său și Pro România, fără să precizeze dacă este vorba de o alianță sau de fuziune.

ADVERTISEMENT

În condiţiile actuale, nu ne rămâne nouă, celor de la ALDE, decât să constatăm că cei din Pro Românnia doresc o poziţie clară şi fără rezerve faţă de actuala putere, faţă de Iohannis şi Orban şi să continuăm pe acest drum. După alegerile locale, subliniez, după alegeri locale, ne vom reuni şi vom vedea care este formula de colaborare care să ne fie convenabilă şi unora şi altora”, a declarat Tăriceanu, la România TV.

El a admis că decizia este determinată de refuzul PSD de a constitui o alianță electorală cu Pro România și ALDE.

ADVERTISEMENT

Eu am pledat cu ardoare pentru a se realiza o alianţă între cele trei partide, pentru a ne permite să obţinem chiar primul loc. Îmi pare rău că la nivelul PSD nu s-a dorit această soluţie. Nu am avut solicitări care să împiedice sau să blocheze discuţiile. PSD ne-a făcut o ofertă de a avea candidaturi pe listele proprii, ceea ce nu am putut să accept”, a precizat Tăriceanu.


Știrea inițială: Cei doi lideri politici discută această alianță după ce PSD a anunțat că va refuza orice alianță electorală pentru alegerile următoare.

ADVERTISEMENT

G4Media susține că alianța a fost exclusă de PSD pentru că ar crește pragul electoral la 7%, lucru pe care nu îl dorește niciun partid.

Victor Ponta se pregătește de o fuziune cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu

„Există negocieri de fuziune, însă o decizie nu va fi luată mai devreme de 27 septembrie, adică după anunțarea rezultatelor la locale”, susțin surse din interiorul partidului pentru G4media.ro.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care ALDE nu are șanse prea mari la alegeri, Ponta ar fi extrem de interesat, totuși, de procentele pe care Călin Popescu Tăriceanu ar putea să le aducă.

Consiliul Politic Național al PSD a decis, cu 69 de voturi pentru și 2 împotrivă, ca partidul să nu facă alianțe la alegerile parlamentare programate la sfârșitul anului 2020.

Informația a fost confirmată de Marcel Ciolacu, la finele unei ședințe. „Am decis astăzi ca PSD să meargă singur la aceste alegeri parlamentare. Este o decizie clară. Vom discuta cu ceilalţi lideri politici despre alianţe postelectorale”, a explicat liderul PSD.

În consecință, Pro România (partidul lui Victor Ponta), PPUSL (partid controlat de Dan Voiculescu) și ALDE (partidul lui Călin Popescu Tăriceanu) vor fi nevoite să meargă la alegeri pe cont propriu. Dacă Pro România speră la 10% din voturile alegătorilor, ALDE și PPUSL nu știu dacă pot face pragul electoral.

Vasile Dâncu, eminența cenușie din cadrul Partidului Social Democrat, explica în urmă cu jumătate de an care este noua viziune a PSD, un partid care e obligat să se reinventeze.

PSD poate coagula o mare alianță pe partea stânga a eșichierului politic și se poate reinventa. Trebuie o altă poziționare și în mesajul intern, dar și în cel extern. Trebuie ca PSD să refacă legătura bună pe care a avut-o cu PSE și cu alte partide europene, mesajul peremist de azi trebuie să fie eliminat cu desăvârșire. Demnitatea națională nu se recâștigă urlând, nici articulând doar mesajul frustrărilor. Trebuie să facem ce trebuie pentru suveranitatea națională, nu să ne vaicărim că suntem cotropiți de străini sau multinaționale.

Când pierdem competiția cu alții este de cele mai multe ori vina noastră pentru că promovăm în politică proști, inculți sau oameni lipsiți de moralitate. Nu tricolorul afisat în toate ocaziile face o națiune puternică, ci munca, meritocrația, servirea interesului național dincolo de umorile politice sau de orgoliile personale. În ultima vreme am primit multe mesaje care mă conving că un efort de reinventare a PSD va avea foarte mulți adepți, există o așteptare reală pentru asta și sunt mulți oameni care ar participa la acest efort”, declarat Dâncu pentru Transilvania Reporter.

ADVERTISEMENT
Tags: