Life

Gabi Luncă a murit răpusă de Covid-19

03.04.2021 | 07:24
Gabi Lunca a murit rapusa de Covid19
Gabi Luncă a murit. Sursă foto: Cont Facebook
ADVERTISEMENT

Gabi Luncă, marea doamnă a muzicii lăutărești din România, s-a stins din viață, din cauza COVID-19. A murit la vârsta de 82 de ani, dar a lăsat în urmă o moștenire artistică uriașă. Anunțul morții a fost făcut de una dintre fiice, Estera Onoriu, în noapte de vineri spre sâmbătă, pe o rețea de socializare.

În data de 8 martie, din cauza unor episoade de tuse seacă, Gabi Luncă s-a testat, îndemnată fiind de fiica ei. După ce a aflat că s-a infectat cu coronavirus, artista s-a lăsat pe mâna medicilor. Părea să fie o formă ușoară, a fost externată, dar starea ei s-a deteriorat brusc, într-un ritm extrem de rapid. Estera Onoriu, una dintre fiicele sale, ne-a declarat că starea de sănătatea a mamei sale era bună și a urmat tratament acasă.

ADVERTISEMENT

În doare câteva ore, însă, artista abia mai putea să respire, iar familia a apelat la ajutorul medicilor care au transferat-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ilfov. Gabi Luncă se află conectată la un “plămân artificial”, după ce, pe 13 martie.

Cine a fost Gabi Luncă – biografie

Gabriela Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938, în comuna Vărbilău, din județul Prahova. Avea doar trei ani atunci când mama ei s-a stins din viață. A primit 3 nume la botez – Lina Elena Gabriela – după cele trei fete ale nașului ei. A avut o mamă vitregă, dar aceasta o trata extrem de urât, așa că a ajuns să fie crescută de bunică.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 13 ani a plecat din comuna natală, iar la 16 ani s-a angajat să sape șanțuri, în Liliești. ”Când m-am prezentat la serviciu, au spus că vom merge la săpat şanţuri pentru conducte. Tata săracul nu ştia ce fac… M-au convins să rămân fetele cu care mă angajasem pentru că le plăcea mult cum cântam: ‘Îţi facem noi toată norma, numai  vino cu noi să ne cânţi’. Sigur că m-am dus, fiindcă trebuia să îmi câştig existenţa”, a povestit artista.

Gabi Luncă – viața personală și carieră

S-a prezentat la o audiție la Clubul Vasile Roaită din Băicoi. A fost decizia care i-a schimbat viața. A început să facă bani în muzică, mai ales de la nunți. Când a împlinit 23 de ani, s-a îmbolnăvit grav, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

”La 23 de ani, m-am îmbolnăvit deodată foarte rău. Mi se învineţiseră unghiile iar pe faţă parcă eram opărită. Aveam o formă de fluture pe faţă. Mi se înmuiaseră muşchii de la picioare. Nu puteam să mai merg.  Din zi în zi îmi era tot mai rău. Fusesem la spital, dar am ieşit la fel de bolnavă.

M-au văzut nişte femei de la Târgovişte şi s-au speriat de mine. Mi-au spus că la mine nu e lucru curat şi că mi-a făcut cineva farmece, că mi-au dat argint viu şi mi-au spus că pot să şi mor… Femeile mi-au spus să merg la Baba Lina… care îmi descântă şi-mi dă afară argintul viu”, a povestit Gabi Luncă, în cartea „Povestea vieţii noastre”.

ADVERTISEMENT

A zăcut trei săptămâni în spital, apoi a avut parte de cea mai mare bucurie, după acest necaz. L-a cunoscut pe Ion Onoriu și s-au îndrăgostit. Au locuit timp de doi ani cu chirie, apoi și-a găsit o casă pe care a cumpărat-o pe numele ei. Se temea că bărbatul s-ar putea întoarce în casa fostei lui soții, așa că își dorea un loc sigur, doar al ei.

Fetița ei a murit în ziua botezului

S-au și căsătorit în cele din urmă, după o serie de presiuni venite din partea autorităților. Însă, Gabi Luncă nu avea idee ce tragedie avea să o lovească. Își dorea cu ardoare să devină mamă, iar visul i s-a împlinit. Însă, într-o zi, i s-a făcut rău. Fără să știe că nu trebuie să facă asta, băuse puțin gin și cafea.

”Eram însărcinată în trei luni. Am simţit că nu sunt prea bine şi că sunt pe cale să pierd sarcina. Dacă nu mă voi pocăi să-mi iei copilul. (n.r. ce i-a promis atunci lui Dumnezeu) Eu nu-i spusesem lui Onoriu de promisiunea pe care o făcusem când era să pierd sarcina.

Oricine se uita la ea, o vedea ca pe oricare copil normal, dar de câte ori mă duceam eu să o iau în braţe se petrecea ceva inexplicabil. Cum apăream eu la pătuţul ei, fetiţa mea se schimba la faţă şi, din albă devenea pământie şi începea să devină agitată. Am înţeles că nu se manifesta aşa numai în prezenţa mea”, spunea artista.

Din păcate, fetița ei a murit chiar în ziua în care a fost botezată. Gabi Luncă s-a rugat din nou lui Dumnezeu, pentru un băiat. I-a promis și de această dată că se va pocăi. Rugăciunile i-au fost ascultate, așa că după vârsta de 32 de ani a avut mai mulți copii: Emanuel, Estera, Sara și Rebecca. De data aceasta, artista și-a respectat promisiunea.

Gabi Luncă și soțul ei s-au pocăit

Din păcate însă, chiar dacă se bucurau de venirea pe lume a copiilor, cei doi soți au ajuns în sapă de lemn după ce au renunțat la cântat. În cele din urmă au revenit pe scenă, dar au cântat doar muzcă religioasă din anul 1992. Au avut apoi probleme și cu legea ilicitului, fiind percheziționați de autorități.

În anul 1977, au fost la un pas de moarte, în marele cutremur. Urmau să cânte la Zimnicea, în casa de cultură, care s-a prăbușit în timpul seismului. Din fericire, locația evenimentului s-a schimbat cu puțin timp înainte, altfel s-ar fi stins și ei sub dărâmături.

Necazurile nu s-au oprit aici. La un moment dat, Gabi Luncă a rămas mută în urma unui accident de mașină. În anul 2009 a aflat că suferă de cancer la sân, dar și-a revenit după ce a fost operată la Spitalul Fundeni. ”Vă daţi seama cum a fost când mi-am revenit din operaţie şi am putut să mă uit în oglindă? Slăbită, cu o faţă de nerecunoscut, fără un sân? ”, mai spunea Gabi Luncă.

ADVERTISEMENT