News

Gabriel Oprea, achitat în dosarul mașinii de lux cumpărate la serviciul secret al Internelor. Sentința nu e definitivă

Gabriel Oprea, fostul șef al MAI, a fost achitat în dosarul mașinii de lux cumpărate de la serviciul secret al Internelor. Sentința dată joi de magistrați nu este definitivă.
18.11.2021 | 12:44
Gabriel Oprea achitat in dosarul masinii de lux cumparate la serviciul secret al Internelor Sentinta nu e definitiva
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, a fost achitat de magistrați în dosarul mașinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el.

Decizia a fost luată joi de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și nu este definitivă, la capătul unui proces început în 2016.

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, achitat în dosarul mașinii de lux cumpărate de DIPI

În 11 mai 2016, fostul membru al Guvernului a fost trimis în judecată în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor.

În același au mai fost judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

Achită pe inculpații:

  • 1. OPREA Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)
  • 2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)
  • 3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

(…) achită pe inculpaţii:

  • 1. NICOLAE Gheorghe pentru infracţiunea de deturnare de fonduri şi infracţiunea de deturnare de fonduri în formă continuată (…)
  • 2. ZĂRNICĂ Nelu pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată (…)
  • 3. IACOB Marian-Dănuţ pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată(…)
  • (…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE.
  • (…) ridică măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin următoarele ordonanţe ale procurorului:
  • ordonanţa procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe;
  • ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel;
  • ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.
  • (…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii IACOB Marian-Dănuţ şi PAVEL Gabriel-Nicolae, în sumă de câte 800 lei, rămân în sarcina statului şi se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente”, conform Hotnews.
ADVERTISEMENT

Acuzațiile aduse fostului ministru Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a fost judecat pentru abuz în serviciu. Procurorii au vrut să afle dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a anunațat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Din rechizitoriului procurorilor, din 13 iulie 2015, reiese că Oprea, atunci ministru al Internelor şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae şi a lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

ADVERTISEMENT