News

Gabriel Oprea povestește cum s-a ajuns la reuniunea din sufragerie: „Mai ai mici?”

20.11.2020 | 22:33
Gabriel Oprea povesteste cum sa ajuns la reuniunea din sufragerie Mai ai mici
Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a relatat, la Realitatea Plus, cum s-a ajuns la întâlnirea unor demnitari importanți ai statului român acasă la el în seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009. Potrivit lui Oprea, fostul șef al SRI ar fi venit ispitit de micii săi.

Gabriel Oprea susține că a organizat o petrecere privată la care a invitat mai mulți prieteni mai vechi, printre care și pe directorul SRI de atunci, George Maior. Inițial, acesta ar fi declinat invitația pe motiv că nu are timp, dar apoi a venit în seara petrecerii, însoțit de către Florian Coldea și Laura Codruța Kövesi, care nu fuseseră invitați.

ADVERTISEMENT

În continuare, Oprea susține că reuniunea nu a avut scop politic, chiar dacă el personal ar fi vrut ca Traian Băsescu să câștige alegerile prezidențiale în fața candidatului PSD, Mircea Geoană.

Maior s-a răzgândit în ce privește micii lui Oprea

Omenește, țineam cu Traian Băsescu să câștige. I-am sunat cu 2-3 zile înainte pe Neculai Onțanu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic, George Maior. Mi-erau prieteni. Maior mi-a spus: „Crezi că am timp să vin să-ți mănânc micii”. Apoi m-a sunat în seara respectivă, în jurul orei 20 „Mai ai mici? Da, mai am”. Și a venit cu Coldea și Kovesi, nu i-am chemat eu”, a relatat Gabriel Oprea.

ADVERTISEMENT

El a negat că discuția ar fi avut ca scop falsificarea alegerilor în favoarea lui Băsescu, el susținând că la acea vreme nu mai era demnitar.

Lucrurile sunt mai simple. Am fost dat afară din  PSD când  l-am numit pe Virgil Ardelean la DIPI, „Doi și un sfert” eu consultându-mă cu Mircea Geoană. Mi-au sărit niște colegi în cap și mi-au cerut să-l dau afară că dacă nu-l dau eu, mă dau ei afară din partid. Eu nu mai aveam  nici o funcție”, a spus fostul vicepremier.

ADVERTISEMENT

Eu eram independent, Onțanu independent, toți voiam să câștige Băsescu. Cu  Iordănescu, băieții mei… Cred că și Andronic voia să câștige Băsescu”, a continuat Gabriel Oprea.

În afară de grupul său de partizani ai fostului președinte, Oprea a spus că ceilalți participanți la reuniune ar fi făcut doar comentarii legate de rezultatul alegerilor pe care le-ar fi făcut și oamenii obișnuiți în acea seară

ADVERTISEMENT

Eram gazdă, serveam la masă (…) Era o atmosferă privată. Și punct”, a mai spus Oprea.

Primele informații legate de celebra reuniune din sufrageria lui  Oprea au fost făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, dezvăluiri care au fost urmate de constituirea în 2017 a unei comisii parlamentare de anchetă.

Având în vedere că vorbim de persoane cu funcţii în stat şi că aceste persoane nu au vrut să vorbească despre scopul în care se aflau acolo, face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor acele persoane s-au întâlnit la un eveniment privat cu scopul de a influenţa rezultatul votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei, nu se poate trage o astfel de concluzie”, afirma, în februarie 2018, deputatul PSD Oana Florea, președintele comisiei de anchetă.

ADVERTISEMENT