News

Gabriela Firea anunță că testarea extinsă a bucureștenilor va începe ”în scurt timp”

18.05.2020 | 16:00
Gabriela Firea anunta ca testarea extinsa a bucurestenilor va incepe in scurt timp
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că pregătirile pentru testarea a 20.000 de bucureșteni, într-o primă etapă, sunt într-o fază finală, testele RT-PCR urmândă să înceapă ”în scurt timp”. În schimb, Firea denunță încercări de blocare a proiectului de testare pentru anticorpi ”din cinism și invidie”.

20.000 de teste într-o primă etapă

În scurt timp, va începe testarea extinsă a persoanelor fără simptome din Bucureşti. În total, peste 20.000 de teste în prima etapă. Pentru testarea voluntară a 11.000 de bucureşteni, cu teste de tip antigen normale, nu rapide ce pot da erori, care se analizează în aparatele PCR, avem deja încheiate parteneriate cu laboratoare acreditate. IT-iştii noştri lucrează la platforma unde se vor face înscrierile pentru testare”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ea dă asigurări că va fi demarat și programul de testare pentru anticorpi a 500 de bucureșteni, după un eșantion elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, pentru a obține date de legate de gradul de contaminare în București, circulaţia virusului şi procentul de imunizare pe cale naturală a populaţiei.

Primarul susține că proiectul a fost întârziat în urma unor încercări deliberate de blocare doar pentru faptul că ea a fost inițiatorul său.

ADVERTISEMENT

Acest proiect a fost blocat doar pentru că l-am propus eu. Din cinism şi invidie. Ce se poate cu succes în întreaga lume, la noi este blocat”, a afirmat Firea.

Ea precizează că a fost nevoită să schimbe de mai multe locațiile de testare a populației pentru anticorpi la noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Am renunţat şi la ideea testării în cabinetele de medicină şcolară, pe care ne angajasem să le dezinfectăm. Oricum, virusul poate fi adus în şcoli de oricine, nu doar de “testaţii lui Firea”. Atâta răutate nu am văzut! Dacă s-ar aduna energia pentru lucruri pozitive şi nu pentru a pune piedici, cu siguranţă viaţa tuturor s-ar schimba în bine!”, a mai scris Gabriela Firea.

Inițial, primarul anunțase că testările se vor face în cabinetele medicale din școli, însă anunțul a provocat reacții negative.

ADVERTISEMENT

„Proiectul e bun, în esenţă, până la punctul unde sunt folosite şcolile. Nu suntem de acord cu acest lucru. Am sunat-o pe doamna primar şi am primit asigurări că se va regândi acest proiect, astfel încât şcolile să fie scoase din acest proiect”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, la Digi 24.

ADVERTISEMENT