Editoriale

Gara de Nord de la Dinamo: fratele Negoiță îl încălzește pe-al 14-lea antrenor. Cum au ajuns „roș-albii” ca-n bancurile cu proști. EDITORIAL

10.03.2020 | 13:50
Gara de Nord de la Dinamo fratele Negoita il incalzeste peal 14lea antrenor Cum au ajuns rosalbii can bancurile cu prosti EDITORIAL
ADVERTISEMENT

Cică era odată un tip pe care-l chema Bucă Gheorghe. Au râs colegii de el la grădiniță, la școală, la facultate, la locul de muncă și chiar profii și, mai târziu, șefii zâmbeau ironic când îl invocau. Așa că Bucă Gheorghe, când s-a văzut condiționat până și de superba sa logodnică – “eu cu tine mă mărit doar dacă-ți schimbi numele!” –, n-a mai rezistat și s-a dus la Primărie. A făcut ce era de făcut și a alergat acasă cu hârtia oficială. „Gata, am rezolvat!”, i-a strigat triumfător consoartei, dând năvală pe ușă: „Mi-am schimbat numele! Nu mă mai cheamă Bucă Gheorghe, acum sunt Bucă Florin!”.

Cei 13 „acari Păun” de la Dinamo. Se încălzește al 14-lea

Din august 2013 și până azi n-au trecut încă 7 ani. Dinamo 1948 (fără FC înainte) a avut, în acest timp, rezultate din ce în ce mai proaste. A râs lumea de echipă, s-a făcut și se face bășcălie, valoarea brandului s-a deteriorat odată cu performanțele. Ceva trebuia făcut. Așa că patronul a făcut: a schimbat 13 antrenori. Pe unii chiar de câte două ori…

ADVERTISEMENT

Au fost, pe rând, Gigi Mulțescu, Flavius Stoican, Ionel Dănciulescu, Mihai Teja, din nou Flavius Stoican, Mircea Rednic, Ioan Andone, Cosmin Contra, Vasile Miriuță, Florin Bratu, Claudiu Niculescu, iar Mircea Rednic, Eugen Neagoe, Sebastian Moga, Dusan Uhrin junior.

Unii dintre ei au stat câte două etape. Alții – un sezon. Dar absolut toți, când au plecat, au fost acuzați „pe surse” de tot felul de grozăvii. Acum se încălzește al 14-lea.

ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, când se ajunsese – tot așa – pe loc de retrogradare, a fost adus Rednic. Negoiță l-a ținut până a salvat echipa, apoi l-a dat afară reproșându-i că n-a câștigat play-out-ul. Dar asta e o altă parte a poveștii și o veți citi mai jos.

Deja-vu: Uhrin a plecat acuzând turnătorii din club. N-au trecut 8 luni de când Rednic spunea același lucru…

Cehul Dusan Uhrin junior este al treilea ocupant al băncii tehnice în acest sezon, după românii Eugen Neagoe (primele două etape) și Sebastian Moga (până în etapa a 5-a), care își ia viteză dela Dinamo. Omul – un bun meseriaș – a făcut tot ce-a fost omenește posibil, dar a cedat și el.

ADVERTISEMENT

A plecat după eșecul de la Iași (0-1), acuzând atmosfera de cleveteală și turnătorie creată în club de oamenii patronului. Uhrin junior s-a plâns că discuțiile și chiar tactica stabilite în interior ajungeau la public, adesea chiar la urechile adversarilor.

Coincidență, Mircea Rednic acuzase astă-vară exact același lucru: cu 3 etape înainte de finalul play-out-ului se „sifonase” în presă lista cu jucătorii pasibili de disponibilizare. La ședința în care se discutase ce jucători urmau să plece de la Dinamo în vară participaseră 4 oameni mari și lați: antrenorul Mircea Rednic, directorul sportiv Ionel Dănciulescu, președintele Bogdan Bălănescu și scouterul Marius Iorga.

ADVERTISEMENT

„Pentru Danciu bag eu mâna în foc că n-a vorbit. N-avea niciun interes și nu e genul care să facă așa ceva”, mi-a mărturisit Rednic ulterior. Rămâneau, deci, doi suspecți – ambii, știuți de toată lumea ca fiind ochii și urechile lui Negoiță în club.

Cert este că, după ce acel „cineva” a dat publicității lista, atmosfera în echipă s-a degradat – evident! – brusc. Din acel moment, Dinamo n-a mai câștigat niciun meci și n-a mai dat niciun gol: 0-0 cu Iași, 0-1 cu Botoșani, 0-0 cu Voluntari. Aflată pe locul 1 în play-out, în momentul “scurgerii de informații”, Dinamo a terminat sezonul pe locul 3.

Momentul a fost folosit prompt de fratele Negoiță, care l-a dat afară pe Rednic reproșându-i tocmai poziția pe care a terminat în play-out: 3 în loc de 1. „Cineva” sacrificase finalul de sezon al echipei ca să-și poată rezolva o răfuială.

Rednic a plecat, oamenii patronului au rămas, iar acum cehul Uhrin demisionează invocând – și el! – turnători în interiorul clubului. Fratele Negoiță are soluție și la criza asta de imagine: e arătat discret, „pe surse”, Ionel Dănciulescu drept mărul putred din club.

Și, desigur, suporterii sunt anunțați că va veni pe bancă „un mare dinamovist”. E clar că, de data asta, nu va mai fi Rednic. Fratele și oamenii săi vor trebui să-și caute alt fraier.

Exact ca-n bancul de la început, e clar că Dinamo trebuie să schimbe ceva. Ca să stopeze un declin ieșit din faza anecdotică și intrat în cea tragică. Problema e că schimbă unde nu trebuie.

Lista fratelui Negoiță

Antrenorii trecuți pe la Dinamo 1948 SA începând din august 2013, după ce Ionuț Negoiță a devenit patron oficial:

2013-2014
Gigi Mulțescu (etapele 1-8)
Flavius Stoican (etapele 9-34)

2014-2015
Flavius Stoican (etapele 1-14)
Ionel Dănciulescu (etapele 15-17)
Mihai Teja (etapele 18-20)
Flavius Stoican (etapele 21-30)
Mircea Rednic (etapele 31-34)

2015-2016
Mircea Rednic (etapele 1-26 din sezonul regulat, etapele 1-10 din play-off)

2016-2017
Ioan Andone (etapele 1-23 din sezonul regulat)
Cosmin Contra (etapele 24-26 din sezonul regulat, etapele 1-10 din play-off)

2017-2018
Cosmin Contra (etapele 1-10 din sezonul regulat)
Vasile Miriuță (etapele 11-26 din sezonul regulat)
Florin Bratu (etapele 1-14 din play-out)

2018-2019
Florin Bratu (etapele 1-9 din sezonul regulat)
Claudiu Niculescu (etapele 10-11 din sezonul regulat)
Mircea Rednic (etapele 12-26 din sezonul regulat, etapele 1-14 din play-out)

2019-2020
Eugen Neagoe (etapele 1-2 din sezonul regulat)
Sebastian Moga (etapele 3-5 din sezonul regulat)
Dusan Uhrin jr. (etapele 6-26 din sezonul regulat, etapele 1-2 din play-out)
???

ADVERTISEMENT