News

Gara din România construită după modelul celor din Elveția. Interiorul clădirii și peronul acoperit impresionează pe toată lumea

Ce gară din țara noastră e realizată după un design elvețian. Interiorul și peronul uimesc pe cei care ajung în această zonă.
09.03.2024 | 11:30
Gara din Romania construita dupa modelul celor din Elvetia Interiorul cladirii si peronul acoperit impresioneaza pe toata lumea
Ce gară din țara noastră e realizată după un design elvețian. Interiorul și peronul uimesc pe cei care ajung în această zonă. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Gara din România construită după modelul celor din Elveția. Interiorul clădirii și peronul acoperit impresionează pe toată lumea. A fost construită de statul român, fiind un punct feroviar de mare importanță la acea vreme.

Ce gară din țara noastră e realizată după un design elvețian. Interiorul și peronul uimesc pe cei care ajung în această zonă

Ce gară din țara noastră e realizată după un design elvețian. Interiorul și peronul uimesc pe cei care ajung în această zonă. Edificiul a fost ridicat pe un teren mlăștinos, după modelul gării din Frieburg (Elveţia).

ADVERTISEMENT

A necesitat ample lucrări de drenaj, terasament şi asigurarea unui fundament solid din grinzi mari de stejar. Cunoscută și sub denumirea de Gara Burdujeni, aceasta se află pe strada Nicolae Iorga nr. 7, în orașul Suceava.

Calea ferată a fost construită în perioada 1892-1902 în cartierul Burdujeni, care la momentul respectiv era localitate de frontieră între România și Austro-Ungaria. Ulterior, între anii 1902-1918 gara a fost un important şi reprezentativ punct feroviar de graniţă.

ADVERTISEMENT

Până în anul 1918, în Gara CFR Suceava (Burdujeni) funcționa atât un oficiu poştal, cât şi unul vamal. Clădirea care impresionează pe toată lumea a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004.

Gara din Suceava, de o frumusețe deosebită

Gara din Suceava este de o frumusețe deosebită, lucrările pentru construcția sa începând în 1892, pe un teren pus la dispoziție din moșia Burdujeni, în lunca râului Suceava. Terenul era mlăștinos și a trebuit desecat cu pompe.

ADVERTISEMENT

Apele au fost captate în drenuri subterane și dirijate spre râul Suceava. Muncitorii au fost nevoiți să acopere gropile formate cu pământ și prundiș în cantități mari. În plus, pentru asigurarea unui fundament mai solid s-au așezat una lângă alta grinzi de stejar de mărimea unui copac.

Lucrările pentru această clădire au fost executate de societatea particulară italiană Celesti Construttirice Edilitates Ceretti e Tanfani din orașul Milano. Toată construcția a fost ridicată după un proiect similar cu cel al gării din orașul elvețian Fribourg.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul principal pentru care gara din Suceava are două niveluri și două pavilioane laterale. De asemenea, are în mijloc, pe lângă holurile de acces, o sală în stil baroc extrem de frumoasă. Această sală este impunătoare ca dimensiuni și modalitate de tratare arhitectural.

Inițial a servit ca sală de recepție și oficiu de vamă. Mai mult decât atât, specialiștii spun că copertina peronului principal a fost terminată în 1898, în timp ce instalațiile auxiliare au fost finalizate abia în 1902.

Gara din Suceava, corespondenta celei din Ițcani

Peronul acoperit, ca şi întreaga feronerie a clădirii impresionează prin eleganţă şi precizia lucrării. Gara CFR Suceava este executată într-o plastică arhitecturală care aminteşte de eclectismul de şcoală franceză al vremii.

Muncitorii români au folosit cărămidă roşie lustruită pentru fațadele clădirii impunătoare. Cărămida a fost furnizată de Fabrica de cărămizi Ciurea (din apropierea Iașului), care fusese construită în anul 1891 la inițiativa directorului general al Căilor Ferate Române, Gheorghe Duca.

Lângă gară a fost construit la acea vreme și un depou de locomotive, care era unul dintre cele mai mari din zona Moldovei. În jurul gării au fost ridicate și locuințe pentru personalul feroviar care se ocupa de întreținerea căii ferate.

Reabilitarea monumentului a avut loc în perioada 2000-2006. Gara din Suceava are influențe baroce din dorința autorităților române care au dorit să nu fie mai prejos decât gara Ițcani (gara corespondentă de pe teritoriul Austro-Ungariei).

ADVERTISEMENT