News

Ce se întâmplă în gara din Liov spune totul despre ucraineni. Gestul făcut de mii de oameni face ocolul lumii

Fotograful Peter Turnley a vorbit la CNN despre experiența sa în Ucraina și despre scenele surprinse în gara din Liov, de unde refugiații speră să ajungă, în cele din urmă, în Polonia.
12.03.2022 | 00:05
Ce se intampla in gara din Liov spune totul despre ucraineni Gestul facut de mii de oameni face ocolul lumii
ADVERTISEMENT

Peter Turnley, un fotograf internațional care s-a specializat în surprinderea celor mai importante evenimente de pe întreg globul, a vorbit într-o emisiune la CNN despre experiența sa în Ucraina și despre cei pe care își luau adio în gara din Liov.

Munca l-a dus în mijlocul ucrainenilor care fugeau pentru a-și salva viața

Turnley a călătorit în Ucraina la începutul lunii martie, acolo unde s-a concentrat pe documentarea eforturilor pe care refugiații ucraineni din Liov trebuie să le depună  pentru a ajunge în Polonia învecinată.

ADVERTISEMENT

În timpul interviului de la CNN, el trecut de statisticile oficiale care arată că de la începutul războiului câteva milioane de ucraineni și-au părăsit țara și a vorbit despre ceea ce a văzut atunci când aceștia își începeau drumul.

“Am văzut o coadă de mii de oameni stând liniștiți și calm, așteptându-și șansa de a urca la bordul unui tren pentru a fugi de acest conflict, de a fi în siguranță”, a declarat fotograful pentru CNN.

ADVERTISEMENT

El s-a arătat mișcat de dramele prin care ucrainenii trec și consideră că cei care au pierdut tot, cei care sunt nevoiți să își părăsească casele sunt adevăratele victime ale războiului.

“Adevăratele victime ale războiului sunt oameni care nu au nimic de-a face cu conflictul și ale căror vieți sunt întoarse cu susul în jos de război după ce trec granițele patriei lor, ei au pierdut brusc tot ceea ce ține de existența lor”, a mai adăugat Turnley.

ADVERTISEMENT

Mândrie, demnitate, curaj

Fotograful a mai atras atenția asupra faptului că, în ciuda războiului prin care trec, ucrainenii pe care i-a întâlnit par determinați să reziste și își trăiesc drama cu demnitate.

“În timp ce mă uita, în ochii multor refugiați ucraineni care au trecut brusc peste granița dintre Ucraina și Polonia, ceea ce am văzut a fost mândrie, demnitate, curaj. Și, surprinzător, un grad uimitor de reziliență”, a mai subliniat fotograful.

ADVERTISEMENT

În ciuda războiului care a schimbat sau distrus tot ce le era familiar și drag, ucrainenii nu renunță la umanitatea lor și continuă să își arate afecțiunea de care au nevoie pentru a trece peste aceste evenimente.

“O constantă în mijlocul situației dificile a unei crize a refugiaților este că oamenii au nevoie de cei din jur . De multe ori singurul lucru care este clar în viața lor, este noțiunea de dragoste și afecțiune”, concluzionează Peter Turnley.

ADVERTISEMENT