News

Fața nevăzută a exodului de refugiați din Ucraina: ”Multe fete vor ajunge sclave sexuale”. Avertismentul autorităților române

Refugiații din Ucraina sunt sfătuiți să fie precauți pentru a nu deveni victimele traficului de ființe umane. Cele mai expuse categorii sunt femeile tinere și mamele singure.
11.03.2022 | 14:28
Fata nevazuta a exodului de refugiati din Ucraina Multe fete vor ajunge sclave sexuale Avertismentul autoritatilor romane
Refugiatele din Ucraina au intrat în atenția traficanților de ființe umane / Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape 320.000 de refugiați au intrat în România de la începerea invaziei rusești în Ucraina, marea majoritate fiind formată din femei și copii. Dincolo de gesturile incredibile de omenie făcute de voluntarii români, există însă și o față urâtă a acestui fenomen: traficul de ființe umane.

Trei refugiate din Ucraina, ”ofertate” de un traficant să plece cu mașina spre Germania

Până în acest moment, autoritățile din România nu au făcut publice date concrete legate de existența acestui fenomen, însă mai multe mesaje postate pe platformele sociale indică faptul că forțele de ordine sunt în alertă.

ADVERTISEMENT

”Eu i-am învățat pe cei cu care am luat contact să fie atenți, vigilenți, să nu se plimbe aiurea, noaptea, prin București și în caz de ceva, să sune imediat la poliție. Nu i-am panicat, nu i-am speriat. România este, încă, o țară safe. (…) Am vorbit cu Stefanel de la Renovatio și mi-a zis ca el a îndepărtat un dubios care vroia sa ia 3 tinere de la gara cu mențiunea: le duc eu pana in Germania.

Eu știu că poliția și departamentul pentru trafic de persoane sunt în alertă maximă și colaborează cu foarte mulți voluntari, asociații”, a mărturisit Călin, un voluntar care ajută refugiații din Gara de Nord.

ADVERTISEMENT

Astfel de situații pot fi întâlnite însă și în alte orașe unde s-a înregistrat un aflux important de refugiați, cum ar fi Iași, Suceava sau Tulcea. Voluntarii vorbesc despre faptul că polițiștii sunt extrem de atenți în legătură cu persoanele suspecte care abordează grupuri de refugiați, în principal femei tinere, cărora le oferă cazare, joburi sau transport în afara țării.

Refugiații ucraineni, avertizați de autorități că reprezintă o categorie vulnerabilă în fața traficanților

Platforma dopomoha.ro, dezvoltată de Guvernul României, DSU, Agenția ONU pentru Refugiați și Consiliul Național pentru Refugiați, îi sfătuiește pe cei din Ucraina să fie atenți să nu devină victime ale traficului de persoane.

ADVERTISEMENT

”Fiți conștienți că o persoană care fuge de război este extrem de vulnerabilă și riscă să ajungă o victimă a traficului de persoane. (…) Exploatarea poate lua mai multe forme: exploatare sexuală, implicare în activități infracționale, cerșetorie, adopții ilegale, transplant de organe, sclavie și activități asimilate sclaviei sau căsătorii forțate”.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, sfaturi pentru refugiați

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne îi sfătuiește, de asemenea, pe refugiați să-și ia toate măsurile de precauție pentru a nu deveni victime.

ADVERTISEMENT

Materialele scrise în limbile ucraineană și engleză, au fost distribuite sub formă de flyere și broșuri ce conțin numere de telefon de urgență, la punctele de trecere a frontierei și centrele de azil.

”Personalul ANITP, la nivelul întregii țări, desfășoară acțiuni de informare și instruire a specialiștilor care pot intra în contact cu petențiale victime, cu privire la indicatorii de trafic și la modul de acțiune în astfel de situații”, au explicat reprezentanții agenției.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane îi sfătuiesc pe refugiați să nu predea actele de identitate niciunei persoane, indiferent de motiv, acestea putând fi solicitate doar de către autorități.

”Nu predați nimănui telefonul dumneavoastră mobil și asigurați-vă că acesta este încărcat în permanență. Încercați să păstrați în permanență legătura cu alte persoane (familie, cunoștințe etc) cărora să le comunicați locul în care vă aflați”, îi sfătuiesc pe refugiați autoritățile române.

Sociologul Gelu Duminică: ”Fetele sunt luate de la graniță”

Și sociologul Gelu Duminică, a semnalat cazuri concrete de femei din Ucraina care au fost traficate prin România, cu destinația Europa de Vest.

”Zilele trecute, în cadrul discuțiilor pe care colegii mei le-au avut cu organizațiile membre ale Rețelei de ONG-uri împotriva traficului de persoane ”Împreună împotriva traficului de persoane”, ne-au fost aduse în atenția cazurile unor femei din Ucraina care au ajuns în România susținute de rețelele de trafic de persoane din Ucraina și care erau preluate, de la graniță, de membrii rețelelor de la noi din țară sub umbrela ”solidarității”.

Multe dintre fete vor ajunge, în viitorul apropiat, sclave sexuale undeva prin Europa de Vest. Ținând cont de forța rețelelor de trafic din România și Ucraina, țări care sunt în topurile clasamentelor care țin evidența victimelor traficului de persoane, nu ar trebui să ne mire”, arată sociologul Gelu Duminică într-o postare pe contul lui de socializare.

Traficanții de țigări au devenit călăuze pentru bărbații din Ucraina

Nu doar femeile victime ale traficului de persoane. O altă formă a acestui fenomen este cel al călăuzelor de pe partea ucraineană a graniței, care în schimbul unor sume care pot ajunge și la 3.000 de euro, acceptă să-i însoțească pe bărbații care nu mai au voie să iasă din țară din cauza legii marțiale aplicate de guvernul de la Kiev. Călăuzele sunt, de fapt, traficanți de țigări, care acum s-au reprofilat și au început să traverseze granița ilegal, însoțind ucraineni.

În urmă cu câteva zile, Serviciul de Stat a al Grănicerilor din Ucraina, au prins 4 traficanți care transportau ilegal 15 bărbați, într-o zonă muntoasă, în apropiere de Cernăuți. Infractorii riscă de la 7 la 10 ani de închisoare pentru trafic de persoane, în timp ce ”pasagerii” vor fi acuzați de sustragere de la încorporare.

ADVERTISEMENT