News

Gaza, în pragul unei catastrofe umanitare. „Situația a ajuns la nivelul unui genocid”

Gaza este în pragul unei catastrofe umanitare fără precedent, avertizează organizațiile umanitare. Ce mai poate face agenția ONU UNRWA
17.10.2023 | 18:34
Gaza in pragul unei catastrofe umanitare Situatia a ajuns la nivelul unui genocid
Gaza este în pragul unei catastrofe umanitare fără precedent Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizațiile umanitare avertizează că Gaza se află în pragul colapsului total din cauză că ajutorul umanitar nu poate ajunge la cei care au nevoie disperată. Mai multe organizații palestiniene pentru drepturile omului au ținut o conferință de presă la Ramallah, în Cisiordania ocupată, și au cerut încetarea atacurilor israeliene asupra Gaza.

Gaza, în pragul unei catastrofe umanitare

Shawan Jabarin, șeful grupului pentru drepturile omului al-Haq, a declarat că situația din Gaza a ajuns la “nivelul unui genocid”. “Au loc crime de război și crime împotriva umanității și există o decizie oficială [israeliană] de a ucide civili”, a adăugat el, citat de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

“Dacă asaltul asupra Gaza nu se oprește și dacă ajutorul umanitar nu este permis în următoarele ore, vom fi martorii unei catastrofe umanitare fără precedent, ale cărei caracteristici au început să apară”, a declarat Ammar Dwaik, directorul general al Comisiei independente pentru drepturile omului, mandatată de Autoritatea Palestiniană.

“Bolile au început să se răspândească, iar deshidratarea a început să se răspândească în rândul copiilor. S-ar putea să vedem oameni uciși pe care conștiința lumii internaționale, arabe și islamice nu-i poate suporta”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Camioane încărcate cu ajutoare sunt blocate la granița Egiptului cu Gaza, în timp ce locuitorii și grupurile umanitare au făcut luni apeluri disperate pentru apă, alimente și combustibil pentru generatoare, afirmând că micul teritoriu palestinian izolat de Israel după ravagiile de săptămâna trecută ale Hamas este aproape de colaps total.

După zece zile de bombardamente, spitalele se confruntă cu o lipsă acută de materiale medicale, inclusiv echipamente de urgență, de traumatologie și chirurgicale, precum și de sânge. Întreruperile de energie electrică și reducerea rezervelor de combustibil pentru generatoare pun, de asemenea, pacienții în pericol.

ADVERTISEMENT

Aproape 500.000 de persoane nu au acces la rațiile alimentare din cauza închiderii centrelor de distribuție a alimentelor gestionate de ONU. Rezervele de grâu și de făină se epuizează rapid, iar rezervele de ouă, pâine și legume sunt, de asemenea, extrem de reduse. Apa potabilă a devenit insuficientă, obligându-i pe mulți să consume apă sărată din fântânile agricole.

La mai mult de o săptămână după ce Israelul a oprit intrarea oricăror provizii, toți ochii erau ațintiți asupra punctului de trecere Rafah, singura legătură a Gaza cu Egiptul. Mediatorii încercau să ajungă la o încetare a focului care să permită intrarea ajutoarelor și eliberarea străinilor blocați. Atacurile aeriene israeliene au forțat închiderea punctului de trecere săptămâna trecută, dar luni nu era clar care dintre actorii regionali menținea punctul de trecere închis.

ADVERTISEMENT

UNRWA, agenția ONU din Gaza, apel disperat

Blinken, care s-a întors în Israel după un turneu în șase țări arabe, a declarat că SUA și Israelul au convenit să elaboreze un plan care să permită ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii din Gaza. Au existat puține detalii, dar planul ar include “posibilitatea de a crea zone care să ajute la menținerea civililor departe de pericol”.

“Împărtășim îngrijorarea Israelului că Hamas ar putea confisca sau distruge ajutoarele care intră în Gaza sau că le-ar putea împiedica în alt mod să ajungă la oamenii care au nevoie de ele”, a declarat Blinken, citat de TIME.

Combinația dintre atacurile aeriene, reducerea proviziilor și ordinul de evacuare în masă dat de Israel pentru nordul Fâșiei Gaza a aruncat cei 2,3 milioane de locuitori ai micului teritoriu într-o stare de agitație și disperare tot mai mare. Potrivit ONU, peste 1 milion de persoane și-au părăsit casele, iar 60% dintre acestea se află în prezent în zona de aproximativ 14 kilometri de la sud de zona de evacuare.

Armata israeliană spune că încearcă să evacueze civilii pentru siguranța lor înainte de o campanie majoră împotriva Hamas în nordul Gaza, unde spune că militanții au rețele extinse de tuneluri și lansatoare de rachete. O mare parte din infrastructura militară a Hamas se află în zone rezidențiale.

Cei care au fugit din nordul Gaza se confruntă în continuare cu lovituri aeriene în sud. Înainte de zorii zilei de luni, un atac în orașul Rafah a prăbușit o clădire în care se adăposteau trei familii care fuseseră evacuate din orașul Gaza. Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte nouă au rămas îngropate sub dărâmături, au declarat supraviețuitorii. Lovitura a transformat casa într-un crater vast acoperit de resturi.

Peste 400.000 de persoane strămutate în sudul țării s-au înghesuit în școli și alte facilități ale agenției ONU pentru palestinieni, UNRWA. Dar agenția nu le poate oferi provizii. UNRWA a declarat că are doar 1 litru de apă pe zi pentru fiecare dintre membrii personalului său blocat în teritoriu.

“Gaza rămâne fără apă, iar Gaza rămâne fără viață”, a declarat șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, cerând ridicarea asediului. “Avem nevoie de acest lucru acum.”

Cele câteva brutării care funcționau aveau cozi lungi și șerpuitoare de oameni. Ahmad Salah din orașul Deir al-Balah a declarat că a așteptat 10 ore pentru a obține un kilogram de pâine pentru a hrăni 20-30 de membri ai familiei. În partea de nord a Fâșiei Gaza, un număr necunoscut de persoane au rămas, fie că nu au vrut, fie că nu au putut pleca.

UNRWA a declarat că 170.000 de persoane se adăposteau în școlile sale din nord când a venit ordinul de plecare. Dar nu a putut să-i evacueze și nu știe dacă au rămas. Peste 40.000 de persoane s-au înghesuit în jurul spitalului al-Shifa din orașul Gaza, sperând că acesta va fi la adăpost de bombardamente.

Ce este UNRWA?

Intitulată oficial Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat, UNRWA a fost înființată în 1949 printr-o rezoluție a ONU pentru a acorda ajutor direct refugiaților palestinieni în urma războiului arabo-israelian din 1948. Agenția este unică “în ceea ce privește angajamentul său de lungă durată față de un grup de refugiați”, se menționează pe site-ul său.

Aceasta oferă educație, asistență medicală, servicii sociale și alte ajutoare umanitare refugiaților palestinieni “înregistrați”. De asemenea, aceasta administrează școli pentru mai mult de jumătate de milion de elevi.

Agenția are linii directoare specifice de eligibilitate pentru cine se poate înregistra: O persoană al cărei “loc normal de reședință a fost Palestina în perioada 1 iunie 1946 – 15 mai 1948 și care și-a pierdut atât locuința, cât și mijloacele de trai ca urmare a conflictului din 1948”.

Descendenții refugiaților palestinieni de sex masculin sunt, de asemenea, eligibili, potrivit site-ului agenției, care precizează că aproximativ 5,9 milioane de palestinieni sunt eligibili pentru serviciile sale. Ajutorul și serviciile UNRWA sunt disponibile în Cisiordania, Gaza, Iordania și Liban. În Fâșia Gaza sunt aproximativ 2 milioane de persoane și 3 milioane în Cisiordania, potrivit unei estimări americane din 2022.

Cea mai mare parte a finanțării pentru UNRWA provine din “contribuții voluntare” din partea statelor membre ale ONU, iar o mică parte din finanțare provine din bugetul obișnuit al ONU. Mandatul său a fost reînnoit în mod repetat “în absența unei soluții la problema refugiaților palestinieni”, se arată în raport. ONU a reînnoit în decembrie mandatul agenției, până în iunie 2026.

Aproximativ 1,7 milioane de persoane au primit asistență umanitară pentru salvarea vieților în 2021, a precizat agenția.

Unde sunt școlile UNRWA?

UNRWA administrează 706 școli în Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. Aproximativ 543.000 de copii refugiați palestinieni au fost înscriși în școlile UNRWA pentru anul 2021-2022. Școlile ONU oferă refugiaților palestinieni o educație de bază gratuită, care urmează programele și manualele autorităților gazdă, completate cu materiale UNRWA-materiale privind drepturile omului.

Școlile au ca scop să se asigure că elevii devin “încrezători, inovatori, cu întrebări, atenți și deschiși la minte, pentru a susține valorile umane și toleranța, mândri de identitatea lor palestiniană și contribuind pozitiv la dezvoltarea societății și a comunității globale”, precizează agenția, citată de The Washington Post. Școlile oferă, de asemenea, servicii de îngrijire a sănătății mintale și sprijin psihosocial elevilor din Gaza care sunt “direct expuși la atrocitățile vieții” din zonă.

De la izbucnirea conflictului, cel puțin 400.000 de persoane strămutate în Gaza se adăpostesc acum în școli și clădiri ale UNRWA, a declarat duminică Lazzarini, adăugând că aceste clădiri nu sunt echipate ca adăposturi de urgență. “Avem rapoarte în baza noastră logistică, de exemplu, unde sute de persoane împart doar o toaletă”, a spus el. La 8 octombrie, UNRWA a raportat că una dintre școlile sale care adăpostesc familii strămutate a fost lovită direct de un atac aerian.

UNRWA a pierdut 14 membri în conflict

Duminică, oferind o actualizare pentru a “trage un semnal de alarmă” asupra incapacității agenției sale de a-și îndeplini misiunea, Lazzarini a declarat: “o catastrofă umanitară fără precedent se desfășoară sub ochii noștri”. Dacă nu se vor putea transporta în Gaza bunuri esențiale, lucrătorii umanitari nu vor putea continua operațiunile umanitare, a mai spus Lazzarini.

Agenția a avertizat într-o declarație de sâmbătă că adăposturile sale din Gaza “nu mai sunt sigure”. Aceasta a făcut apel la Israel să “protejeze toți civilii care se adăpostesc în spațiile UNRWA din întreaga Fâșie Gaza”, inclusiv în nordul Gaza, unde armata israeliană a spus la peste un milion de palestinieni să se evacueze spre sud – deși acest lucru s-a dovedit a fi dificil și periculos pentru mulți.

UNRWA a declarat că mulți locuitori din Gaza “nu vor putea părăsi zona”, în special femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu handicap. “Ei nu au de ales și trebuie să fie protejați în orice moment”, a adăugat aceasta. “Războaiele au reguli”, a precizat agenția. “Civilii, spitalele, școlile, clinicile și sediile Națiunilor Unite nu pot fi o țintă”.

Lazzarini a precizat că agenția a pierdut 14 membri ai personalului în conflict, printre care profesori, ingineri, paznici, psihologi, un inginer și un ginecolog. Mai mult de 13.000 de membri ai personalului au fost strămutați, iar echipa s-a mutat la Rafah, în sudul Gaza, după directiva de evacuare. El a cerut suspendarea ostilităților din motive umanitare “fără întârziere” pentru a evita pierderea altor vieți.

“Vă implor, salvați Gaza. Este pe moarte. (…) Sunt copii, bătrâni și adulți cărora nu pot să le asigur hrana”, a declarat Rawya Halas, membră a personalului UNRWA, într-o înregistrare video difuzată duminică de agenție. “Eu sunt UNRWA. Sunt șefa acestui adăpost și nu pot să le ofer nimic.”

ADVERTISEMENT
Tags: