News

Gazele, mai ieftine în Europa. Criza migranților din Belarus are efecte neașteptate

Criza migranților de la granița Poloniei cu Belarus a avut un impact asupra prețului gazelor în Europa. Motivul pentru care tariful a scăzut vineri, 12 noiembrie.
13.11.2021 | 11:03
Gazele mai ieftine in Europa Criza migrantilor din Belarus are efecte neasteptate
ADVERTISEMENT

Preţul spot al gazelor a scăzut vineri în Europa. Tariful a fost afectat de criza migranților de la granița Poloniei cu Belarus.

Moscova a anunțat că Belarus nu s-a consultat cu Rusia când a ameninţat reducerea livrărilor de gaze, iar această informație a avut un efect asupra pieței din Europa, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

După declarațiile venite de la Kremlin, contractele de gaze pe termen de o lună din Olanda, de referinţă în Europa, au scăzut vineri la 75,12 euro/MWh , de la 79,40 euro vineri dimineaţă, conform News.ro.

Preţul spot al gazelor a scăzut vineri în Europa

Prețul atins vineri este la jumătate din preţul de 155 de euro atins în octombrie, când preţurile au fost determinate de exporturile Rusiei care au depăşit doar cu puţin nivelurile contractate, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a avertizat joi cu privire la potenţialele represalii împotriva oricăror noi sancţiuni ale Uniunii Europene din cauza crizei migranţilor la graniţa dintre Belarus şi UE.

Una din sancțiuni făcea referire la oprirea tranzitului de gaze naturale şi mărfuri prin Belarus.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este o declaraţie a preşedintelui Belarusului. Vreau să vă reamintesc de declaraţia preşedintelui Putin că Rusia şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile contractuale. Belarus este aliatul nostru, dar este un stat suveran”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Deși preţul spot al gazelor europene a crescut joi cu aproximativ 2%, până la 75,25 euro pe megawat oră, acesta a coborât ulterior spre finalul zilei. Apoi prețul a scăzut cu aproape 4 euro, vineri, 12 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost un semn elocvent că piaţa nu a luat prea în serios ameninţarea din Belarus, care este un aliat apropiat al Rusiei.

Partea belarusă a conductei Yamal-Europe, una dintre rutele pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa, este deţinută de monopolul de stat rus al gazelor Gazprom.

Preţurile gazelor au crescut în acest an

Cererea crescută după relaxarea blocajelor din cauza Covid-19, coroborată cu faptul că Rusia nu a furnizat mai mult decât volumele contractate, a dus la o creștere a prețului gazelor în 2021.

Unele companii energetice din Marea Britanie au dat faliment, iar consumatorii se confruntă cu facturi de energie mult mai mari. Rusia a negat orice politică în spatele furnizării de gaze. În această săptămână a început să refacă stocurile din depozitele europene, anunțând că este ”un furnizor de încredere”.

ADVERTISEMENT
Tags: