News

Dat afară în primăvară de la Institutul Revoluției Române, Gelu Voican Voiculescu își caută dreptatea în instanță

În aprilie 2021, Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a luat act de demisia lui Ion Iliescu din funcția de președinte. Noua conducere l-a dat afară atunci pe Gelu Voican Voiculescu.
28.12.2021 | 13:57
Dat afara in primavara de la Institutul Revolutiei Romane Gelu Voican Voiculescu isi cauta dreptatea in instanta
Fost vicepremier, Gelu Voican Voiculescu a fost dat afară din conducerea Institutului Revoluției Române în aprilie 2021
ADVERTISEMENT

Personaj central al Revoluției din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu (80 de ani) și-a încetat activitatea în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 în aprilie anul curent, când noua conducere l-a eliberat din funcție.

Desființat printr-o ordonanță de urgență emisă de guvernul Orban în 2019, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) a fost salvat de la dispariție de decizia Curții Constituționale din primăvara acestui an, care a hotărât că desfiinţarea forului de cercetare e neconstituţională.

ADVERTISEMENT

La reluarea activității, în aprilie 2021, IRRD a luat act de demisia președintelui Ion Iliescu, care ocupa funcția încă de la înființarea institutului. În plus, noua conducere interimară, cu Alexandru Mironov în frunte, a dispus disponibilizarea lui Gelu Voican Voiculescu, care era director general.

Dat afară de la conducerea Institutului de Alexandru Mironov

“Colegiul Național a hotărât să propună Președintelui României consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD și realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989 și a Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”, a precizat atunci Colegiul IRRD într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De menționat ar fi și faptul că atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican Voiculescu au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanităţii în ”Dosarul Revoluţiei”. În locul lui Voiculescu, conducerea interimară a institutului l-a numit pe revoluționarul Ioan Savu.

”Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria Revoluţiei Române din 1989. Membrii conducerii, adică ai Colegiului Naţional, au fost numiţi pe viaţă, exact în ultimele zile de mandat ale lui Iliescu la şefia statului. Iliescu a fost ales preşedinte al institutului de la prima şedinţă a Colegiului Naţional.

ADVERTISEMENT

Gelu Voican Voiculescu încasa aproape 10.000 de lei pe lună, dar avea și alte beneficii

Potrivit legislaţiei, numărul maxim de posturi din instituţie este 25, în afara celor de director general şi de secretar general. Preşedintele instituţiei are dreptul de a propune directorul general, validat de Colegiul IRRD, şi poate numi şi direct directorul ştiinţific”, așa era structurat încă de la înființare Institutul Revoluției Române.

Funcția de director general a institutului, pe care a deținut-o Voican Voiculescu, avea rang de secretar de stat și beneficia de o salarizare pe măsură, adică 16.640 lei brut/9.700 lei net.

ADVERTISEMENT

”Membrii Colegiului şi preşedintele au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă de 10% din indemnizaţia secretarului general, precum şi decontarea cazării, transportului sau acordarea de diurne în cazul în care se deplasează în ţară sau în străinătate pentru acţiuni care ţin de temele cercetate de institut”, acestea sunt beneficiile angajaților IRRD.

Primul termen al procesului a fost fixat în februarie 2022

Angajat al Institutului Revoluției Române încă de la înființare, Gelu Voican Voiculescu ocupase funcția de viceprim-ministru în guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990), fiind ales senator de Buzău în legislatura 1990-1992. Voiculescu a îndeplinit și funcția de ambasador în Tunisia (1994-1996) și Maroc (2001-2005).

Nemulțumit de disponibilizarea sa, Gelu Voican Voiculescu a hotărât să-și caute dreptatea în instanță, așa cum informează FANATIK. Astfel, fostul politician a dat în judecată Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, cauza având materia ”contencios administrativ și fiscal”.

Procesul dintre Voican Voiculescu și IRRD a fost înregistrat recent la Curtea de Apel București, magistrații hotărând ca data primul termen în speța având drept obiect ”anulare act administrativ” să fie 7 februarie 2022.

ADVERTISEMENT