News

General român, despre programul de înzestrare al armatei. „Nu intrăm în război cu altcineva. Pur și simplu trebuie să ne apărăm”

Generalul în rezervă Cristian Barbu este de părere că programul ambițios de înzestrare al armatei a devenit necesar în actualul context de securitate
31.12.2022 | 07:55
General roman despre programul de inzestrare al armatei Nu intram in razboi cu altcineva Pur si simplu trebuie sa ne aparam
România, nevoită să-și modernizeze rapid armata. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la postul Antena 3, generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, este de părere că actuala campanie de înzestrare a armatei române a devenit necesară în contextul în care în ultimii 20 de ani s-a investit foarte puțin în modernizarea tehnicii de luptă.

General român, despre programul de înzestrare al armatei

După ce Ministerul Apărării a semnat în urmă cu două săptămâni un contract cadru cu compania Elbit Systems din Israel pentru furnizarea de drone Watchkeeper X, în valoare totală de 1,9 miliarde lei (380 mil. euro), generalul în rezervă Cristian Barbu subliniază că România are nevoie de acest program de înzestrare al armatei.

ADVERTISEMENT

„Nu ne înarmăm ca să intrăm în război cu altcineva. N-am fost niciodată agresivi, ci pur și simplu trebuie să ne apărăm. Am avut o perioadă extrem de lungă, de peste 20 de ani în care n-am reușit să ne înarmăm, pentru că bugetul Ministerul Apărării Naționale a fost foarte mic”, a subliniat generalul Cristian Barbu.

Generalul, care în urmă cu mai multe luni declarase că România este „cea mai expusă țară” în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniază că țara noastră stă extrem de prost în ceea ce privește asigurarea securității în Marea Neagră, înzestrarea marinei militare fiind un capitol deficitar.

ADVERTISEMENT

”Să nu spunem că în domeniu marinei, de exemplu, de 32 de ani n-am reușit să achiziționăm ceva care să ne permită cumva să apărăm partea aceasta de Mare Neagră pe care o avem în responsabilitate. Alte cuvinte, ceea ce dumneavoastră ne-ați arătat sunt programe în derulare unele, altele vor intra în execuție începând cu anul viitor.

Nu înseamnă că toți acești bani vor fi dați în 2023 ci pe parcursul a 4 5 și chiar 6 ani. Să nu uităm că aceste achiziții nu reprezintă și condiția pentru a crește partea de înarmare pe Marea Neagră, pe apă și numai pentru partea de uscat și aer și probabil că vor fi și programe speciale pentru Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Știți, corvetele acelea care nici acum s-au rezolvat, iată, s-a mai terminat un an ne gândeam anul trecut pe vremea aceasta, la ca primele 3 idei, să fim sănătoși, avem pace. Uite că pentru anul 2023 ne gândim pe locul 2 cu pacea, pentru că ați văzut lângă noi aici lucrurile sunt complicate”, a mai spus generalul în rezervă Cristian Barbu.

România, program ambițios de înarmare

Declarațiile generalului Cristian Barbu vin în contextul în care în data de 20 decembrie Ministerul Apărării a semnat un contrat cadru de 380 de milioane de euro pentru achiziția a șapte sisteme UAS Watchkeeper X, unde fiecare sistem are trei drone în dotare. Ministerul Apărării a precizat că jumătate dintre aceste sisteme vor fi produse de firma israeliană pe teritoriul României, compania fiind prezentă pe piața din țara noastră de 27 de ani.

ADVERTISEMENT

De altfel bugetul Apărării în anul 2023 va fi cel mai mare din istorie, ajungând la 2,5% din PIB, sau 30 de miliarde de lei, o bună parte a acestui buget fiind destinat achiziției de tehnică militară.

De altfel, seria achizițiilor armatei române a început încă din acest an, doar în luna august a acestui an desfășurându-se licitații în valoare de un miliard de euro. Una dintre cele mai spectaculoase achiziții anunțate a fost atunci cumpărarea a două elicoptere Airbus H125M, cu o valoare însumată de 150.000.000 euro.

Tot în acest an, țara noastră a finalizat achiziția a 32 de avioane F-16, menit a asigura că România va avea 48 de astfel de aeronave de vânătoare, iar fostul ministru Vasile Dâncu declara că în anii viitori România este interesată să intre în programul de achiziție pentru F-35, cele mai moderne avioane de vânătoare din lume.

ADVERTISEMENT