News

Generalii germani cer pregătirea de urgenţă a militarilor pentru război. Un document confidenţial de la Berlin expune pericolele care pândesc Europa

Armata germană trebuie să fie pregătită pentru posibile atacuri, neaşteptate, avertizează ministerului Apărării de la Berlin. Generalii cer regândirea strategiei militare
17.11.2022 | 14:47
Generalii germani cer pregatirea de urgenta a militarilor pentru razboi Un document confidential de la Berlin expune pericolele care pandesc Europa
Generalii germani cer pregătirea armatei pentru război
ADVERTISEMENT

Ca urmare a războiului din Ucraina, Ministerul Apărării din Germania plănuiește o reorganizare majoră a armatei sale, anunță săptămânalul german Der Spiegel, care a intrat în posesia unui document intern al Bundeswehr, intitulat Orientări Operaționale pentru Armată.

Germania nu vrea să-şi mai trimită militarii în alte ţări

În documentul de strategie catalogat drept confidențial, generalul Eberhard Zorn avertizează ca armata germană se va confrunta cu ani grei în continuare. El cere imperios pregătirea militarilor pentru un conflict cu Rusia şi subliniază că apărarea țării și a NATO trebuie să fie în centrul acestor planuri în viitor. “Trupele trebuie să se concentreze total pe apărarea împotriva unui atac”, spune generalul, care îndeplineşte şi funcţia de inspector general al Bundeswehr, forțele armate germane.

ADVERTISEMENT

“Atacuri împotriva Germaniei ar putea avea loc pe neaşteptate, fără avertisment și au un mare potenţial de a provoca pagube însemnate, posibil chiar existenţiale. În cazul unei agresiuni împotriva NATO, Germania trebuie să fie pregătită pentru un răspuns armat, fără să fie nevoită să aștepte sprijinul Statelor Unite”, se arată în Orientările Operaționale pentru Armată.

Armata germană trebuie, după cum a afirmat Zorn, să fie pregătită pentru un război impus, iar misiunile în străinătate ar trebui să fie mai puțin importante în viitor. În document, generalul conturează o reformă majoră a armatei, departe de misiunile străine, și îndreptată mai ales spre apărarea națională și a NATO. “O concentrare de trei decenii pe misiunile străine, cum ar fi în Afganistan, nu se mai potrivește situației actuale cu surprizele sale care amenință sistemul”, scrie Zorn, în raportul publicat de Der Spiegel.

ADVERTISEMENT

În schimb, mai afirmă el, “apărarea Alianței Nord-Atlantice, inclusiv capacitatea de a oferi o descurajare vizibilă și credibilă, va domina acțiunea militară germană”.

Întrucât un conflict direct pe flancul estic al NATO a devenit “din nou probabil”, Germania trebuie să joace un rol de pionierat în Europa și să-și întărească forțele armate, se arată în raportul de 68 de pagini, care îi solicită guvernul german să regândească de la zero atitudinea în sectorul militar.

ADVERTISEMENT

Buget uriaş pentru apărare, în 2023

Comisia de buget a Bundestagului tocmai a adoptat noul buget militar și a pregătit deblocarea primelor sume din programul militar de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunțat pe 27 februarie. UE oferă, de asemenea, noi fonduri pentru măsuri de înarmare pe termen scurt, iar industria germană de armament raportează deja salturi semnificative în vânzări și profit. Grupul de armament Rheinmetall a anunțat săptămâna trecută că vânzările companiei au crescut cu 12,5%, până la 1,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2022. Rheinmetall va prelua curând şi grupul spaniol de armament Expal Systems, care cu vânzări anuale de 400 de milioane de euro este unul dintre cei mai mari producători de muniție din Europa.

Bugetul militar german pentru anul viitor, care a fost aprobat de comisia de buget a Bundestag la sfârșitul săptămânii trecute și urmează să fie adoptat oficial de parlament săptămâna viitoare, oferă fonduri majorate semnificativ pentru anul viitor. Potrivit acestuia, în 2023 vor fi disponibile aproximativ 50,1 miliarde de euro din bugetul ordinar plus 8,4 miliarde de euro din programul special de 100 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Fondurile obișnuite urmează să fie utilizate pentru a procura, printre altele, transportoare de mare capacitate de tip A400M, noi avioane Eurofighters și dotarea flotei cu noi nave din clasa 424. De asemenea, Comisia a majorat bugetul cu încă un miliard de euro pentru achiziționarea de muniție.

Din programul de 100 de miliarde, Berlinul vrea fonduri pentru vehiculele de luptă de infanterie Puma, fregate F126, pentru elicopterele de transport grele CH-47 (“Chinook”) și pentru noile avioane de luptă F-35. Avioanele F-35-urile urmează să fie folosite, printre altele, pentru așa-numita partajare nucleară și, în caz de război, pentru a transporta bombele nucleare americane stocate la Büchel, în Renania-Palatinat.

În plus, conform celor mai recente rapoarte, bombele atomice B-61 vor fi înlocuite cu varianta lor modernizată B61-12. Modificările țin de îmbunătățirea designului bombei, cum ar fi îndepărtarea unei parașute, modificarea cozii bombei și alte îmbunătățiri pentru “o precizie semnificativ mai mare”.

ADVERTISEMENT
Tags: