News

Germania, 31 cazuri de cheaguri de sânge după imunizarea cu AstraZeneca. Berlinul suspendă vaccinarea femeilor sub 60 de ani

30.03.2021 | 15:32
Germania 31 cazuri de cheaguri de sange dupa imunizarea cu AstraZeneca Berlinul suspenda vaccinarea femeilor sub 60 de ani
ADVERTISEMENT

Germania a anunțat marți, prin intermediul Autorității din domeniul Vaccinurilor, că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri de sânge pe creier după imunizarea cu AstraZeneca. De asemenea, orașul Berlin a anunțat suspendarea imunizării cu acest ser la femeile sub 60 de ani.

Potrivit datelor oficiale, din cele 31 de cazuri, 9 s-au soldat cu decese, la persoane care au primit vaccinul contra Covid-19 al concernului britanico-suedez AstraZeneca, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect care atrage atenție despre aceste cazuri este că, exceptând două cazuri, toate rapoartele se refereau la femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani. Cei doi bărbați decedați aveau vârste de 36 și 57 de ani.

Germania, 31 cazuri de cheaguri de sânge după imunizarea cu AstraZeneca

Potrivit Institutului Paul Ehrlich, în ultima perioadă, în Germania s-au înregistrat 31 de cazuri de cheaguri de sânge în venele cerebrale, cunoscute sub numele de tromboză venoasă sinusală sau CSVT.

ADVERTISEMENT

Oficialii din medicină germani spun că în 19 dintre acestea a fost vorba de un deficit de trombocite (Trombocitopenia).

Anunțul din această săptămână vine după cel din 18 martie, atunci când un alt raport medical al autorităților din Germania a stabilit că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Același Institut anunța că numărul de persoane care suferă tromboze după ce au primit serul este mai mare decât al celor care au avut această problemă în mod normal, înainte de campania de vaccinare.

Berlinul suspendă vaccinarea femeilor sub 60 de ani

În urma descoperii celor 31 de cazuri de cheaguri de sânge în cap, Capitala Berlin a decis să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani, a anunțat marți,  şefa resortului Sănătate din Senatul berlinez, Dilek Kalayci, potrivit site-ului DW.

ADVERTISEMENT

Kalayci a spus că dorește să consulte următorul set de recomandări din partea autorităților de reglementare în urma rapoartelor despre efectele secundare ale vaccinului.

În prima fază, spitalele de stat din Berlin au încetat să vaccineze femeile sub 55 de ani cu vaccinul AstraZeneca, pe fondul rapoartelor despre reacții adverse rare, dar grave.

În unele cazuri, pacienții care au primit vaccinul AstraZeneca au dezvoltat ulterior o formă neobișnuită de cheag de sânge în cap. Dintre puținele cazuri înregistrate, femeile mai tinere au fost afectate în primul rând.

”Acest pas este necesar deoarece între timp s-au cunoscut alte tromboze venoase cerebrale la femeile din Germania”, a declarat o purtătoare de cuvânt a unui mare spital din Berlin.

La fel ca multe alte țări europene, Germania a suspendat pentru scurt utilizarea vaccinului AstraZeneca în așteptarea unei revizuiri de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Aceasta a venit pe 18 martie, iar vaccinarea a repornit cu acest ser în statul european.

ADVERTISEMENT