Au fost clipe înfiorătoare în Germania, o ţară care a avut parte de inundaţii devastatoare. Aproape 200 de persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva mii au rămas fără case. Cancelarul Angela Merkel nu a ezitat o clipă şi a descris drept “îngrozitoare” întreaga situaţie. Nu s-a oprit aici şi a promis ajutor financiar rapid după ce a vizitat una dintre zonele cel mai afectate de precipitaţii şi inundaţii.
“Este îngrozitor. Limba germană abia dacă poate descrie devastarea care s-a produs”, le-a spus Angela Merkel locuitorilor din oraşul Adenau. Aici, drumurile au fost acoperite de ape şi unele maşini luate de viitură. Sute de salvatori caută încă supravieţuitori în districtul de la frontieră cu Austria.
Guvernul german pregătește mai mult de 300 de milioane de euro în ajutor imediat şi miliarde de euro pentru refacerea infrastructurilor şi caselor. De asemenea, afacerile afectate de inundaţii ar putea beneficia de plăţi pe termen scurt de 10.000 de euro.
Concret, toate întreprinderile afectate de impactul inundațiilor, precum și de pandemia COVID-19 ar urma să primească într-un termen cât mai scurt aceşti zece mii de euro, bani care trebuie investiţi în repunerea pe picioare a afacerii.
De asemenea, proprietarii caselor luate de viitură ar urma să fie despăgubiţi de firmele de asigurare, dar aceştia vor primi bani serioşi şi de la guvern pentru a putea să-şi refacă viaţa cât mai repede posibil.
“O mulțime de oameni și-au pierdut tot ce și-au petrecut viața construind – bunurile lor, casa lor, acoperișul deasupra capului”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, primar al oraşului Erftstadt, puternic afectat de inundaţii.
„Este posibil să avem o situaţie clară doar peste câteva săptămâni. Atunci vom avea cu exactitate o certitudine a cât de multe pagube trebuie compensate. Multe persoane din aceste regiuni nu mai au nimic decât speranța lor și nu trebuie să dezamăgim această speranță”, a continuat acesta.
Şi în Belgia au fost probleme uriaşe – de la Bruxelles s-a transmis că va fi adus un omagiu victimelor inundaţiilor din ultimele zi. Astfel, drapelele vor fi coborâte în bernă, iar metrourile, trenurile şi autobuzele se vor opri pentru un minut.
Întreaga ţară va ţine un moment de reculegere pentru cele 31 de victime ale indundaţiilor care au devastat ţara, în special regiunea Liege. Conform ultimului bilanţ, 70 de persoane sunt încă de negăsit.
Sirenele vor răsuna pe întreg teritoriul ţării, iar un minut de reculegere va fi ţinut şi de sportivii belgieni aflaţi în satul olimpic de la Tokyo. De asemenea, ziua naţională a Belgiei va fi marcată de evenimente în cadru restrâns, după ce Balul Naţional de la Bruxelles a fost anulat, la fel ca şi focurile de artificii de la Namur.
Mai mulţi parlamentari au explicat că nu sunt suficiente strângerile de fonduri ale unor organizaţii şi că guvernul trebuie să intervină serios pentru a repune pe un traseu corect întreaga ţară. „Discutăm despre o catastrofă, despre o tragedie care a lovit țara. Analizăm de urgență ce măsuri vom lua, este clar că discutăm despre bani, despre returnări financiare”, a anunțat Rudi Vervoort, parlamentar european
Inundațiile din România n-au avut însă darul de a desface prea mult buzunarele Guvernului. La sfârșitul lunii iunie, premierul Florin Cîţu a anunțat că Executivul a adoptat un act normativ care prevede acordarea de ajutore familiilor afectate de inundaţii, alunecări de teren şi alte fenomene meteo, în limita unui plafon de 5 milioane de lei.
Astfel, persoanele cu locuinţele afectate în proporţie de peste 75% vor primi 6.000 de lei, cei cu locuinţele afectate în proporţie de 50 – 75% câte 4.000 de lei, iar pentru locuinţele afectate în proporţie de 25 – 50% alocarea este de 2.500 de lei.
Cei care au avut locuințele afectate până la 25%, adică mai puțin de un sfert, primesc de la Guvern, atenție, 1.500 de lei. Pentru decese familiile vor primi 7.500 de lei.
Între timp, situația s-a înrăutățit în țară. Mai multe gospodării au fost inundate, iar un autoturism a fost luat de viitură după ce apele unui părău au ieşit din matcă în Sinaia. Conform oficialilor Primăriei oraşului, patru gospodării sunt afectate de inundaţii, iar un autoturism care fusese parcat în apropiere de marginea apei a fost luat de viitură şi răsturnat.
De asemenea, autorităţile din Braşov au primit, în ultimele 12 ore, zeci de solicitări la numărul de urgenţă 112 după ce ploile torenţiale şi furtuna au provocat inundaţii în opt localităţi din judeţ, printre cele afectate numărându-se staţiunea Predeal. Acoperişurile a două case au luat foc după ce au fost lovite de trăznet, însă oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă precizează că nu au fost persoane care să aibă nevoie de asistenţă medicală. Trei persoane care rămăseseră blocate într-un tractor cu remorcă au fost salvate de pompieri cu o barcă pneumatică.
O viitură puternică a afectat și campingul din zona Cabanei Zănoaga din judeţul Dâmboviţa, apele luând o rulotă parcată în apropierea căsuţelor din camping şi blocând una dintre căile de acces către camping. Niciunul dintre cei 60 de turişti aflaţi în camping nu a fost rănit, transmit autorităţile.