News

Germanii vor plăti mai mult pentru gaze. Guvernul de la Berlin impune o nouă taxă consumatorilor

Guvernul german va introduce o nouă taxă în facturile de gaze, ca o modalitate de a-i sprijini pe furnizori să facă față creșterii prețurilor la gazele importate.
02.07.2022 | 15:54
Germanii vor plati mai mult pentru gaze Guvernul de la Berlin impune o noua taxa consumatorilor
Germania nu va mai primi gaze rusești timp de 10 zile/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse din industria de gaze și din guvernul de la Berlin, introducerea unei taxe pentru consumatorii de gaze ar putea fi adoptată de Bundestag pe 8 iulie, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Germania nu va mai primi gaze prin Nord Stream 1

Deocamdată, Ministerul Economiei de la Berlin nu a confirmat oficial intenția de a impune noua taxă, însă informațiile neoficiale indică faptul că o măsură de sprijin a furnizorilor de gaze va trebuie adoptată înainte de data de 11 iulie.

ADVERTISEMENT

Atunci va începe o perioadă de zece zile în care se vor desfășura lucrări de mentenanță la gazoductul Nord Stream 1, timp în care Germania nu va mai primi gaze din Rusia.

Nu este exclus ca perioada de întrerupere a livărilor să fie chiar mai lungă ceea ce ar putea duce la probleme de aprovizionare și la o creștere și mai mare a prețurilor.

ADVERTISEMENT

Prin impunerea unei noi taxe în facturi, costurile suplimentare vor fi suportate în mod egal între consumatori și ar fi evitată situația în care doar anumite gospodării ar plăti mai mult, în funcție de furnizorul de care aparțin.

Costuri suplimentare pentru furnizori

Varianta taxării suplimentare pentru toate facturile este preferată unei clauze generale de ajustare a preţurilor care ar permite furnizorilor să transfere majorările de preţuri pe seama clienţilor.

ADVERTISEMENT

Avocatul Peter Rosin susține că această clauză de ajustare ar permite ca doar costurile rezonabile să fie pusă în cârca clienților, formulare care este ambiguă și ar putea lăsa deschisă calea unor acțiuni în instanță deoarece ar fi discutabil în ce măsură contractele ce promit prețuri fixe ar putea fi revocate.

Clauza generală de ajustare a prețurilor ar putea fi utilizată doar în cazul unei „perturbări semnificative” a importurilor de gaze.

ADVERTISEMENT

Reducerea cantităților de gaze livrate de Rusia a dus la creșterea prețurilor în întreaga Europă. De exemplu, compania germană de utilități Uniper încearcă să obțină salvarea de la faliment cu ajutorul guvernului german.

Potrivit estimările experților din industria energetică, importatorii de gaze ar putea avea nevoie de aproximativ un miliard de euro săptămânal pentru a acoperi costurile suplimentare create de majorarea preţurilor.

ADVERTISEMENT