Life

Gheața neagră, cel mai mare pericol pentru șoferi. Avertismentul lui Titi Aur

Gheața neagră este cel mai mare pericol pentru șoferi, avertizează Titi Aur. Cum putem să fim în siguranță în trafic și de ce să ne ferim?
26.01.2024 | 07:53
Gheata neagra cel mai mare pericol pentru soferi Avertismentul lui Titi Aur
Gheața neagră, cel mai mare pericol pentru șoferi. Sursă foto: captură video, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gheața neagră, spune Titi Aur, reprezintă cel mai mare pericol pentru șoferi iarna. Ce este, de fapt, acest fenomen și la ce trebuie să fie atenți participanții la trafic în această perioadă rece?

Gheața neagră, cel mai mare pericol pentru șoferi

Titi Aur, fost pilot de raliuri şi expert în conducere defensivă, vine cu mai multe sfaturi utile pentru șoferi. În perioada geroasă, pot exista numeroase pericole în trafic, așa că e bine să fim pregătiți pentru orice.

ADVERTISEMENT

Gheața neagră însă ar trebui să fie o prioritate. Ce este aceasta? Gheața neagră este, de fapt, poleiul, spune Titi Aur. Iar toți șoferii trebuie să fie vigilenți în momentul în care circulă pe un astfel de drum.

Gheața neagră, în opinia, fostului pilot de raliuri, este cel mai periculos lucru care se poate întâmpla. Astfel, șoferii ar fi bine să testeze aderența din când în când. Cum se face acest lucru?

ADVERTISEMENT

Sfaturile lui Titi Aur

Nu trebuie decât să apăsăm mai tare pe frână când suntem singuri pe șosea. Dacă pedala tremură, înseamnă că aderența este una destul de mică, iar ABS-ul a intrat și el. Drept urmare, este nevoie de mai multă prudență în trafic iarna. 

„Să fim atenţi la cum conducem şi mai ales la gheaţa neagră, adică la polei. Gheaţa, zăpada albă, le vezi, ştii că s-ar putea să aluneci. Gheaţa neagră a cel mai periculos lucru care se poate întâmpla.

ADVERTISEMENT

Trebuie testată aderenţa din când în când. Când nu avem pe nimeni în jur pe şosea, apăsăm mai tare pe frână. Dacă tremură pedala de frână, înseamnă că a intrat ABS-ul, deci avem aderenţă mică“, a explicat Titi Aur pentru Dc News.

Totodată, fostul pilot de raliuri mai vine și cu alte sfaturi utile. El spune că fiecare șofer trebuie să aibă pregătită mașina pentru iarnă, în special atunci când pleacă la un drum lung. Iar cel mai important lucru îl reprezintă cauciucurile de iarnă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mașina trebuie să fie foarte bine curățată, astfel încât vizibilitatea să fie una extrem de bună. Contează și carburantul. Nu puține au fost cazurile în care anumiți șoferi s-au trezit blocați din cauza zăpezii și au fost nevoiți să își încălzească mașina ore întregi.

În autoturism mai este bine să avem de asemenea și un sac de nisip, o lopată, dar și o pătură și evident, o rezervă de alimente ori o sticlă de apă. Toate aceste lucruri ne pot salva în anumite situații, adaugă Titi Aur.

ADVERTISEMENT
Tags: