News

Gheorghe Dincă, în extaz mistic. ”Monstrul din Caracal” a dat penitenciarul în judecată, în numele credinței

Gheorghe Dincă trece printr-o etapă de exaltare religioasă neașteptată, după ce s-a pocăit și a fost botezat în cultul penticostal.
08.01.2024 | 09:57
Gheorghe Dinca in extaz mistic Monstrul din Caracal a dat penitenciarul in judecata in numele credintei
Gheorghe Dincă a dat penitenciarul în judecată pentru că are prea puține activități religioase / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Facebook
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă, supranumit ”Monstrul din Caracal” nu mai lasă Biblia din mână, după ce a trecut la cultul penticostal. Condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea adolescentelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, Dincă vrea să arate cu orice ocazie că și-a găsit mântuirea în Dumnezeu.

Gheorghe Dincă vrea mai multe activități religioase

La sfârșitul anului 2023, Gheorghe Dincă s-a plâns instanței că drepturile sale nu-i sunt respectate în Penitenciarul Craiova, acolo unde își execută pedeapsa. Inițial, el a făcut o cerere către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul penitenciarului, în care a reclamat că i s-a încălcat dreptul la libertate religioasă. Mai exact, el susținea că nu a fost lăsat să participe la unele activități religioase, în cadrul penitenciarului. Cererea i-a fost respinsă, așa că Dincă s-a adresat Judecătoriei Craiova.

ADVERTISEMENT

Potrivit, legislației românești, ”libertatea conștiinței și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase ale persoanelor condamnate nu pot fi îngrădite”.

De asemenea, persoanele condamnate pot participa, pe baza liberului consimțământ, la servicii și întruniri religioase organizate în penitenciare. Ei pot primi vizite ale reprezentanților cultului din care fac parte și pot procura sau deține publicații cu caracter religios și obiecte de cult.

ADVERTISEMENT

Dincă a trecut la penticostali, în urmă cu un an

În februarie 2023, Gheorghe Dincă a fost botezat în cultul penticostal și s-a pocăit pentru faptele rele comise de-a lungul vremii. El a fost primit în rândurile asociației penticostale ”Misiunea Family to Family”, alături de alți șapte deținuți.

„Pe data de 19 Februarie când a avut loc un botez Nou Testamental în Penitenciarul din Craiova, a trebuit să cedăm și să-l primim și pe el, împreună cu alte 7 persoane în apa botezului. Nu am cedat din cauza insistențelor lui, fiindcă el, bazat pe cazul tâlharului de pe cruce, care nu a fost botezat și totuși Isus l-a primit în RAI”, a declarat Mike Olari, liderul asociației.

ADVERTISEMENT

Judecător, despre cererea criminalului din Caracal: ”Activitățile religioase nu pot fi nelimitate”

Instanța a respins cererea lui Gheorghe Dincă, iar în motivare s-a arătat că persoana condamnată a abuzat de programul de activități religioase și că penitenciarul nu poate organiza în permanență astfel de manifestări.

”Cu referire la cel de-al doilea capăt de cerere, instanța reține că este nefondat, având în vedere că petentului i s-a asigurat dreptul de a participa la activități religioase, aspect care rezultă din actele duse la dosar de administrația penitenciarului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, participarea la astfel de activități nu poate fi asigurată în mod nelimitat, programul desfășurat în cadrul penitenciarului impunând o anumită frecvență.

Totodată, participarea la unele activități desfășurate de cultele religioase este condiționată și de acceptul reprezentanților acestora și nu doar de acordul administrației penitenciarului de custodie”, se arată în motivarea instanței.

Condamnatul s-a plâns că nu a prins locuri bune în duba poliției

Într-un alt capăt de cerere, Gheorghe Dincă a susținut că este discriminat, pentru că atunci când a fost dus la instanță, nu a fost transportat cu boxa mare a autospecialei pusă la dispoziție de ANP.

Și această cerere i-a fost respinsă lui Dincă, pe motiv că normele legale nu stabilesc criterii după care deținuții sunt repartizați pe ”cușete în vederea transportului”. Astfel, judecătorul de supraveghere a privării de libertate nu are competență în acest domeniu, se mai arată în motivarea Judecătoriei Craiova.

În mai 2023, Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani, de închisoare, maximul prevăzut de lege, pentru omor calificat, trafic de persoane, viol și trafic de minori. ”Monstrul din Caracal”, cum a fost denumit de presă, trebuie să mai plătească daune morale de aproape 700.000 de euro și cheltuieli judiciare în valoare de 750.000 de lei. Complicele său, Ștefan Risipițeanu, va rămâne 12 ani în spatele gratiilor, pentru viol.

ADVERTISEMENT