News

Gheorghe Mărmureanu, contrazis de un inginer structurist: “Nu există predicție seismică”. Pericolul ascuns din București

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, este contrazis de un inginer structurist atunci când face predicții privind data unui cutremur de mari dimensiuni în România.
07.02.2023 | 07:22
Gheorghe Marmureanu contrazis de un inginer structurist Nu exista predictie seismica Pericolul ascuns din Bucuresti
Un inginer structurist îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: “Nu există predicție seismică”. Sursa foto: libertatea.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În dese rânduri, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că un cutremur de o intensitate foarte mare nu se va produce în România mai devreme de anul 2040.

Un inginer structurist îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: “Nu există predicție seismică”

În contextul cutremurului devastator din Turcia, de luni, 6 februarie 2023, Mărmureanu, seismolog cu o activitate de peste 50 de ani în domeniu, a spus că românii nu au de ce să se îngrijoreze. El a precizat că niciodată nu s-a întâmplat ca un seism din statul turc să activeze un seism în Vrancea.

ADVERTISEMENT

”Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a spus Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, pentru Libertatea.

De asemenea, experimentatul seismologul a ”liniștit” populația din România și a spus că nu sunt șanse ca un cutremur la fel de mare ca cel din 1977 să aibă loc în țara noastră până în 2040.

ADVERTISEMENT

Toate aceste declarații date de Mărmureanu sunt demontate de un tânăr inginer. Matei Sumbasacu (34 de ani), care este fondator al asociației Re:Rise, cu un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, are alte păreri.

În privința prognozei seismice, Sumbasacu spune că niciun cutremur nu poate fi prezis. El contrazice din start faptul că nu putem avea un cutremur mare până peste 17 ani.

ADVERTISEMENT

Explicând modul în care Mărmureanu face aceste predicții, tânărul inginer structurist spune: ”El s-a uitat în istoria României și a văzut când au fost cutremure și cât de mari au fost. Face un lucru care îl descalifică total: el spune uite, între aceste două cutremure sunt cam 30-40 de ani, între celelalte două tot 30-40 ani”.

”La noi, primul cutremur instrumentat, pe care l-am înregistrat științific, a fost cel din 1977. În afară de acestea, sunt estimări”. Cu alte cuvinte, acesta afirmă că nu avem un eșantion suficient de relevant pentru a trage o concluzie științifică.

ADVERTISEMENT

Sumbasacu: ”Mărmureanu are un reflex de a liniști populația”. Pericolul ascuns din București

În ceea ce privește anul 2040, prezentat de Mărmureanu ca o bornă în timp până la un viitor cutremur devastator în România, Sumbasacu afirmă: ”Cred că este un reflex al său ca să liniștească populația”.

De asemenea, Sumbasacu mai adaugă că lipsa de îngrijorare a lui Mărmureanu este ”lipsită de substanță”.

Tânărul inginer mai explică, pentru sursa citată, în ce mod, sub îndrumările aceluiași seismolog, siguranța seismică a Bucureștiului a avut de suferit.

”În anii ‘90 s-au expertizat câteva mii de clădiri, au băgat în categorii de urgență vreo 2.000. Categorie de urgență însemna că era o urgență să le consolideze.

După, sub consultanța lui Mărmureanu, s-a trecut la clasele de risc seismic fără să se facă vreo echivalare între categorii de urgență și clase de risc seismic. Așa că, peste noapte, România s-a trezit cu zero clădiri cu risc”.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”