News

Ghidul meseriilor viitorului, start în ediția a IV-a! Află totul despre locurile de muncă perfecte şi bănoase

Ghidul meseriilor viitorului, start în ediția a IV-a, ediție organizată în luna septembrie a anului 2021
27.09.2021 | 11:46
Ghidul meseriilor viitorului start in editia a IVa Afla totul despre locurile de munca perfecte si banoase
Ghidul meseriilor viitorului a ajuns la ediția a IV-a. sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Încet, dar sigur intrăm într-o nouă eră, una în care transformarea digitală generează profesii noi pe piața muncii, profesii care nici măcar nu existau în urmă cu mai mulți ani. Tocmai pentru a fi pregătiți, pentru a înțelege cu adevărat acest pas uriaș pe care omenirea îl face, a fost organizat Ghidului Meseriilor Viitorului.

Elevii, profesorii, părinții și adulții dornici de recalificare și dezvoltare profesională vor descoperi care sunt cele mai căutate ocupații în ediția a patra a Ghidului, o ediție care se desfășoară sub ideea de: „Oportunitățile pieței muncii în lumea de mâine”.

ADVERTISEMENT

Ghidul meseriilor viitorului, start în ediția a IV-a, septembrie 2021!

De remarcat că întreg ghidul este conceput și lansat de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului „Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, în acord cu ediția a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Concret, pandemia care a pus stăpânire pe întreaga lume a schimbat din temelii felul în care oamenii s-au raportat la locul de muncă. Astfel, de la angajat la angajator, cu toții am fost nevoiți să ne adaptăm și să înțelegem coordonate diferite.

ADVERTISEMENT

În mod evident, coronavirusul a accelerat evoluția locurilor de muncă digitale, transformând exponențial viitorul pieței muncii. Mai mult decât atât, revenirea la modul de lucru obișnuit ne pune în fața unor profesii neobișnuite.

De altfel, trebuie să știți că primele locuri din top 10 profesii ale viitorului anunțate de World Economic Forum nu seamănă cu nimic din standardul ocupațional obișnuit. Discutăm despre facilitator al lucrului la distanță, consilier pentru respectarea programelor de fitness, manager de design pentru case inteligente, consilier de imersiune XR, arhitect de mediu pentru amenajarea spațiului de lucru, detectiv de date, auditor de algoritmi de favorizare, analist de risc pentru dezastre cibernetice.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici – manager TikTok, dezvoltator de filtre pentru Instagram, administrator/arbitru în competiții virtuale din sportul electronic, fermier urban, constructor de case verzi, inginer în domeniul energiei valurilor, inginer imprimare organe 3D, chirurg în nanomedicină, programator de algoritmi etici, biolog genetician IA, geoinginer climatic, administrator de confidențialitate a datelor sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum și în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilitățile și profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare.

Așa cum era de așteptat, această a patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului reîmprospătează ideea și chiar nevoia trecerii de la on-line la om-line, adică o nevoie la care trebuie să fie atente ambele părți.

ADVERTISEMENT

Pentru că, în cele din urmă, trebuie acordată o mai mare atenție echilibrului necesar dintre natură, oameni și spațiu digital, semnalelor viitorului, principiilor etice și umane ale noilor tehnologii, dar și nevoii de a înscrie omenirea pe traiectoria unei dezvoltări verzi și durabile.

„În această ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului am accentuat rolul adaptării la schimbare și al flexibilității, rolul educației digitale inteligente încă din primii ani de școală.

Nevoia alimentării curiozității și a inovației copiilor noștri, rolul consilierii vocaționale și al pregătirii pentru un interviu de angajare, pentru viață, prin practică și mentorat; am extins exemplele de companii active în România în domeniile de vârf tehnologic, unde tinerii pot să experimenteze noile realități tehnologice”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației non-guvernamentale INACO.

A patra ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociației INACO. De asemenea, cine vrea să acceseze întregul ghid o poate face AICI

ADVERTISEMENT