Sport

Gică Hagi, într-un top inedit din presa italiană: “Nu există ceva mai bizar”

Gică Hagi a prins un loc într-un top inedit făcut de Gazzetta dello Sport. Totul este legat de parcursul "Regelui" la începutul anilor '90.
27.12.2022 | 12:53
Gica Hagi intrun top inedit din presa italiana Nu exista ceva mai bizar
Gică Hagi şi transferul la Brescia a ajuns într-un top inedit din presa italiană
ADVERTISEMENT

Salernitana a reuşit să-l transfere pe Guillermo Ochoa, portarul cu reflexe de Superman din naţionala Mexicului, iar jurnaliştii de la Gazzetta dello Sport au realizat un top al celor mai surprinzătoare transferuri din Serie A. Gică Hagi a prins un loc în această anchetă a italienilor.

Transferul lui Gică Hagi la Brescia, în topul Gazzetta dello Sport

Jurnaliştii italieni au luat în calcul doar jucătorii cu CV-uri impresionante care au ajuns să joace la echipe mici din Serie A. Un astfel de transfer a surprins în vara lui 1992, când Gică Hagi pleca de la Real Madrid la Brescia.

ADVERTISEMENT

“Numai marele geniu Gino Corioni – președintele Bresciei de la acea vreme, cu o intuiție fotbalistică foarte fină – s-ar fi putut gândi că unul dintre cei mai buni jucători din anii respectivi ar putea merge din centrul fotbalului într-o provincie, de pe Santiago Bernabeu pe Rigamonti, de la Real Madrid la Brescia.

Acel fotbalist se numește Gheorghe Hagi și va fi în continuare pentru mult timp cel mai bun fotbalist născut vreodată în România. Hagi a jucat două sezoane la Brescia – unul în A și altul în B, a încântat, apoi a schimbat clubul.

ADVERTISEMENT

Și unde s-a dus? La Barcelona! Ca un rezumat: Real Madrid – Bresia – Barcelona. Nu există un scenariu mai bizar și mai fascinant în istoria fotbalului la acest capitol”, au scris jurnaliştii de la Gazzetta dello Sport.

Gică Hagi a stat doi ani la Brescia şi a câştigat un trofeu

Transferat în vara lui 1992, de la Real Madrid, după ce Brescia a plătit 2.000.000 de dolari, Gică Hagi a retrogradat în Serie B la finalul primului sezon. Apoi, în stagiunea 1993-1994, “Regele” a pus umărul la promovarea echipei în Serie A.

ADVERTISEMENT

Cu Brescia, Gică Hagi a câştigat un singur trofeu, în sezonul 1993-1994. Echipa antrenată pe atunci de Mircea Lucescu a cucerit Cupa Anglo-Italiană, după 1-0 cu Notts County. În vara lui 1994, fostul mare fotbalist a fost cumpărat de Barcelona.

Cum l-a adus Mircea Lucescu pe Gică Hagi la Brescia

Brescia era antrenată încă din 1991 de Mircea Lucescu, iar acesta şi-a dorit să aibă un “schelet” de jucători români la echipă, aşa cum AC Milan avea o tripletă olandeză, iar Inter se baza pe câţiva fotbalişti nemţi.

ADVERTISEMENT

“Am fost să îl văd la meciul dintre Real Madrid și Torino, din Cupa UEFA. Atunci am reușit să îl conving. A acceptat și am avut un sezon grozav alături de el. Era o echipă românească a Bresciei, din care făceau parte patru jucători, Lupu, Sabău, Răducioiu și Hagi. AC Milan avea atunci olandezi, Inter se baza pe un nucleu important de jucători germani, iar Brescia se baza pe români. În acei ani, întreaga lume era concentrată pe fotbalul italian”, spunea Mircea Lucescu.

Chiar dacă a jucat în Serie B, în sezonul 1993-1994, Gică Hagi a reuşit un Campionat Mondial de senzaţie în SUA, când România a ajuns până în sferturile de finală.

ADVERTISEMENT