În încercarea de a-i convinge pe magistrații Curții Supreme a Regatului Unit să-i accepte apelul împotriva deciziei de extrădare, pe motiv că nu a avut parte de un proces corect în România, Puiu Popoviciu a lansat acuzații grave la adresa fostului său „rival”.
Potrivit G4media.ro, relatările avocaților apărării au indicat o posibilă legătură între Gigi Becali și Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, nimeni altul decât judecătorul care l-a condamnat pe controversatul om de afaceri la 9 ani de închisoare cu executare și a dispus confiscarea terenurilor din Băneasa.
Mai exact, acesta s-ar fi oferit, în schimbul unei sume uriașe, să-l consilieze pe patronul vicecampioanei FCSB în demersul de „a pune mâna pe clubul de fotbal Steaua” și chiar ar fi primit mită pentru a-l ajuta să obțină eliberarea din arest, în 2013.
Emisă în 2016 de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, sentința de condamnare a lui Puiu Popoviciu a fost confirmată, un an mai târziu, de un complet format din trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (n.r. Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Gianina Arghir).
Ulterior, Înalta Curte i-a redus, însă, pedeapsa de la 9 la 7 ani de închisoare cu executare. De asemenea, a fost anulată decizia de confiscare a terenurilor din Băneasa, iar procesul privind latura civilă a ajuns din nou la Curtea de Apel București.
Printre martorii audiați recent de magistrații britanici se numără și Ionuț Veniamin Dojana, avocatul unei persoane care a formulat în trecut o plângere penală la Secția Specială (SIIJ) împotriva lui Ion-Tudoran.
Potrivit spuselor sale, magistratul avea în anii ’90, o relație de prietenie și de „afaceri/corupție” atât cu Florea Pîrvu, patronul Autovit, cât și cu Gigi Becali, căruia i-ar fi solicitat, pentru a-l ajuta să obțină clubul Steaua, două milioane „de euro sau dolari”. Ba mai mult, în 2013, când latifundiarul din Pipera se afla în arest, a primit 200.000 de euro mită, în vederea eliberării sale.
Printre probele prezentate de avocații lui Popoviciu în fața instanței se numără și mărturiile jurnalistului Mihai Ciorcan, potrivit cărora judecătorul Tudoran ar fi primit un „Mercedes roșu” de la patronul Autovit, precum și cele ale profesorului Radu Chiriță, un cunoscut luptător împotriva „abuzurilor DNA”. Cu toate acestea, Curtea Supremă a Regatului Unit a acceptat doar câteva dintre relatări.
„Am ajuns la concluzia că mărturiile furnizate de Dojana, Dumitrescu și Opriș sunt credibile cel puțin privind următoarele aspecte privind conduita judecătorului Tudoran:
Nu pot concluziona dacă aceste alegații sunt adevărate, dar în toate circumstanțele acestui caz foarte neobișnuit, accept posibilitatea ca aceste alegații, la fel de bine, să poată fi adevărate”, a concluzionat lordul judecător Holroyde.