Life

Gil Dobrică ar fi împlinit 77 de ani! Cumnatul lui îl plânge și acum, la 16 ani de la moarte: „Am locuit împreună, a fost mare valoare”

Gil Dobrică sau Ray Charles al României ar fi împlinit. astăzi, 77 de ani. Marele artist s-a stins din viață în anul 2007, din cauza gutei cronice și a pneumoniei.
14.02.2023 | 18:25
Imagini în premieră cu locuința din Craiova a lui Gil Dobrică / Fotomontaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Gil Dobrică ar fi împlinit 77 de ani, dar, chiar dacă nu mai e în viață, cu siguranță vă aduceți aminte de versurile: „Hai acasă, hai cu mine… Hai cu mine, să pornim la drum”. Gil Dobrică a fost unul dintre marii artiști ai României, din Generația de Aur. Pentru că s-a stins din viață în anul 2007, FANATIK s-a gândit să vă ”ducă” la el acasă, fix astăzi, când Ray Charles de România ar fi împlinit vârsta de 77 de ani. Acolo l-am găsit chiar pe cumnatul lui, Marin Pătru, cel care i-a fost și prieten, dar și confident și „coleg de locuință” încă din anul 1960.

Gil Dobrică ar fi împlinit 77 de ani. Cumnatul Marin Pătru, declarații exclusive despre artist

Pe strada Ecaterina Teodoroiu din Craiova Gil Dobrică și-a trăit mare parte din viață. Din 1960, atunci când sora regretatului artist s-a căsătorit cu Marin Pătru, au împărțit locuința, iar bărbatul i-a fost unul dintre cei mai buni confidenți. S-au înțeles atât de bine încât chiar și astăzi mai varsă lacrimi pentru el.

ADVERTISEMENT

Vila în care a locuit Gil Dobrică nu a mai fost renovată de ceva vreme, după cum puteți vedea în imaginile exclusive FANATIK, imagini în premieră națională, căci până acum, nimeni nu a mai ajuns la casa marelui artist. La etaj, câteva instalații vechi amplasate de sărbători au rămas nemișcate, iar la intrarea principală se zăresc două fotografii vechi cu marele Gil Dobrică. Locuința se află în imediata vecinătate a stadionului din Bănie, Ion Oblemenco.

Gil Dobrică ar fi împlinit 77 de ani
Casa din Craiova în care a locuit Gil Dobrică / Sursă foto: FANATIK

După câteva minute bune de așteptare, la poartă ne-a întâmpinat un domn trecut de a doua tinerețe. Așa am constatat că bărbatul era nimeni altul decât Marin Pătru, cumnatul lui Gil Dobrică. După ce s-a dumirit puțin cine suntem și de unde venim, Marin Pătru, lăcrimând, ne-a spus câteva cuvinte despre artist. Ne-a mărturisit, de asemenea, că sora lui a murit anul trecut, iar de atunci locuiește împreună cu un nepot pe nume Andrei, care mai are și el o locuință făcută cadou de regretatul Dobrică, pe strada Ion Câmpineanu.

ADVERTISEMENT

Marin Pătru: „S-a îmbolnăvit și s-a prăpădit”

„Eu locuiesc aici din 1960, de când m-am căsătorit cu soția mea. Ea a murit anul trecut. Mai avem un nepot, Andrei, căruia Gil i-a cumpărat o garsonieră pe Ion Câmpineanu. Casa e așa cum o vedeți…

El a fost înmormântat aici, în cimitirul Ungureni. Noi am locuit împreună și ne-am înțeles foarte bine. Din păcate, el s-a îmbolnăvit și apoi s-a prăpădit.

ADVERTISEMENT

A lăsat în spate muzica lui frumoasă pe care mă bucur că oamenii o mai ascultă și astăzi. A fost o mare valoare a României. Eu sunt cumnatul lui, Marin Pătru”, ne-a spus, în exclusivitate, Marin Pătru, cumnatul lui Gil Dobrică, printre lacrimi.

Gil Dobrică, răpus de guta cronică și pneumonie, în 2007

După o lungă suferință, Gil Dobrică a murit în anul 2007, răpus fiind de guta cronică și de pneumonie. Deși a fost unul dintre cei mai mari artiști ai României, nu a agonisit averi. Nu a avut nici pensie, nici soție și nici copii. La 16 ani, părinții l-au înscris la o școală profesională, ca să devină strungar. Acolo, Gil Dobrică își încânta colegii cu fel și fel de melodii și bătea ritmul acestora cu cheile de la strug. Nu le-a luat prea mult tuturor să înțeleagă că în el se ascundea, de fapt, un mare talent al muzicii.

ADVERTISEMENT

Puțin mai târziu, atunci când a împlinit 17 ani, și-a început cariera muzicală. A interpretat melodiile altora, în special pe cele ale lui Ray Charles, pe care l-a iubit și l-a idolatrizat până la finalul vieții sale. Soarta i-a surâs în anul 1996, atunci când și-a întâlnit idolul, la Brașov. Atunci, spunea că a fost cea mai minunată zi din viața lui. Pasiunea pentru muzica lui Ray Charles a venit în urma faptului că o admiratoare din Germania i-a dăruit un disc cu piesele acestuia.

Melodia „Take Me Home, Country Roads” a tradus-o și a adaptat-o și a transformat-o în cea mai cunoscută interpretare a sa. „Toată capodopera lui Ray Charles mi s-a potrivit ca o mănușă, ca un strop de aur”, spunea, la un moment dat, Gil Dobrică. A bifat numeroase turnee, evenimente și a bucurat publicul cu vocea puternică și interpretarea fără cusur. La mormântul său, apropiații i-au pus și o fotografie cu momentul în care l-a întâlnit pe Ray Charles, în România, știind cât de mult a însemnat, pentru el, acest moment de care a avut parte o singură dată în viață.

Gil Dobrică, unul dintre marii artiști ai României
Gil Dobrică, unul dintre marii artiști ai României / Sursă foto: arhivă

Alcoolul și fumatul excesiv l-au nenorocit

Deși viața de artist i se potrivea ca o mănușă, Gil Dobrică a început să aibă un stil nesănătos de a trăi și de a face lucrurile. Petrecerile nocturne, alcoolul și fumatul excesiv i-au adus guta cronică, iar ultimii ani de viață i-a petrecut în mari chinuri. Starea de sănătate i s-a degradat treptat și nu a mai putut fi salvat.

Așa cum vă spuneam, nu a reușit să agonisească mari averi, dar nici sărac „lipit pământului” nu a fost. Gil Dobrică a preferat să-i lase averea drept moștenire uneia dintre surori pe nume Florina Pătru. Cei doi s-au înțeles foarte bine și au fost extrem de apropiați.

Mai exact, marele nostru artist i-a lăsat o garsonieră pe Calea Victoriei, evaluată de specialiști la 100.000 de euro, o vilă în centrul Craiovei de 80.000 de euro, dar și un apartament în Craiovița Nouă, de 60.000 de euro. La toate aceste proprietăți s-a adăugat o sumă de 100.000 de lei (n.r. – 1 miliard de lei vechi”, bani pe care Gil Dobrică i-a câștigat din drepturi de autor, spectacole și evenimente.

De ce nu s-a căsătorit niciodată Gil Dobrică

Deși s-a bucurat de o viață plină cu de toate, de aprecierea oamenilor și de tot ce i-a oferit muzica, Gil Dobrică nu a avut niciodată o familie. Nu s-a căsătorit și nici nu a avut copii, motivând faptul că nu ar fi putut să se ocupe de acest aspect, din cauza vieții de artist, care îl punea mai mereu pe drumuri.

„Nevestele vor copii şi cum aş fi crescut eu copii? Cărându-i dintr-un turneu într-altul? În meseria mea, căsătoriile se fac şi se desfac aiurea”, spunea, dezamăgit, Gil Dobrică, în publicațiile vremii.

Gil Dobrică ar fi împlinit 77 de ani. Iubea câmpul și fotbalul

Ceea ce nu multă lume știe despre Gil Dobrică este faptul că marele nostru artist iubea fotbalul în copilărie, dar era și extrem de priceput la fotbal, după cum a declarat una dintre surorile lui, Florina, cea despre care vă povesteam că a primit toată averea lui, drept moștenire.

„Puneau multe cârpe strâns legate cu nojiţe şi băteau ghemotocul ăla toată ziua. Venea acasă cu buricele deştelor julite, că mai jucau şi desculţi. Avea şi momente când nu îi plăcea să stea cu prietenii. Şi atunci îl luam eu şi cu fratele geamăn, ba la grădină, ba să culegem bumbacul. Georgică, hai să ne bumbăcim, aşa îi ziceam.

Era foarte priceput la munca câmpului. Îi plăceau caii, avea un cal Mugurel. Însă el încăleca pe toţi caii, poate îl simţeau că are suflet bun. Tăticul îl lua mereu la lucrul câmpului, la cosit. Nu pregeta de la treabă. Când trebuia să-i aducă lemne mămichii, el era săritorul. Mititel cum era, fugea să ia lemne şi le aducea cu brăţucul lui ăl stâng, că nu putea cu dreapta.

Mămica zicea, săraca: –Uite, ăsta e vrednic, ăilalţi sunt nişte leneşi, puturoşi. Când se ducea să ia apă, se ducea la cişmeaua Alepirei (aşa era porecla unei femei din vecini) şi aducea găleata pe jumătate plină cu mâna a stângă, că pe dreapta i-o fracturasem eu. Şi mămica zicea: -Doamne, de ce ajutor îmi este, pe ăsta-l oprim să rămână şi pentru vite şi pentru cai şi pentru pământ, căruţă… Că era foarte muncitor…”, a declarat Florina, sora lui Gil Dobrică, pentru Jurnalul Național, acum ceva timp.

ADVERTISEMENT