News

GNL și reactoare nucleare modulare. Cum își apără SUA interesele energetice în Europa

După gazul rusesc, GNL american și reactoare nucleare modulabile. Europa, terenul de luptă al intereselor energetice ale SUA
20.10.2023 | 08:08
GNL si reactoare nucleare modulare Cum isi apara SUA interesele energetice in Europa
Europa a devenit, de asemenea, principala destinație pentru exporturile de GNL din SUA / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

„Nu trebuie irosită niciodată o criză bună”. Această expresie celebră, atribuită lui Winston Churchill, rezumă probabil cel mai bine răspunsul oportunist al Statelor Unite ale Americii la criza energetică care afectează Europa de doi ani încoace.

De la GNL, la SMR

Cifrele vorbesc de la sine: anul trecut, Statele Unite au devenit primul exportator mondial de gaz natural lichefiat (GNL), compensând cu mult deficitul provocat de Rusia, ale cărei exporturi de gaz către Europa s-au prăbușit ca urmare a sancțiunilor economice impuse Moscovei în urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

ADVERTISEMENT

În același timp, Europa a devenit, de asemenea, principala destinație pentru exporturile de GNL din SUA, reprezentând 64% din total în 2022, potrivit Agenției americane pentru informații energetice, față de 23% în anul precedent.

În prezent, SUA încearcă să repete acest succes în domeniul energiei nucleare, făcând presiuni pentru ca reactoarele modulare mici (SMR) fabricate în SUA să fie livrate în Europa de Est, potrivit Euractiv. Nu există încă nici un SMR operațional în lume, dar tehnologia este considerată promițătoare și este inclusă în regulamentul Comisiei Europene pentru o industrie „cu zero emisii nete”, prezentat în luna martie a acestui an.

ADVERTISEMENT

Principalul lor avantaj este că pot fi asamblate în uzine și livrate oriunde în lume, inclusiv în zone îndepărtate cu acoperire limitată a rețelei. Mai multe companii au dezvoltat concepte de SMR, inclusiv compania franceză Nuward, o filială a companiei de stat EDF, și compania americană NuScale, scrie Euractiv.

„Alianța nucleară civilă cu România”

Dar SUA sunt mai rapide și mai hotărâte decât UE atunci când vine vorba de comercializarea SMR-urilor către potențialii cumpărători din Europa de Est. În cadrul unui summit desfășurat luna trecută la București, secretarul de stat adjunct al SUA, Geoffrey Pyatt, a lăudat meritele „alianței civile cu România din domeniul nuclear”, subliniind planurile de a construi un mic reactor modular în țara noastră, până în 2029.

ADVERTISEMENT

În mod similar, SUA poartă discuții cu Republica Cehă pentru a instala un SMR construit de SUA în această țară „până la sfârșitul anilor 2020”, a declarat Geoffrey Pyatt, mai devreme decât data de 2032 prevăzută inițial de Praga.

Proiectul Phoenix

Proiectele SMR din Cehia și România fac parte dintr-un plan mai amplu al SUA, denumit „Proiectul Phoenix”. Scopul este de a înlocui centralele electrice poluante, pe bază de cărbune, din Europa Centrală și de Est cu SMR-uri construite în SUA.

ADVERTISEMENT

Slovacia și Polonia au fost, de asemenea, selectate pentru a participa la proiectul Phoenix, au anunțat americanii, luna trecută. Proiectul Phoenix a fost anunțat pentru prima dată la summitul ONU privind clima (COP27) de anul trecut de către John Kerry, emisarul special al SUA pentru schimbările climatice.

Cu toate acestea, Geoffrey Pyatt a recunoscut că proiectul Phoenix a mers dincolo de preocupările legate de schimbările climatice, afirmând că SUA consideră problemele de securitate energetică drept „un element esențial al securității noastre transatlantice”.

„Dorim să ne sprijinim aliații și partenerii”, a declarat el luna trecută, în cadrul unei conferințe de presă. Iar acest lucru „începe în contextul transatlantic, unde avem o rețea atât de densă de alianțe, inclusiv prin NATO”, a explicat Pyatt.

Rusia vrea să „militarizeze energia”

Războiul Rusiei din Ucraina a făcut ca multe guverne europene să conștientizeze faptul că problemele energetice au o dimensiune de securitate care depășește sferele tradiționale ale economiei de piață sau ale politicii de mediu. Însuși Geoffrey Pyatt a fost deschis pe această temă, declarând că obiectivul strategic al Statelor Unite în Europa de Est a fost acela de a contracara „eforturile Rusiei de a militariza energia prin utilizarea presiunii împotriva aliaților noștri din Europa”.

„Avem concurenți și adversari în toată lumea. Aceștia vor să domine lanțurile de aprovizionare, vor să treacă și să sfideze frontierele suverane, vor să exercite presiuni asupra vecinilor lor”, a declarat  Pyatt. Cu toate acestea, Statele Unite „au o viziune foarte diferită”, bazată pe alianțe, a continuat el: „Forța noastră și securitatea noastră națională se bazează pe aliații și parteneriatele noastre”, a declarat Pyatt, plasând programul SMR al SUA într-un context geopolitic și de securitate globală.

Energia nucleară îi divizează pe europeni

Securitatea energetică „este problema mondială prin excelență”, a rezumat el. Cu toate acestea, în Europa, astfel de considerații geopolitice sunt încă de neconceput în ceea ce privește energia nucleară. Pentru început, Germania și Austria se opun programelor nucleare finanțate de UE, chiar și în cazul reactoarelor SMR, care sunt considerate mai sigure decât centralele nucleare convenționale la scară largă. Pentru Berlin și Viena, UE ar trebui să se implice doar în răspândirea tehnologiilor curate, cum ar fi energiile regenerabile.

Pentru francezii care sunt în favoarea energiei nucleare, proiectul Phoenix stârnește atât invidie, cât și îngrijorare. „Americanii au dreptate să spună că energia este strategică și geopolitică”, a declarat Christophe Grudler, un legislator francez în Parlamentul European din grupul centrist Renew, afiliat la majoritatea prezidențială franceză (partidele politice și grupurile parlamentare care susțin acțiunea președintelui Franței atunci când dispun de o majoritate în Adunarea Națională).

Schimbarea dependenței?

Din punct de vedere european, Grudler a declarat că problema ar putea fi formulată în termeni simpli: „să ne avem destinul în propriile mâini și să nu depindem de alții – ieri de gazul rusesc, astăzi de GNL american”. Unul dintre răspunsurile la nivelul UE este Net Zero Industry Act (NZIA), prezentat în martie, care enumeră SMR printre o serie de tehnologii considerate esențiale pentru tranziția Europei către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

În cadrul acestui regulament, Grudler face presiuni pentru ca UE să sprijine tehnologiile SMR de generația a treia și a patra, argumentând că acest lucru va împiedica Europa să „se blocheze într-o tehnologie americană care ne-ar lăsa într-o situație de dependență”.

Parlamentarul francez a respins orice acuzație de izolaționism, afirmând că obiectivul Europei ar trebui să fie acela de a crea „parteneriate echilibrate” cu SUA, cum ar fi motorul de avion LEAP, dezvoltat de compania americană General Electric și compania franceză Safran, care echipează avioanele Boeing și Airbus.

„Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să creăm o industrie europeană a SMR. De aceea fac presiuni pentru crearea unei alianțe europene a SMR”, a declarat Grudler. Nuclear Europe, o asociație comercială, susține inițiativa: „Ceea ce este important este ca UE să se concentreze pe independența energetică și suveranitatea industrial”.

Pe banii UE

Din punct de vedere politic, lansarea unei alianțe europene SMR va fi complicată, a recunoscut Grudler, subliniind diviziunile privind energia nucleară în Europa. Cu toate acestea, el a declarat că construirea unei industrii europene SMR este esențială pentru „autonomia strategică” a UE, mai ales având în vedere că țările din estul UE se echipează deja cu tehnologia americană.

Ironia, spune Cristophe Grudler, este că firma americană NuScale nu are banii necesari pentru a construi gigantica uzină planificată în Utah și se bazează pe contracte cu țări din Europa de Est pentru a o finanța. „Așadar, strategia lor este de a semna contracte în Europa pentru a obține banii de care au nevoie pentru a-și construi uzina SMR. Iar noi, europenii, ar trebui să o finanțăm? Asta nu are niciun sens – ca europeni, ar trebui să ne promovăm propria industrie”, a declarat Grudler.

Cu siguranță, Europa are multe de învățat de la SUA în ceea ce privește modul de gestionare a unei crize. În materie de energie, chestiunile legate de securitate și independență trebuie să se afle în centrul preocupărilor Uniunii Europene, care se pregătește pentru summitul bilateral cu Statele Unite de la Washington, care va avea loc vineri.

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu