News

Doi dintre americanii răpiți în Mexic, găsiți morți. Goana după servicii medicale ieftine i-a făcut victimele cartelurilor de traficanți de droguri. Update

Patru cetățeni americani au fost răpiți de bărbați înarmați în Mexic într-un caz de confuzie de identitate. FBI oferă recompensă
08.03.2023 | 10:46
Doi dintre americanii rapiti in Mexic gasiti morti Goana dupa servicii medicale ieftine ia facut victimele cartelurilor de traficanti de droguri Update
Traficanții au provocat un accident pentru a bloca mașina americanilor Foto: Twitter, AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-03-2023
08:54

Doi dintre americanii răpiți în Mexic nu au supraviețuit

Guvernatorul statului Tamaulipas, Américo Villarreal, a dezvăluit, la un apel telefonic, în timpul unei conferințe de presă susținute marți seara, că două dintre victime, Shaeed Woodard și Zindell Brown, au fost găsite moarte. Eric James Williams a fost rănit la picior, în timp ce LaTavia “Tay” McGee nu a fost rănită. Supraviețuitorii s-au întors în SUA, potrivit procurorului general din Tamaulipas.

O autoritate statală anonimă a declarat pentru Associated Press că cetățenii americani dispăruți au fost găsiți într-o zonă rurală la est de Matamoros, numită Ejido Longoreño, în drum spre plaja locală cunoscută sub numele de Playa Baghdad. Se pare că anchetatorii au fost anunțați de localizarea victimelor înainte de zorii zilei de marți. Echipaje de ambulanță au fost trimise pentru a ajuta victimele supraviețuitoare, potrivit lui Villareal.

Mama doamnei McGee, Barbara Burgess, a declarat pentru ABC News că fiica ei a călătorit de la casa ei din Myrtle Beach, Carolina de Sud, pentru a face o intervenție estetică la abdomen în Mexic, iar vărul ei, domnul Woodard, și cei doi prieteni ai lor o însoțeau în călătorie.

Două familii din Carolina de Sud i-au identificat pe cei patru cetățeni americani care au fost atacați și răpiți vineri de bărbați înarmați în nord-estul Mexicului, în ceea ce, potrivit unui oficial american care are cunoștință de anchetă, a fost un caz de confuzie de identitate.

Americani, răpiți din greșeală în Mexic

Latavia “Tay” Washington McGee a mers în Mexic pentru o procedură medicală și a fost însoțită de Zindell Brown, Shaeed Woodard și un bărbat pe care l-au identificat ca fiind Eric, potrivit mamei lui McGee și surorii lui Brown, citate de CNN.

ADVERTISEMENT

Se crede că americanii au fost vizați din greșeală și nu erau victimele originale, a precizat oficialul. Anchetatorii cred că un cartel mexican i-a confundat probabil cu traficanți de droguri haitieni, a spus oficialul, adăugând că anchetatorii nu au identificat niciun cazier judiciar îngrijorător din partea americanilor. Americanii călătoriseră în orașul de frontieră Matamoros pentru proceduri medicale, a declarat oficialul, citând chitanțele găsite în vehicul.

Incidentul evidențiază violența continuă din unele orașe mexicane, care au fost afectate de crima organizată cel puțin de la începutul războiului mexican împotriva drogurilor în 2006, precum și afacerea în creștere a ceea ce este cunoscut sub numele de “turism medical”.

ADVERTISEMENT

Americanii dispăruți au intrat vineri în Matamoros la bordul unui monovolum alb cu numere de Carolina de Nord, a declarat FBI din San Antonio. Acolo, s-a tras asupra lor de către bărbați înarmați neidentificați și au fost “plasați într-un vehicul și luați de la fața locului de către bărbați înarmați”, a precizat FBI.

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat anterior că americanii călătoreau din motive medicale. “Informațiile pe care le avem sunt că au trecut granița pentru a cumpăra medicamente în Mexic, a avut loc o confruntare între grupuri și au fost reținuți”, a declarat președintele. “Întregul guvern lucrează la asta.”

ADVERTISEMENT

Un cetățean mexican nevinovat a fost ucis în această confruntare, a declarat ambasadorul SUA în Mexic, Ken Salazar. “Nu avem o prioritate mai mare decât siguranța cetățenilor noștri”, a declarat Salazar.

“Acesta este cel mai fundamental rol al guvernului american. Oficiali din diferite agenții de aplicare a legii din SUA colaborează cu autoritățile mexicane la toate nivelurile de guvernare pentru a obține întoarcerea în siguranță a compatrioților noștri.”

ADVERTISEMENT

FBI oferă recompensă

FBI solicită ajutorul publicului pentru a-i găsi și a-i identifica pe cei responsabili. Agenția a anunțat o recompensă de 50.000 de dolari pentru întoarcerea lor și arestarea celor implicați. FBI a declarat că cooperează cu alți parteneri federali și cu agențiile mexicane de aplicare a legii pentru a investiga răpirea.

Oficialii din statul mexican Tamaulipas au declarat că au fost activate resurse locale, dar și federale, pentru a localiza persoanele dispărute. “Din primul moment, s-a stabilit comunicarea între autoritățile statale și cele federale pentru a aborda evenimentul criminal, în care au fost localizate două vehicule afectate, unul dintre ele cu numere de înmatriculare din statul american Carolina de Nord”, a declarat procurorul general din Tamaulipas, Irving Barrios Mojica, în cadrul unei conferințe de presă.

O anchetă este în curs de desfășurare, au precizat autoritățile. Anchetatorii procesează vehiculele, obțin date balistice și dactiloscopice, prelevează mostre biologice pentru profiluri genetice și adună imagini de la camerele de supraveghere.

“Am avut o problemă, în ciuda căreia procuratura a deschis un dosar, și anume că nu avem nicio sesizare privind dispariția acestor persoane, astfel încât au existat speculații cu privire la locul de unde au venit”, a declarat ministrul securității publice din Tamaulipas, Sergio Chavez.

“Dar astăzi există deja unele informații care au fost găsite în aceeași dubă – o legitimație și alte documente – pe această bază, procuratura orientează căutarea acestor persoane dispărute.”

Fotografii obținute de CNN arată că mașina despre care se crede că a fost condusă de americani s-a ciocnit cu un alt vehicul înainte ca aceștia să fie luați sub amenințarea armei de la fața locului.

FBI nu a dorit să confirme autenticitatea imaginilor, dar CNN a confirmat autenticitatea fotografiilor și a înregistrărilor video cu un oficial american care are cunoștință de anchetă. CNN a geolocalizat, de asemenea, imaginile.

Mexicul, destinație populară pentru turismul medical

Fotografiile arată o femeie care se uită și apoi stă lângă trei persoane nemișcate care zac pe jos în fața unui monovolum alb. Toate ușile dubei erau deschise. Nu este clar dacă cele patru persoane din fotografii sunt americanii. Femeia pare apoi să fi fost încărcată în remorca unei camionete albe, arată fotografiile.

Mai multe persoane nemișcate au putut fi văzute întinse pe stradă lângă camionetă, arată fotografiile. O fotografie arată că a sosit o ambulanță, dar nu este clar dacă se acordau îngrijiri medicale.

Matamoros, un oraș cu peste 500.000 de locuitori, este situat chiar peste Rio Grande, la granița cu Brownsville, Texas. Departamentul de Stat al SUA a emis un avertisment “Nivel 4: Nu călătoriți” pentru cetățenii americani care se gândesc să meargă în Tamaulipas, invocând criminalitatea și răpirile. “Grupurile criminale vizează autobuzele publice și private de pasageri, precum și automobilele private care călătoresc prin Tamaulipas, luând adesea pasageri și cerând plata unor răscumpărări”, se arată în avertismentul Departamentului de Stat.

În aceeași zi cu presupusele răpiri, de exemplu, poliția a emis un avertisment către părinți să își țină copiii acasă de la școală din cauza a două confruntări armate în oraș. De asemenea, în Matamoros a fost amplasată o mare tabără de corturi de migranți – majoritatea venezueleni și haitieni – care sperau să treacă în SUA pentru a cere azil.

În plus, Mexicul este o destinație populară pentru “turismul medical”, termen care desemnează călătoria într-o altă țară pentru îngrijiri medicale, în general pentru costuri mai mici sau pentru o procedură neaprobat.

ADVERTISEMENT