News

Ce se întâmplă la granițele României! Cât de afectați de COVID-19 sunt vecinii noștri

Ce se întâmplă la granițele României! Cât de afectați de COVID-19 sunt vecinii noștri. Măsuri de urgență luate de bulgari și nu numai de teama tulpinei Omicron
06.01.2022 | 21:02
Ce se intampla la granitele Romaniei Cat de afectati de COVID19 sunt vecinii nostri
Ce se întâmplă la granițele României și cât de afectați sunt vecinii noștri de COVID-19! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tulpina Omicron face ravagii în întreaga lume și a ajuns în cele din urmă și în Europa de Est. Astfel, atât România, cât și vecinii ei și țările din această zonă a continentului încep să resimtă puternic valul 5 al pandemiei de coronavirus, un val care pare să aducă un număr uriaș de infectări.

Deocamdată, România se află într-o fază de debut, însă specialiștii spun că nu va mai dura mult până când vom avea parte de mii și, posibil, chiar zeci de mii de cazuri raportate în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă la granițele României, ce țări sunt afectate de Omicron!

Între timp, alte 91 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate în ultimele două zile de specialiştii din România. În acest moment, numărul total al cazurilor a ajuns la 183. De remarcat că pacienţii infectați au, atenție, între 0 şi 80 de ani.

Ministerul Sănătății a transmis că este vorba despre 46 de bărbaţi şi 45 de femei din municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Mureş, Constanţa, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeş, Călăraşi, Maramureş, Călăraşi, Caraş Severin, Prahova, Satu-Mare, Timişoara.

ADVERTISEMENT

Doar nouă dintre ele aveau un istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia şi Portugalia, în timp ce 40 erau nevaccinate anti-COVID 19. Situația se complică însă după ce Grupul de Comunicare a precizat că au fost înregistrate alte 6.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore.

Bulgaria nu a mai ezitat și a anunțat că va cere aproape tuturor călătorilor din Uniunea Europeană să aibă un test PCR negativ pentru coronavirus înainte de intrarea în ţară, împreună cu un certificat pentru COVID-19 valabil.

ADVERTISEMENT

Ce decizie de ultimă oră a luat Bulgaria de teama Omicron

Ministerul Sănătății de la Sofia a explicat că măsura are ca scop clar limitarea răspândirii variantei de coronavirus Omicron. Vecinii de peste Dunăre au înregistrat primele 12 cazuri ale tulpinei sudafricane. Doar că, la fel ca România, și ei au raportat o creştere bruscă a noilor infecţii la peste 6.200, de la aproximativ 1.900 cu o zi mai devreme.

Conform regulilor actualizate, călătorii din ţările UE care se află pe lista zonei roşii a Bulgariei trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Regula se aplică şi celor care sosesc din Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Pe lista Bulgariei sunt ţări care au raportat peste 500 de infecţii cu coronavirus la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile sau au raportat o răspândire a variantei de coronavirus care ridică îngrijorări.

Acum, Bulgaria va adăuga Statele Unite, Canada şi Australia pe lista sa de zone roşii, interzicând efectiv sosirile străinilor din aceste ţări. Austria, Ungaria, Luxemburg şi România sunt singurele state membre ale UE care nu se află în prezent pe lista roșie a bulgarilor.

Ce se întâmplă în Rusia, câte cazuri de coronavirus se raportează

Interesant este că numărul mediu de infecții noi raportate în fiecare zi în Rusia a scăzut cu peste 11.900 în ultimele 3 săptămâni. În prezent, Rusia anunță în jur de 17 mii de noi infecții în fiecare zi.

Țara e undeva la jumătate din media zilnică raportată în valul 4, unul care a lovit puternic Rusia. De altfel, recordul a fost atins pe 6 noiembrie, dată de la care chiar și Vladimir Putin a anunțat restricții severe.

Au fost 10.601.300 infecții și 662.866 de decese legate de coronavirus raportate în Rusia de la începutul pandemiei, însă valul 5 ar putea să umfle serios coloana infectărilor, potrivit experților de la Moscova.

Rusia a administrat până acum cel puțin 146.733.930 de doze de vaccinuri COVID-19. Presupunând că fiecare persoană are nevoie de cel puțin două doze, cei de la OMS spun că este suficient pentru a fi vaccinat aproximativ 50,8% din populația țării.

Insuficient pentru a rezista unei tulpine care se anunță deosebit de contagioasă.

Maia Sandu, apel pentru vaccinare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a primit doza booster de vaccin împotriva COVID-19. După ce i-a fost administrată a treia doză, șeful statului a încercat să-i convingă pe oamenii să se imunizeze explicându-le cât de gravă este pandemia.

De asemenea, Maia Sandu le-a transmis moldovenilor că următorul val este puternic și va ajunge foarte curând în țară. „Sunt îngrijorată de evoluția pandemică la nivel global. Am văzut cu toții că tulpina Omicron se răspândește foarte repede. Valul următor va ajunge foarte curând și în Moldova din păcate, pentru că se răspândește atât de repede…

Este foarte important să ne vaccinăm, mai ales cei care nu au făcut nicio doză de vaccin. Nu știu câți oameni trebuie să mai moară ca toată lumea se înțeleagă cât este de gravă această pandemie”, a declarat Maia Sandu care a adăugat că problema cea mai mare a Moldovei este reprezentată de rata redusă de vaccinare, ceea ce arată un eșec al societății, în întregime.

Aproape 380 de mii de cazuri de COVID-19 au raportat moldovenii de la începutul pandemiei. Din nefericire, peste zece mii de oameni și-au pierdut viața într-o țară în care vaccinul ajunge mai degrabă sub formă de donații.

Ucraina, peste o sută de mii de morți de COVID-19

Problemele Ucrainei sunt destul de mari în debutul anului. Astfel, pe lângă amenințarea militară a Rusiei și ajutorul solicitat NATO, aceștia trebuie să reziste și pe flancul COVID-19.

De la începutul pandemiei, Ucraina a raportat, atenție, aproape patru milioane de cazuri. De asemenea, peste o sută de mii de oameni au murit din cauza coronavirusului.

Și Ucraina pare să meargă pe regula Europei de Est, una în care infectările au scăzut pe final de an 2021, dar revin în forță în debutul lui 2022.

Zilnic sunt raportate peste patru mii de noi cazuri în Ucraina și Omicron ar putea chiar să dubleze situația într-un timp cât se poate de scurt.

Omicron, peste 10% din infectări în Ungaria! La Budapesta a apărut deja „flurona”

Varianta omicron a SARS-CoV-2 este prezentă în 78% dintre eşantioanele analizate de către un laborator privat din Budapesta. Mai mult decât atât, două persoane s-au îmbolnăvit atât de gripă de sezon, cât şi de COVID-19, aceștia fiind confirmați deja cu „flurona”

Autorităţile sanitare din Ungaria au recunoscut între timp că varianta Omicron reprezintă deja 11 la sută dintre noile contagieri la nivel naţional, deși, în ultima perioadă a scăzut numărul noilor cazuri şi al deceselor asociate COVID-19.

Experții din această țară au tras și ei un semnal de alarmă și au spus că în umătoarele săptămâni ar putea avea loc un al cincilea val de contagieri, din cauza răspândirii variantei Omicron. Peste două mii de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Culmea, Ungaria stă și ea la fel de prost în campania de vaccinare, deși Executivul de la Budapesta a lansat în urmă cu un an un program accelerat de imunizare a populaţiei.

Au fost folosite chiar vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană, precum cel chinezesc Sinopharm sau producția de la Moscova, Sputnik V. Cu toate acestea, puțin peste 60% din populaţie a fost vaccinată cu schema completă.

ADVERTISEMENT